A PDSZ a tanárok beoltását és digitális munkarendet követel a kormánytól

Fehér Buda 2021-01-04 06:42:31
Az Oktatási Világszervezet és az UNESCO szerint is a pedagógusoknak az oltás megszervezésekor magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok minél gyorsabb beoltását és a digitális munkarend bevezetését követeli a kormánytól egy nyílt levélben, amelyet a továbbiakban változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Kásler Miklós Miniszter Úr!
Tisztelt Palkovics László Miniszter Úr!
Tisztelt Maruzsa Zoltán Államtitkár Úr!

Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek! Mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

Arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg,fokozni! A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe - a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. Még most sem történik semmiféle érdemi intézkedés, amikor terjed a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő mutációja. Az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára “biztosított” tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai
hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint. Önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel.

Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát. Nem azt követeljük, hogy a pedagógusok több vagy jobb védelmet kapjanak, mint más dolgozók. Azért emeljük fel szavunkat az egészség védelme érdekében, mert minden járványügyi intézkedés elégtelen, amennyiben a gyerekek hazaviszik a fertőzést a családjaiknak. Ahol emiatt többek esnek ki munkából és szorulnak táppénzre. A felfedezett fertőzésekre pedig gyakran csak napok elteltével történik hivatalos intézkedés. A karanténban tartózkodó hozzátartozóval egy háztartásban élők több esetben szabadon mozoghatnak, a gyerekek mehetnek iskolába, óvodába.

Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme!

Az oltóközpontokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent hírek miatt, kérjük, válaszoljanak arra a kérdésre, honnan jut az egykori ÁNTSZ intézetéből kiszervezett Nemzetközi Oltóközpontot működtető kft. oltóanyaghoz. Meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni, hogy ez a kft. az állam által vásárolt oltóanyagokat értékesítené? Az átláthatóság és a nyilvánosság nem csak szakszervezetünknek érték, hanem a
közvélemény számára is fontos a tisztánlátás.

Tisztelettel:

a PDSZ Országos Választmánya nevében
Komjáthy Anna
OV elnök helyettes

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.