Akik szinte bármit el tudnak intézni, íme Szombathely 10 legbefolyásosabb embere

Farkas Bazsi 2020-03-09 16:03:00
Avagy élet-halál urai az Ugytudjuk hiánypótló top listáján.

A nagy emberek, akik bármit el tudnak intézni - ők következnek most azon a listán, amire 10 komoly befolyással rendelkező személyt válogattunk össze. A fő szempontként azt vizsgáltuk meg, hogy kik azok a szombathelyiek, akik gyakorlatilag bármit el tudnak intézni a városban. Legyen szó új zöldterületek létrehozásáról, egy utca egyirányúsításáról vagy akár delfinek telepítéséről a Csónakázó-tóba.

Szempontként nem csak a “szerzett” hatalom számított, hiszen azok a politikusok, akik választást nyerve hatalmat kaptak, lehet, hogy hátrébb végeztek azoknál, akik évek kitartó munkájával érték el, hogy komoly befolyást szerezzenek a városban. Fontos megjegyezni, hogy leginkább olyan embereket kerestünk, akik Szombathely életére nézve bírnak komoly hatalommal. Azok, akik esetleg szombathelyiként kerültek más városokban, vagy akár országosan vezető pozícióba, most ezen a listán nem kaptak helyet. 

A lista összeállításánál a szerkesztőség véleményén túl mások, a helyi közéleti életben jártas véleményformálók segítségét is igénybe vettük.

Jöjjön tehát Szombathely TOP 10 legbefolyásosabb embere!

10. Jordán Tamás

Volt némi vita a szerkesztőségben, hogy a Weöres Sándor Színház igazgatójának van-e elég befolyása ahhoz, hogy felkerüljön a listára. Ám végül arra az álláspontra jutottunk, hogy van. Jordánra ugyanis a mai napig odafigyelnek a városlakók, így egy-egy nyilatkozatával komoly közéleti befolyással tud élni. Na meg aztán mondjon nekünk valaki még egy olyan embert, akiért ezrek vonulnának a városháza elé, hogy kifejezzék szimpátiájukat. 

9. Ungár Péter

Ungár Péter, akár csak Jordán, a szó szoros értelmében nem szombathelyi. Ugyanakkor kétségtelen, hogy oroszlánrésze volt abban, hogy a városban megszületett az ellenzéki összefogás és, hogy a Fidesz súlyos vereséget szenvedett a tavalyi őszi önkormányzati választásokon. Hogy mennyire tartanak tőle itt helyben is a politikai ellenfelei azt jól mutatja, hogy a suttogó propagandában a mai napig ott van a neve. Ősszel pedig a Fidesz időszaki propaganda kiadványa, a Szombati Helyi Hírlap nem egyszer címlapon foglalkozott az LMP országgyűlési képviselőjével. 


8. Czeglédy Csaba

A bő három évvel ezelőtt készült volna ez a lista, akkor kétségtelen, hogy Czeglédy valahol az élbolyban végez, ám így is szép teljesítmény tőle, hogy a nyolcadik helyre be tudott kerülni. Ugyan Czeglédytől szinte minden vagyonát elkobozták azután, hogy 2017 júniusában őrizetbe vették, a befolyása még így is megmaradt. Országos ügyekben éppen olyan hatékonyan tud dolgozni, mint Szombathelyen. Igaz, mostanság ideje nagy részét a város szociális lakás ügyeinek intézése teszi ki.

7. Takács Balázs

A listát egy üzletemberrel, a TDK szombathelyi gyáregységének ügyvezetőjével, Takács Balázzsal folytatjuk. Takács azon túl, hogy egy 2800 főt foglalkoztató cég vezetője, magánszemélyként olyan beruházásokat folytat, mint például a szombathelyi kemping megvásárlása. Igaz, gyorsan hozzáteszem, hogy a vásárlást végző cég hivatalosan nem az övé, hanem feleségéé. Minden esetre kétségtelen, hogy bár elég kevésszer kerül reflektorfénybe, a gyár igazgatónak járt a hely a listánkon.

6. Kovács Előd

A szombathelyi polgármesteri kabinet jelenlegi vezetője, közgazdász doktor, aki korábban a Haladás VSE elnöke, és a SZOVA vezérigazgatója is volt. Kovács befolyása megkérdőjelezhetetlen jelenleg Szombathelyen, hiszen ő a polgármester legfőbb bizalmasa. 

5. Homlok Zsolt

A Haladás VSE elnöke, a Homlok Építőipari Zrt. vezetője, és Mészáros Lőrinc veje. Nehéz lenne azt mondani róla, hogy szerény befolyással rendelkezik Szombathelyen, hiszen egyrészt a város mamut sport egyesületének az elnöke, másrészt pedig az elmúlt időszakban nem volt olyan milliárdos beruházás a városban, amit ne az ő cége nyert volna el. 

4. Molnár Miklós

Ha van a szombathelyi politikai életben olyan valaki, aki megkerülhetetlen, akkor az Molnár. Igaz, már nem tagja a közgyűlésnek, hiszen a VasiVíz vezérigazgatói posztja miatt kellett elhagynia a testületet, de továbbra is kiterjedt kapcsolatrendszerrel és éles memóriával bír.

3. Rácz Elemér

Fotó: vaskarika.hu

Alig van szombathelyi, aki ne hallotta volna, Rácz Elemér nevét, de, hogy kicsoda is ő valójában azt lehet kevesen tudják. Rácz elsősorban az építőiparban dolgozik, az elmúlt évtized szinte összes szombathelyi új ingatlanát ő építette vagy építi jelenleg is. Ezen felül bevásárlóközpontok, hotel, társasházak és ki tudja mi minden tartozik az érdekeltségébe. Rácz a szó szoros értelmében a nagybetűs vállalkozó, akinek mentalitásáról sokat elmond, hogy 2013-ban az év Karitászt támogató vállalkozója díjat vehette át az akkori szombathelyi megyéspüspökről, Veres Andrástól.

2. Nemény András

Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal, hogy Szombathely jelenlegi polgármesterét helyeztük a második helyre. Ez az a pozíció, amit jelenleg nehezen lehet elvenni, hiszen Nemény az őszi választásokat megnyerve a város első embere lett, annak minden örömével és felelősségével. Előrébb már csak akkor kerülhet, ha a 2022-es választásokon változna a Parlament összetétele és megszűnne a Fidesz többsége. Ezzel pedig akár a kormánnyal összhangban vezethetné a várost.

1. Hende Csaba

Öreg bútordarab már és sokan okolják őt az őszi választási vereségért, de balgaság lenne megkérdőjelezni, hogy Hende a legbefolyásosabb ember még mindig Szombathelyen. Mindezt arra alapozzuk, hogy Hende tagja a törvényhozásnak, így tehát gyakorlatilag bármit szabályozni  tud, amit csak szeretne. Az évtizedek alatt pedig kiterjedt kapcsolatrendszert épített ki, ami pluszban növeli a befolyás indexét. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”