Az LMP perel a GYOD hatástanulmányáért

Farkas Bazsi
2019. február 15. péntek, 09:23

Perelünk a GYOD hatástanulmányáért - írja hozzánk eljuttatott közleményében Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője.


A gyermekek után folyósított otthongondozási díj (GYOD) ügyében az LMP álláspontja egyértelmű: a díj alapjául szolgáló pontozási rendszer ebben a formájában rossz, túlbürokratizált és súlyosan diszkriminatív. Mivel az LMP adatkérésére sem adták ki a GYOD-ról készült hatástanulmányt, ezért perelünk. 


Mint ismert, a GYOD-dal kapcsolatos felülvizsgálat egy olyan pontrendszer alapján történik, amely elsősorban a mozgásukban korlátozott személyeket veszi alapul, és például a speciális nevelési igényű, illetve autista gyermekeket kifejezetten hátrányosan érinti. A pontrendszerrel kapcsolatos további súlyos aggály, hogy nem világos, milyen jogorvoslattal élhetnek a szülők, ha kedvezőtlenül pontoznák a gyermeküket, aminek következtében kiesnek az ellátási rendszerből. 


Az LMP korábban ombudsmani eljárást kezdeményezett a pontozási rendszer visszásságainak kivizsgálására, valamint a minisztériumtól is kérte az otthongondozási díj előzetes hatás- vagy háttértanulmányainak kiadását. Mivel ezt a minisztérium érthetetlen okokból megtagadta, sőt, azt tíz évre titkosította, az LMP pert indít, hogy az egyébként közérdekű hatástanulmányt nyilvánosságra lehessen hozni. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás