Akik szinte bármit el tudnak intézni, íme Szombathely 10 legbefolyásosabb embere

Farkas Bazsi 2020-03-09 16:03:00
Avagy élet-halál urai az Ugytudjuk hiánypótló top listáján.

A nagy emberek, akik bármit el tudnak intézni - ők következnek most azon a listán, amire 10 komoly befolyással rendelkező személyt válogattunk össze. A fő szempontként azt vizsgáltuk meg, hogy kik azok a szombathelyiek, akik gyakorlatilag bármit el tudnak intézni a városban. Legyen szó új zöldterületek létrehozásáról, egy utca egyirányúsításáról vagy akár delfinek telepítéséről a Csónakázó-tóba.

Szempontként nem csak a “szerzett” hatalom számított, hiszen azok a politikusok, akik választást nyerve hatalmat kaptak, lehet, hogy hátrébb végeztek azoknál, akik évek kitartó munkájával érték el, hogy komoly befolyást szerezzenek a városban. Fontos megjegyezni, hogy leginkább olyan embereket kerestünk, akik Szombathely életére nézve bírnak komoly hatalommal. Azok, akik esetleg szombathelyiként kerültek más városokban, vagy akár országosan vezető pozícióba, most ezen a listán nem kaptak helyet. 

A lista összeállításánál a szerkesztőség véleményén túl mások, a helyi közéleti életben jártas véleményformálók segítségét is igénybe vettük.

Jöjjön tehát Szombathely TOP 10 legbefolyásosabb embere!

10. Jordán Tamás

Volt némi vita a szerkesztőségben, hogy a Weöres Sándor Színház igazgatójának van-e elég befolyása ahhoz, hogy felkerüljön a listára. Ám végül arra az álláspontra jutottunk, hogy van. Jordánra ugyanis a mai napig odafigyelnek a városlakók, így egy-egy nyilatkozatával komoly közéleti befolyással tud élni. Na meg aztán mondjon nekünk valaki még egy olyan embert, akiért ezrek vonulnának a városháza elé, hogy kifejezzék szimpátiájukat. 

9. Ungár Péter

Ungár Péter, akár csak Jordán, a szó szoros értelmében nem szombathelyi. Ugyanakkor kétségtelen, hogy oroszlánrésze volt abban, hogy a városban megszületett az ellenzéki összefogás és, hogy a Fidesz súlyos vereséget szenvedett a tavalyi őszi önkormányzati választásokon. Hogy mennyire tartanak tőle itt helyben is a politikai ellenfelei azt jól mutatja, hogy a suttogó propagandában a mai napig ott van a neve. Ősszel pedig a Fidesz időszaki propaganda kiadványa, a Szombati Helyi Hírlap nem egyszer címlapon foglalkozott az LMP országgyűlési képviselőjével. 


8. Czeglédy Csaba

A bő három évvel ezelőtt készült volna ez a lista, akkor kétségtelen, hogy Czeglédy valahol az élbolyban végez, ám így is szép teljesítmény tőle, hogy a nyolcadik helyre be tudott kerülni. Ugyan Czeglédytől szinte minden vagyonát elkobozták azután, hogy 2017 júniusában őrizetbe vették, a befolyása még így is megmaradt. Országos ügyekben éppen olyan hatékonyan tud dolgozni, mint Szombathelyen. Igaz, mostanság ideje nagy részét a város szociális lakás ügyeinek intézése teszi ki.

7. Takács Balázs

A listát egy üzletemberrel, a TDK szombathelyi gyáregységének ügyvezetőjével, Takács Balázzsal folytatjuk. Takács azon túl, hogy egy 2800 főt foglalkoztató cég vezetője, magánszemélyként olyan beruházásokat folytat, mint például a szombathelyi kemping megvásárlása. Igaz, gyorsan hozzáteszem, hogy a vásárlást végző cég hivatalosan nem az övé, hanem feleségéé. Minden esetre kétségtelen, hogy bár elég kevésszer kerül reflektorfénybe, a gyár igazgatónak járt a hely a listánkon.

6. Kovács Előd

A szombathelyi polgármesteri kabinet jelenlegi vezetője, közgazdász doktor, aki korábban a Haladás VSE elnöke, és a SZOVA vezérigazgatója is volt. Kovács befolyása megkérdőjelezhetetlen jelenleg Szombathelyen, hiszen ő a polgármester legfőbb bizalmasa. 

5. Homlok Zsolt

A Haladás VSE elnöke, a Homlok Építőipari Zrt. vezetője, és Mészáros Lőrinc veje. Nehéz lenne azt mondani róla, hogy szerény befolyással rendelkezik Szombathelyen, hiszen egyrészt a város mamut sport egyesületének az elnöke, másrészt pedig az elmúlt időszakban nem volt olyan milliárdos beruházás a városban, amit ne az ő cége nyert volna el. 

4. Molnár Miklós

Ha van a szombathelyi politikai életben olyan valaki, aki megkerülhetetlen, akkor az Molnár. Igaz, már nem tagja a közgyűlésnek, hiszen a VasiVíz vezérigazgatói posztja miatt kellett elhagynia a testületet, de továbbra is kiterjedt kapcsolatrendszerrel és éles memóriával bír.

3. Rácz Elemér

Fotó: vaskarika.hu

Alig van szombathelyi, aki ne hallotta volna, Rácz Elemér nevét, de, hogy kicsoda is ő valójában azt lehet kevesen tudják. Rácz elsősorban az építőiparban dolgozik, az elmúlt évtized szinte összes szombathelyi új ingatlanát ő építette vagy építi jelenleg is. Ezen felül bevásárlóközpontok, hotel, társasházak és ki tudja mi minden tartozik az érdekeltségébe. Rácz a szó szoros értelmében a nagybetűs vállalkozó, akinek mentalitásáról sokat elmond, hogy 2013-ban az év Karitászt támogató vállalkozója díjat vehette át az akkori szombathelyi megyéspüspökről, Veres Andrástól.

2. Nemény András

Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal, hogy Szombathely jelenlegi polgármesterét helyeztük a második helyre. Ez az a pozíció, amit jelenleg nehezen lehet elvenni, hiszen Nemény az őszi választásokat megnyerve a város első embere lett, annak minden örömével és felelősségével. Előrébb már csak akkor kerülhet, ha a 2022-es választásokon változna a Parlament összetétele és megszűnne a Fidesz többsége. Ezzel pedig akár a kormánnyal összhangban vezethetné a várost.

1. Hende Csaba

Öreg bútordarab már és sokan okolják őt az őszi választási vereségért, de balgaság lenne megkérdőjelezni, hogy Hende a legbefolyásosabb ember még mindig Szombathelyen. Mindezt arra alapozzuk, hogy Hende tagja a törvényhozásnak, így tehát gyakorlatilag bármit szabályozni  tud, amit csak szeretne. Az évtizedek alatt pedig kiterjedt kapcsolatrendszert épített ki, ami pluszban növeli a befolyás indexét. 

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.