Az amerikai igazságügyi miniszter szerint Trumpnak agyára ment a Twitter

Nagy Donát 2020-02-14 06:57:00
Azt mondta, ideje lenne lejönni róla.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter csütörtök este egy tévéinterjúban azt javasolta Donald Trump elnöknek, hogy álljon le a Twitter-bejegyzésekkel - írja az MTI.

Az ABC televízió esti híradójának nyilatkozva Barr hangsúlyozta, hogy Donald Trump egyáltalán meg sem kísérelte a beavatkozást a korábbi tanácsadója, Roger Stone ellen folyó perbe, és nem próbálta meg befolyásolni az igazságügyi minisztériumot sem az ügyészek által a perben javasolt büntetés enyhítésében.

"Örülök neki, hogy az elnök soha nem kért tőlem közbenjárást egyetlen büntetőperben sem"

- hangsúlyozta a tárcavezető. De - tette hozzá - az elnök gyakori megnyilvánulásai a közösségi médiában "ellehetetlenítik" a minisztériumi munkáját.

Barr úgy fogalmazott: "azt hiszem, itt az ideje, hogy (az elnök) abbahagyja a Twitterezést az igazságügyi minisztérium büntetőpereiről". Hozzáfűzte, hogy őt "senki sem tudja megfélemlíteni vagy befolyásolni, lett légyen szó a kongresszusról, egy szerkesztőség vezetőiről vagy az elnökről".

"Azt fogom tenni, amit helyesnek tartok" - fogalmazott Barr, leszögezve, hogy képtelen úgy dolgozni a minisztériumban, hogy "a háttérben állandó kommentárokkal aláásnak". Kiemelte azt is, hogy nem tudja biztosítani "a bíróságok, az ügyészek és az egész minisztérium feddhetetlen munkáját", ha a végrehajtó hatalom azt a látszatot kelti, mintha részt venne az igazságügyi minisztérium döntéshozatalában.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor az interjú elhangzása után a Twitteren azonnal egyetértéséről biztosította Barrt, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig a Fox televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: "az elnöknek meg kellene fogadnia a (miniszter) tanácsait".

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham azt hangoztatta: az elnököt "egyáltalán nem zavarja" William Barr véleménye. A szóvivőnő ugyanakkor hangsúlyozta: Donald Trump "nagyon hatékonyan használja a közösségi médiát az amerikai népért folytatott küzdelme, az országot ért igazságtalanságok, köztük a hamis hírek elleni harca érdekében".     Barr interjújának előzménye az, hogy hétfőn nyilvánosságra került a Roger Stone elleni perben az ügyészek által javasolt büntetés. A szövetségi ügyészek 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek a 67 éves Stone-ra. Az elnöki tanácsadót tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hét rendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. Valamennyi vádpont a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során fogalmazódott meg.

Trump még hétfőn éjjel a Twitteren "szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek" és "az igazságszolgáltatás tévedésének" minősítette az ügyészi kérést, bár a következő napon azt mondta, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába. Kedden aztán a per mind a négy ügyésze visszaadta a megbízását. Hárman közülük azon sajtóhírekre hivatkoztak, miszerint a minisztérium "szélsőségesnek, túlzónak és aránytalannak tartja a javasolt büntetést".

A tárca az ügyészi javaslattal kapcsolatos véleményét nem cáfolta, de közleményében kiemelte: az enyhébb büntetésről kialakított álláspontját még Trump Twitter-bejegyzése előtt fogalmazta meg, és nem konzultált a Fehér Házzal.

Az ABC televíziónak adott interjújában Barr elmondta: hétfőn este, amikor meglátta az ügyészi javaslatot - még Trump Twitter-bejegyzése előtt - teljesen megdöbbent, részben azért, mert "nem tűnt tisztességesnek és ésszerűnek" a javaslat, részben pedig azért, mert távol állt az ügyészeknek a minisztérium illetékeseivel folytatott korábbi megbeszélései tartalmától. "Azon az éjszakán azt mondtam a munkatársaimnak: álljunk készenlétben, mert reggel tennünk kell valamit ennek a módosítására és egyértelművé kell tennünk az álláspontunkat is" - fejtette ki a miniszter.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.