Alapjogokat sért, hogy már csak négyéves korig menthetők fel a gyerekek a kötelező óvodalátogatás alól

ugytudjuk.hu 2019-11-20 15:40:00
Az Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ a szülők szabadságáért.

A TASZ által kiadott közlemény szerint a szervezet két szülő képviseletében nyújtott be alkotmányjogi panaszt, akiknek gyermeke még idén betölti negyedik életévét, ezért erre a nevelési évre már nem kaphatta meg a felmentést. A szülők azt szerették volna, ha a gyerek még otthon marad, mert decemberre várják testvére érkezését. Úgy gondolják, hogy az új családtag érkezése önmagában is nagy kihívás, amit felesleges az új közösségbe való beszoktatással tetézni. A döntésben az is közrejátszott, hogy a kisfiú bölcsődei beszoktatása küzdelmes volt, viszont családi összefogással megoldható lenne a felügyelete. Azt tervezték, hogy a gyermek intézményen kívüli programokon szerez majd közösségi tapasztalatokat, és egy évvel később már úgy megy óvodába, hogy testvére és közte erős kötődés alakult ki.

Ezt a tervet hiúsította meg a semmiből jött, idén nyáron kihirdetett és néhány nap alatt hatályba léptetett módosítás, amely korlátozta a szülők jogát, hogy éljenek az Alaptörvényben biztosított nevelési jogukkal, és úgy gondoskodjanak a gyermekükről, ahogy az az érdekeit szerintük legjobban szolgálja.

Az Alkotmánybíróság korábban már foglalkozott a kötelező óvodai részvétel előírásával: a testület 2013-ban meghozott határozatában azért nem találta ezt aránytalan korlátozásnak, mert lehetőség volt a felmentésre mindkét olyan évben, amikor az óvodai nevelés elsődleges célja még nem az iskolára való felkészítés. Az idén nyáron hatályba lépett törvénymódosítás viszont már nemcsak az utolsó, iskolaelőkészítő évben, hanem az azt megelőző évben is kizárja a felmentést, ennek alkotmányossága pedig – az Alkotmánybíróság korábbi érveiből kiindulva – már semmiképpen nem igazolható, sőt, az alapján Alaptörvény-ellenes.

Az indítványban a TASZ arra is kitért, hogy a szülők egyáltalán nem tudtak felkészülni az új szabályozásra, mert a módosítást a kihirdetés után szinte azonnal hatályba léptették. Így a nevelési szabadsággal összefüggésben a jogbiztonság követelménye is sérült. „Bízunk abban, hogy ez az ügyünk nem csatlakozik azok sorába, amelyek már több száz, vagy több ezer napja várnak az Alkotmánybíróság döntésére. Abban is bízunk, hogy a testület kitart saját korábbi álláspontja mellett, és orvosolja azt a szülők és családok ezreit érintő sérelmet, amelyet a parlament ejtett a szülői nevelési szabadságon” – jelentette ki Pásztor Emese, a TASZ Magánszféra-projektjének jogásza.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.