A náci ideológia értelmetlensége, egy 10 éves kisfiú szemével

Varga Mátyás 2020-02-05 09:58:00
Megnéztük, hogy miért kapott 6 jelölést Taika Waititi legújabb filmje.

Nagyon meglepődtem akkor, amikor kiderült, hogy Taika Waititi egy olyan filmet fog rendezni, amiben a német diktátort, azaz Adolf Hitlert alakítja. Telt-múlt az idő és kijött az első előzetes, de nem különösebben hozott lázba a film. Aztán elkezdtek szállingózni a különféle értékelések, hogy Waititi ezúttal is egy fantasztikus filmet alkotott. Aztán amikor kiderült, hogy a Jojo Nyuszit 6 Oscarra jelölték, akkor megérett bennem az elhatározás, hogy megnézzem ezúttal mit alkotott a rendező. 

A történet szerint a II. világháború idején járunk, a náci Németországban. A mindössze 10 éves Johannes ‘Jojo’ Betzler egy felejthetetlen hétvégére készül, ahol megtanulhatja, hogy hogyan válhat igazi katonává. A csavar azonban ott rejtőzik, hogy Jojo a Hitlerjugend nevű ifjúsági szervezet tagja, és egyben egy igazi Hitler fanatikus. Ezt az imádatát többek között az is alátámasztja, hogy a Führer a képzeletbeli barátja. A fordulat akkor következik, amikor egy baleset során Jojo megsérül és otthon kell lábadoznia.

Egy nap azonban megtalálja Elsát, akit anyja szó szerint a ház falában rejteget. Ez önmagában nem tűnik olyan nagy meglepetésnek, de Elsa zsidó származású, ami abban az időben egyet jelentett a véggel. A film pedig Jojo és Elsa nem mindennapi kapcsolatát mutatja be, amiben a humor és a dráma tökéletesen megfér egymás mellett.

@@jojo 3_0.jpg@@

És pontosan ebben rejtezik Waititi legújabb filmjének erénye. A rendező ugyanis megtalált egy olyan egyensúlyt, ami egyaránt nevettet és gondolkodtatja el a nézőt. Hasonlóképp az Élősködőkhöz itt is hasonlót tapasztaltam, mert ahogy előbb is említettem a film vígjátékból fordul drámává. A tabunak számító náci szemlélet bőven megkapja a magáét és a rendező jókora fityiszt mutat a nacionalista németeknek. Így a játékidő egy része mozgóképbe itatott karikatúrának és szatírának is felfogható.

Jojo számára Hitler egy ikon, akinek nézeteit vakon követi és betéve tud minden mesét a zsidókról. Ezzel a propaganda negatív hatásai is megelevenedik a szemünk előtt. A hiba csak akkor kerül ebbe a rendszerbe, amikor feltűnik Elsa és Jojo meglepődik, hogy a leányzó  semmiben sem különbözik tőle. A tanított meséknek pedig semmi értelme, ugyanis a zsidóknak szarvaik sincsenek, valamint a gondolatokban sem tudnak olvasni. 

Itt pedig meg is érkeztünk a film fő mondanivalójához. Ez pedig az alaptalan, erőszakra sarkalló rasszizmus. Waititi úgy tálalja ezt nekünk, hogy egyáltalán nem fröcsög arról, hogy a nácik milyen rosszak voltak, hanem nevetségessé teszi őket. Jojo karakterén keresztül látjuk, hogy a gyűlölet nem vezet sehova sem és rendkívül destruktívan hat az emberekre, főleg ha az egy fiatal kisfiú.

@@jojo 4_0.jpg@@

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy ha nem találkozik Elsával, akkor a történet szerint egy a párthoz hű katona válik belőle. Így azonban lehullt a szeméről az árja propaganda és rájött, hogy a zsidók is emberek és lehet őket szeretni is. Ez pedig elég komoly tükör a világban uralkodóvá váló gyűlölethullámnak, és pontosan ezért simán megérdemelné a legjobb filmért járó Oscar-díjat.

Bár több nagy nevet is találunk a stábban, mégis a Jojot alakító Roman Griffin Davis és az Elsát megformáló Thomasin McKenzie az, aki kiemelkedik. Az AZ első része óta nem láttam ilyen szeretnivaló és tehetséges gyerekszínészeket. Rendkívül bájosak és tökéletesen azonosulnak szerepeikkel, ami azt eredményezi, hogy nagyon hitelesek a karakterei.

Sam Rockwell és Scarlett Johansson is kiveszi a maga részét, de ők hozzák a kötelezőt. Talán még Waititi jócskán kifigurázott Hitlere az, akit imádtam. Egy rendkívül laza, de mégis saját elképzelésekkel rendelkező vezető az övé. Az Archie Yates által megformált Yorki pedig igazi cukiság, aki Jojo hű barátját alakítja.

@@jojo 2_0.jpg@@

A Jojo Nyuszi egy igenis fontos film, komoly mondanivalóval. Nem tör világmegváltó babérokra, holott igenis bőven rejtőzik benne annyi, hogy erre képes lenne. Ő csak megvan a maga kis világával és nem döngeti a mellét, hogy ő igenis egy szuper film (ugye Tarantino?). Egy kellemes 108 perc az, amivel meglepi a nézőt, viszont ezalatt az idő alatt igenis minőségi szórakozást kapunk. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz Waititi következő dobása. 
 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.