Alapjogokat sért, hogy már csak négyéves korig menthetők fel a gyerekek a kötelező óvodalátogatás alól

ugytudjuk.hu 2019-11-20 15:40:00
Az Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ a szülők szabadságáért.

A TASZ által kiadott közlemény szerint a szervezet két szülő képviseletében nyújtott be alkotmányjogi panaszt, akiknek gyermeke még idén betölti negyedik életévét, ezért erre a nevelési évre már nem kaphatta meg a felmentést. A szülők azt szerették volna, ha a gyerek még otthon marad, mert decemberre várják testvére érkezését. Úgy gondolják, hogy az új családtag érkezése önmagában is nagy kihívás, amit felesleges az új közösségbe való beszoktatással tetézni. A döntésben az is közrejátszott, hogy a kisfiú bölcsődei beszoktatása küzdelmes volt, viszont családi összefogással megoldható lenne a felügyelete. Azt tervezték, hogy a gyermek intézményen kívüli programokon szerez majd közösségi tapasztalatokat, és egy évvel később már úgy megy óvodába, hogy testvére és közte erős kötődés alakult ki.

Ezt a tervet hiúsította meg a semmiből jött, idén nyáron kihirdetett és néhány nap alatt hatályba léptetett módosítás, amely korlátozta a szülők jogát, hogy éljenek az Alaptörvényben biztosított nevelési jogukkal, és úgy gondoskodjanak a gyermekükről, ahogy az az érdekeit szerintük legjobban szolgálja.

Az Alkotmánybíróság korábban már foglalkozott a kötelező óvodai részvétel előírásával: a testület 2013-ban meghozott határozatában azért nem találta ezt aránytalan korlátozásnak, mert lehetőség volt a felmentésre mindkét olyan évben, amikor az óvodai nevelés elsődleges célja még nem az iskolára való felkészítés. Az idén nyáron hatályba lépett törvénymódosítás viszont már nemcsak az utolsó, iskolaelőkészítő évben, hanem az azt megelőző évben is kizárja a felmentést, ennek alkotmányossága pedig – az Alkotmánybíróság korábbi érveiből kiindulva – már semmiképpen nem igazolható, sőt, az alapján Alaptörvény-ellenes.

Az indítványban a TASZ arra is kitért, hogy a szülők egyáltalán nem tudtak felkészülni az új szabályozásra, mert a módosítást a kihirdetés után szinte azonnal hatályba léptették. Így a nevelési szabadsággal összefüggésben a jogbiztonság követelménye is sérült. „Bízunk abban, hogy ez az ügyünk nem csatlakozik azok sorába, amelyek már több száz, vagy több ezer napja várnak az Alkotmánybíróság döntésére. Abban is bízunk, hogy a testület kitart saját korábbi álláspontja mellett, és orvosolja azt a szülők és családok ezreit érintő sérelmet, amelyet a parlament ejtett a szülői nevelési szabadságon” – jelentette ki Pásztor Emese, a TASZ Magánszféra-projektjének jogásza.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.