Na ki a király? A tatár juhar!

ugytudjuk.hu
2019. november 30. szombat, 10:47
Megszavazták a 2020-as Év fáját.

A tatár juhar (Acer tataricum) lett a 2020-as esztendő fája. Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett az Év fája internetes szavazáson három fafaj közül lehetett választani.

 

Az október végén kezdődött és a múlt hét végén zárult szavazást mindvégig komoly érdeklődés övezte. A megadott határidőig összesen 5014 érvényes szavazat érkezett. A győztes 2131 szavazattal a tatárjuhar (Acer tataricum) lett, így ez a fafaj lesz a 2020-as év fája. A második helyen 1472 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea), a harmadik helyen 1411 szavazattal a rezgő nyár (Populus tremula) végzett.

 

A tatár juhar honfoglaló elődeink útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

 

Az Év fája szavazást az Országos Erdészeti Egyesület idén már hetedik alkalommal hirdette meg.  A szavazással az Országos Erdészeti Egyesület a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás