A náci ideológia értelmetlensége, egy 10 éves kisfiú szemével

Varga Mátyás 2020-02-05 09:58:00
Megnéztük, hogy miért kapott 6 jelölést Taika Waititi legújabb filmje.

Nagyon meglepődtem akkor, amikor kiderült, hogy Taika Waititi egy olyan filmet fog rendezni, amiben a német diktátort, azaz Adolf Hitlert alakítja. Telt-múlt az idő és kijött az első előzetes, de nem különösebben hozott lázba a film. Aztán elkezdtek szállingózni a különféle értékelések, hogy Waititi ezúttal is egy fantasztikus filmet alkotott. Aztán amikor kiderült, hogy a Jojo Nyuszit 6 Oscarra jelölték, akkor megérett bennem az elhatározás, hogy megnézzem ezúttal mit alkotott a rendező. 

A történet szerint a II. világháború idején járunk, a náci Németországban. A mindössze 10 éves Johannes ‘Jojo’ Betzler egy felejthetetlen hétvégére készül, ahol megtanulhatja, hogy hogyan válhat igazi katonává. A csavar azonban ott rejtőzik, hogy Jojo a Hitlerjugend nevű ifjúsági szervezet tagja, és egyben egy igazi Hitler fanatikus. Ezt az imádatát többek között az is alátámasztja, hogy a Führer a képzeletbeli barátja. A fordulat akkor következik, amikor egy baleset során Jojo megsérül és otthon kell lábadoznia.

Egy nap azonban megtalálja Elsát, akit anyja szó szerint a ház falában rejteget. Ez önmagában nem tűnik olyan nagy meglepetésnek, de Elsa zsidó származású, ami abban az időben egyet jelentett a véggel. A film pedig Jojo és Elsa nem mindennapi kapcsolatát mutatja be, amiben a humor és a dráma tökéletesen megfér egymás mellett.

@@jojo 3_0.jpg@@

És pontosan ebben rejtezik Waititi legújabb filmjének erénye. A rendező ugyanis megtalált egy olyan egyensúlyt, ami egyaránt nevettet és gondolkodtatja el a nézőt. Hasonlóképp az Élősködőkhöz itt is hasonlót tapasztaltam, mert ahogy előbb is említettem a film vígjátékból fordul drámává. A tabunak számító náci szemlélet bőven megkapja a magáét és a rendező jókora fityiszt mutat a nacionalista németeknek. Így a játékidő egy része mozgóképbe itatott karikatúrának és szatírának is felfogható.

Jojo számára Hitler egy ikon, akinek nézeteit vakon követi és betéve tud minden mesét a zsidókról. Ezzel a propaganda negatív hatásai is megelevenedik a szemünk előtt. A hiba csak akkor kerül ebbe a rendszerbe, amikor feltűnik Elsa és Jojo meglepődik, hogy a leányzó  semmiben sem különbözik tőle. A tanított meséknek pedig semmi értelme, ugyanis a zsidóknak szarvaik sincsenek, valamint a gondolatokban sem tudnak olvasni. 

Itt pedig meg is érkeztünk a film fő mondanivalójához. Ez pedig az alaptalan, erőszakra sarkalló rasszizmus. Waititi úgy tálalja ezt nekünk, hogy egyáltalán nem fröcsög arról, hogy a nácik milyen rosszak voltak, hanem nevetségessé teszi őket. Jojo karakterén keresztül látjuk, hogy a gyűlölet nem vezet sehova sem és rendkívül destruktívan hat az emberekre, főleg ha az egy fiatal kisfiú.

@@jojo 4_0.jpg@@

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy ha nem találkozik Elsával, akkor a történet szerint egy a párthoz hű katona válik belőle. Így azonban lehullt a szeméről az árja propaganda és rájött, hogy a zsidók is emberek és lehet őket szeretni is. Ez pedig elég komoly tükör a világban uralkodóvá váló gyűlölethullámnak, és pontosan ezért simán megérdemelné a legjobb filmért járó Oscar-díjat.

Bár több nagy nevet is találunk a stábban, mégis a Jojot alakító Roman Griffin Davis és az Elsát megformáló Thomasin McKenzie az, aki kiemelkedik. Az AZ első része óta nem láttam ilyen szeretnivaló és tehetséges gyerekszínészeket. Rendkívül bájosak és tökéletesen azonosulnak szerepeikkel, ami azt eredményezi, hogy nagyon hitelesek a karakterei.

Sam Rockwell és Scarlett Johansson is kiveszi a maga részét, de ők hozzák a kötelezőt. Talán még Waititi jócskán kifigurázott Hitlere az, akit imádtam. Egy rendkívül laza, de mégis saját elképzelésekkel rendelkező vezető az övé. Az Archie Yates által megformált Yorki pedig igazi cukiság, aki Jojo hű barátját alakítja.

@@jojo 2_0.jpg@@

A Jojo Nyuszi egy igenis fontos film, komoly mondanivalóval. Nem tör világmegváltó babérokra, holott igenis bőven rejtőzik benne annyi, hogy erre képes lenne. Ő csak megvan a maga kis világával és nem döngeti a mellét, hogy ő igenis egy szuper film (ugye Tarantino?). Egy kellemes 108 perc az, amivel meglepi a nézőt, viszont ezalatt az idő alatt igenis minőségi szórakozást kapunk. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz Waititi következő dobása. 
 

Szólj hozzá!

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.

Hogyan segít a gyógytorna a mozgásszervi panaszok kezelésében?

Bármilyen mozgásszervi problémáról van szó, a gyógytorna segíthet visszaállítani az eredeti mozgásfunkciókat.