A Nickelodeon-generáció tagja vagyok, és büszkén vállalom

Nagy Donát 2020-09-22 06:23:54
A 90-es években megannyi nagyszerű rajzfilm kísérte végig az általános iskolások éveit.

Ó, drága, gondtalan gyermekkor

- boomerkedem vissza azokra az évekre, amikor még a legnagyobb gondom a másnapi dolgozat volt. Sosem szerettem otthon tanulni, próbáltam abból megélni, amit az iskolában délelőtt megtanítottak. Odahaza utáltam már elővenni tankönyvet, vagy megírni a leckét. Ebben pedig jókora szerepe volt annak is, hogy nagyon szerettem a Nickelodeon gyerekcsatornát nézni.

Anno a szüleimnek a Kockásfülű nyúl, a Mézga Géza és a Nils Holgersson volt a mese, de az én általános iskolás éveimet a Rocko, a Hé, Arnold! és a Hódító hódok tették színesebbé.

Fotó: Nickelodeon

A Nickelodeon gyerekcsatorna 1998. augusztus 1-jén az MSat tévéadón kezdte el a hazai sugárzását, eleinte 4, majd napi 12 órában. Az MSat 1999-es megszűnése után pedig önálló csatornaként kezdett működni.

Arra konkrétan nem emlékszem, hogy mikor vettem észre a csatornák között a Nickelodeont, csak az maradt meg bennem, hogy a délutánjaim szerves részét képezték az ott futó műsorok.

Az egyik kedvencem volt a Rocko modern élete volt. A történet főszereplője egy emberszabású wallaby, amit gyerekkoromban egyszerűen kengurunak hívtam. A négy évados rajzfilmsorozat Rocko mindennapi nehézségekkel teli életét mutatta be a kitalált Ó-Városban. A főhösnek volt egy hűséges, de buta kutyája, Szafaládé is, de nála sokkal több szerepet kapott legjobb barátja, Melák, a tehén. Melákot egyébként farkasok nevelték fel, így amikor egy őzlánnyal jött össze, akkor némi gyanakvással tekintett szüleire, miközben a sütő felé terelték szíve hölgyét. Mai fejjel is élvezhető, sőt, a sztorik meglepően sok, felnőtteknek szóló poént és szatirikus társadalomkritikát is tartalmaztak.

Rocko's Modern Life Intro

Rocko's Modern Life is an American animated television series created by Joe Murray for Nickelodeon. The series centers on the surreal life of an anthropomor...

Azonosoulni viszont a Hé, Arnold! szereplőivel lehetett jobban. Talán azért, mert itt az antropomorfizált állatok helyett valódi emberek voltak a főszereplők. A sorozat középpontjában általános iskolások álltak, akik az élet nehézségeivel szembesültek, illetve különféle városi legendáknak próbáltak utánajárni. Kicsit emlékeztetett azokra a délutánokra, amikor az Olad körüli utakon bicajoztunk a haverokkal. A főszereplő, Arnold jellegzetessége volt az amerikaifoci-labda formájú feje (sicc, Stewie!), amivel a sorozatban is szekálták. Legjobb barátja Gerald volt, nemezise pedig Helga, bár valójában a lány titokban szerelmes volt Arnoldba, ezért sokszor csent tőle hajtincset, amit aztán az otthoni szentélyében őrzött. A sorozatot a nemzetközi színtéren is pozitív kritikával illették a rajzok minősége és a karakterek jellemfejlődése miatt, számos epizód pedig kifejezetten a mellékszereplők történeteire épült. Pontosan 100 része készült el, valamint egy mozifilm is, ezt viszont én nem láttam.

Hey Arnold! Opening Theme Song

Hey Arnold! Opening Intro HQ Enjoy! Dont own anything. Just uploading intros of shows i loved as a kid.

A Hódító hódokat szintén mindig végig ültem, ha éppen adta a Nickelodeon. Norbi és Dugó kalandjai általában a saját kis hódvárukban indult, ahol rendszeresen néztek fekete-fehér színvilágú, retro horrorfilmeket. Néha pedig ezekből a filmekből vették át az ötletet, hogyan szivassák a másikat. Norbi volt az okosabb, például remekül értett a modern számítástechnikához is. Dugó inkább szerencsétlen alkat volt, a magyar szinkronban ráadásul pösze. Volt egy barátjuk, Tönk, aki valóban egy fatönk volt. Bár külsőre ő teljesen élettelennek tűnt, mégis önálló cselekvésre volt képes, amit a nézők ugyan nem láthattak, de ez nem elvett, inkább hozzáadott a meséhez.

The Angry Beavers: Opening Credits

Opening credits from the DVD release of Season 1&2 of The Angry Beavers. Out August 23, 2011. More info: http://www.shoutfactorystore.com/prod.aspx?pfid=5257457

Persze több rajzfilmsorozat is a tévéhez szegezett, a Fecsegő tipegőket bírtam, a Macsebet már kevésbé, de a SpongyaBob például abszolút nem kötött le.

Nektek mi volt a kedvenc rajzfilmetek gyerekkorotokban? Írjátok le kommentben!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.