A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

Fehér Buda 2020-08-10 11:37:54
A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

Az idén, érthető módon, az egekbe szökött az egyéni védőeszközök használata. A WHO szerint a gumikesztyűk és az arcmaszkok gyártása 40 százalékkal ugrott meg, hogy lépést tudjon tartani a kereslettel. Nincs könnyű dolguk a gyáraknak, hiszen a járvány miatt ma már havonta

194 milliárd védőeszközt használunk el.

A koronavírus ellen ugyan sokat segítenek ezek az eszközök, a természetnek viszont már annál többet ártanak, hiszen a természetvédők egyre több maszkkal találkoznak a partokon, a parkokban és a tengerekben is.

 

 

Áprilisban a Természetvédelmi Világalap nyilvánosságra hozott egy felmérést, miszerint a védőeszközökből havonta 10 millió jut a természetbe, mivel az emberek nem megfelelően szabadulnak meg a használt maszkoktól vagy kesztyűktől. Egy brit természetvédő, Emily Stevenson Cornwall partjainál indult szemétszedésre, egy óra alatt 171 maszkot talált. A világjárvány előtt ennyi idő alatt csak néhány szemétdarabbal találkozott, jól látszik, hogy a természet is megsínyli a koronavírus okozta felfordulást.

A természetvédők szerint a szájmaszkokban ugyan sok a műanyag, de nem lebegnek a vízfelszínen. Így lesüllyedhetnek a tengerfenékre is, ahol több száz évig is eltart, mire lebomlanak. A természetvédők emiatt fel sem tudják becsülni, hogy eddig mennyi védőeszköz juthatott a vizeinkbe, hiszen a felszínről lehetetlen tiszta képet kapni. 

Stevenson szerint a lesüllyedő maszkok a tengerfeneket ellepve az állatok és növények élőhelyeit is pusztítják, hiszen nehezen jöhet létre élet azon a felületen, amit eltakar egy-egy maszk. Emily egyébként már három éve rendez szemétszedéseket, nemrég evezős szörffel merészkedett ki a társaival a Camel folyó torkolatához, ahol már annyi maszk gyűlt össze, hogy az evezőlapátokkal merték ki őket a vízből. 

 

Emily tapasztalatai szerint a vízben már annyi védőeszköz gyülemlett fel, hogy átvették a vezetést a műanyag zacskóktól és az egyszer használatos szívószálaktól. A természetvédő szerint ijesztő a helyzet, viszont nincs még nem veszett el minden. Stevenson azt mondja, hogy a járvány alatt látta, hogy az emberek jobban összefognak, mint valaha, ezért abban reménykedik, hogy a szemét elleni harc is összekovácsolja majd a Föld népét. 

Forrás: Metro

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.