A szombathelyi városvezetés rendbe szedné a szociális gondozásra szorultak elhelyezését

Nagy Donát 2020-06-18 16:20:00
A közgyűlés elé fogják vinni egy átfogó megoldás kidolgozásának javaslatát.

Megérett az újragondolásra a Szombathelyen szociális gondozásra szorultak elhelyezése. Az új városvezetés az elmúlt időben felmérte, hol van szükség a fokozott fejlesztésre, felújításra, vagy hol kell más megoldásban gondolkozni.

Az egyik érintett épület a FÉHE (Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.) Kolozsvár úti telephelye.


László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester a mai sajtóbejáráson azt mondta, hogy itt nagy beruházásra lenne szükség. Komplex megoldásban gondolkoznak, hiszen a pályázati pénzek mellett felvetődött az épület értékesítése is, természetesen csak azután, hogy megfelelő, jobb helyet tudnak biztosítani a jelenleg itt lakóknak. Ugyanis vannak érdeklődők a területre, de csakis olyan megoldás jöhet szóba, ahol az épület sportfunkciókat lát majd el - mint egykoron.

A városvezetés közösen szeretné megoldani a problémákat a Kolozsvári úti, a Pozsonyi utcai, és a Zanati úti szállókkal együtt, hiszen egy komplex rendszerről van szó. Egy esetleges eladásból befolyt pénzt pedig a lakók jobb elhelyezésére lehetne fordítani.

Putz Attila (Éljen Szombathely!) a választókerület képviselője azt mondta, őt is sokszor keresik a környék problémáival kapcsolatban, legtöbbször a Falco környezetterhelése, és a közeli Zanati úti hajléktalanszálló miatt. Úgy gondolja, az, hogy nem foglalkozunk ezekkel, nem lehet megoldás. Így most pályázat útján szeretnének pénzt szerezni az itt lakók elhelyezésére, mivel jelenleg - a gondozók lelkiismeretes munkája ellenére - sokszor méltatlanok a körülmények.


A Kolozsvár úti épületben kifejezetten idős, hajléktalan emberek élnek, jelenleg 26-an, idősotthon jelleggel. Itt az intézmény ápoló és gondozó tevékenységet is folytat, így esetenként a kórházból kikerülve, vagy az életük végén járó bentlakók is itt kapnak elhelyezést. Zömében 4 fősek a szobák, és egy közös fürdőt használnak. Az épület régen sportöltöző és szertár funkciót látott el, ezért nem ideálisak az alapfeltételek.

A Pozsonyi utcában hosszú a várólista, hiszen nagyon kevés a rendelkezésre álló férőhely a városban. Itt jelenleg 84-en várnak a 17 helyre. Az épületben egyébként főleg magatehetetlen idősek laknak. Probléma továbbá, hogy a telephely határozott idejű szerződéssel rendelkezik, ugyanis nincsen akadálymentesítve, nincsen betegszobája, és a szükséges, egy főre eső négyzetméter sem elégséges.

Az otthonokban jelenleg csak tartós élelmiszert vesznek át és fogadnak el, amit fertőtlenítenek, és csak egy bizonyos idő után adják át a lakóknak. Az esetleges látogatókat minden esetben hőmérőzik. Itt egyébként nemrég kazánt cseréltek, ennek nagyon örülnek a lakók és a gondozók is.

Ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor a következő lépés lesz egy teljes koncepció kidolgozása. Ennek lesz majd a feladata, hogy megtalálja a megfelelő elhelyezés lehetőségét az épületekben lakók számára, hogy megkezdődhessen az átfogó rendezése az ágazatnak.

Szólj hozzá!

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

De többek közt neki köszönhettük "Az oroszok már a spájzban vannak" szállóigét is.

Baleset történt a 83-ason Győrszemerénél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

10 év alatt lecserélné a városi buszok felét a kormány

Pedig másfél hónapja még leszavazta a Fidesz, hogy Szombathely 7 új buszt kaphasson az állam költségére.

Lerobbant a mozdony teteje Budaörs és Biatorbágy között, megrongálta a szombathelyi IC-t is

Személyi sérülés nem történt, a vonatközlekedés viszont akadozik.

A vártnál is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

Hazánk bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

LMP: szigorúbb szabályozás kell a használt gépjárműabroncsokkal kapcsolatban

Keresztes László Lóránt azt mondta, a kormány az elmúlt fél évben még a jogszabályi környezet kialakításával sem tett azért, hogy az illegális gumilerakókat fel lehessen számolni.

10 évvel visszamentünk a múltba, már megint egy Alkonyat-könyv ül a sikerlisták trónján

Ennek örömére a sorozat írója gyorsan be is jelentett még két kötetet.

Elfüstölt egy ősöreg Ikarus Győr mellett

A buszról még idejében leszálltak az utasok. Jellemző módon senki sem állt meg segíteni.

Késsel fenyegetőzve raboltak ki egy utcazenészt a győri vasútállomáson

A rendőrök rövid időn belül elkapták a két elkövetőt.

Egy skót kerületben kilenc ikerpár kezdi meg egyszerre a tanévet

Szegény pedagógusoknak idén még nehezebb lesz megtanulni a neveket.

Rendőri akció Vas megyében! Körözött férfit fogtak el az egyenruhások

A Körmendi Járásbíróság és a Körmendi Rendőrkapitányság is körözte.

Saját sorozatot kap Patrik

SpongyaBob Kockanadrág legjobb barátja szóló karrierbe kezd.

Esővíz gyűjtése

Gazdálkodj a vízzel - szemléletformáló akció.

Vas megyére is kiadták a másodfokú riasztást

Zivatarveszély miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki csütörtökön kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban kárt okozó széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók.

van még itt cikk a témában:

A hajléktalanok készítenek ajándéktárgyakat a nemzeti parknak az Őrségben

A szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. vesz részt az akcióban.

Czeglédy Csaba: A sikerpropaganda nem tesz meleg ételt az asztalra

A szombathelyi Szociális és Lakás Bizottság elnöke továbbra sem érti, a kormány miért pénzelvonással reagál a koronavírus okozta szociális gondokra.