Az EU elavult cigarettapolitikája miatt lehet még mindig olyan sok dohányos

ugytudjuk.hu 2020-02-12 07:06:00
Meglepő módon Magyarországon is relatíve olcsón juthatunk hozzá egy dobozhoz.

Még mindig vannak olyan országok az EU-ban, ahol 700 forint körül mozog egy doboz cigarettának az ára, derült ki az Európai Bizottság egy jelentéséből. A Bizottság arra figyelmezteti a tagállamokat, hogy az olcsó cigaretta lehet annak a hátterében, hogy még mindig rengeteg dohányos van az Unión belül. 

A Bizottság arra is rámutatott, hogy az EU által előírt minimum adó már elavult, emiatt a fiatalabbak is könnyebben hozzájuthatnak egy-egy doboz cigihez. Az EU 2011-ben határozta meg, hogy mennyi a minimum adó, amit ki kell vetnie a tagállamoknak a dohánytermékekre, de több ország, köztük Magyarország is, nagyobb terheket rótt ki a cigarettára, hogy visszaszorítsa a dohányosok számát.

Mindeközben Bulgáriában egy 20 szálas dobos mindössze 2,57 euróba, nagyjából 850 forintba került. A visszaszorítási törekvéseket az Egyesült Királyság és Írország vezeti. Az angoloknál 8,76 euró egy doboz, míg az íreknél meghökkentően magam, 11,37 euró egy doboz ára.

A jelentés szerint Dániában, vagy Ausztriában, de még Luxembourgban is túl alacsonyak a dohánytermékekre kivetett adók, itt 1600 és 2000 forint körül mozog egy-egy doboz ára. Ebből azt is láthatjuk, hogy Magyarországon is egészen olcsónak számítanak a hasonló termékek, nálunk 1000-1200 forintért már hozzá lehet jutni egy dobozhoz.

De az országok közti különbségek nem csak a dohányosok számát húzza fel, hanem a csempészekét is, hiszen néhány kilométer megtételével már jóval magasabb áron lehet eladni egy karton cigit. Jelenleg az EU-n belüli csempészet 8 százalékát a dohánytermékek teszik ki.

Az Európai Unió 2008-ban eszelt ki egy tervet arra, hogy visszaszorítsák a dohányosok számát a felnőttek körében. Az EU ugyanis 10 százalékkal akarta csökkenteni a dohányosok számát, de ez nem sikerült, 2017-ben a 15 éven felettiek 25,9 százaléka szívott rendszeresen. A Brüsszelben kieszelt áremelés végül "csak" 250 ezer embert szoktatott le a cigizésről.

A jelentés arra is rámutatott, hogy az EU-ban meglepően nagy a női dohányosok aránya. Néhány országban már odáig fajult a helyzet, hogy több nő dohányzik, mint férfi. 

A jelentés végül azt is felfedte, hogy nem csak a szokásos cigaretták, hanem például a finomra vágott dohány is hozzátesz a problémához. Ezt ugyanis nem vette figyelembe Brüsszel, amikor előálltak a magasabb adók tervével, így történhet meg az, hogy néhány országban még most is egészen olcsón hozzá lehet jutni az ilyen termékekhez.

(Guardian)

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.