A náci ideológia értelmetlensége, egy 10 éves kisfiú szemével

Varga Mátyás 2020-02-05 09:58:00
Megnéztük, hogy miért kapott 6 jelölést Taika Waititi legújabb filmje.

Nagyon meglepődtem akkor, amikor kiderült, hogy Taika Waititi egy olyan filmet fog rendezni, amiben a német diktátort, azaz Adolf Hitlert alakítja. Telt-múlt az idő és kijött az első előzetes, de nem különösebben hozott lázba a film. Aztán elkezdtek szállingózni a különféle értékelések, hogy Waititi ezúttal is egy fantasztikus filmet alkotott. Aztán amikor kiderült, hogy a Jojo Nyuszit 6 Oscarra jelölték, akkor megérett bennem az elhatározás, hogy megnézzem ezúttal mit alkotott a rendező. 

A történet szerint a II. világháború idején járunk, a náci Németországban. A mindössze 10 éves Johannes ‘Jojo’ Betzler egy felejthetetlen hétvégére készül, ahol megtanulhatja, hogy hogyan válhat igazi katonává. A csavar azonban ott rejtőzik, hogy Jojo a Hitlerjugend nevű ifjúsági szervezet tagja, és egyben egy igazi Hitler fanatikus. Ezt az imádatát többek között az is alátámasztja, hogy a Führer a képzeletbeli barátja. A fordulat akkor következik, amikor egy baleset során Jojo megsérül és otthon kell lábadoznia.

Egy nap azonban megtalálja Elsát, akit anyja szó szerint a ház falában rejteget. Ez önmagában nem tűnik olyan nagy meglepetésnek, de Elsa zsidó származású, ami abban az időben egyet jelentett a véggel. A film pedig Jojo és Elsa nem mindennapi kapcsolatát mutatja be, amiben a humor és a dráma tökéletesen megfér egymás mellett.

@@jojo 3_0.jpg@@

És pontosan ebben rejtezik Waititi legújabb filmjének erénye. A rendező ugyanis megtalált egy olyan egyensúlyt, ami egyaránt nevettet és gondolkodtatja el a nézőt. Hasonlóképp az Élősködőkhöz itt is hasonlót tapasztaltam, mert ahogy előbb is említettem a film vígjátékból fordul drámává. A tabunak számító náci szemlélet bőven megkapja a magáét és a rendező jókora fityiszt mutat a nacionalista németeknek. Így a játékidő egy része mozgóképbe itatott karikatúrának és szatírának is felfogható.

Jojo számára Hitler egy ikon, akinek nézeteit vakon követi és betéve tud minden mesét a zsidókról. Ezzel a propaganda negatív hatásai is megelevenedik a szemünk előtt. A hiba csak akkor kerül ebbe a rendszerbe, amikor feltűnik Elsa és Jojo meglepődik, hogy a leányzó  semmiben sem különbözik tőle. A tanított meséknek pedig semmi értelme, ugyanis a zsidóknak szarvaik sincsenek, valamint a gondolatokban sem tudnak olvasni. 

Itt pedig meg is érkeztünk a film fő mondanivalójához. Ez pedig az alaptalan, erőszakra sarkalló rasszizmus. Waititi úgy tálalja ezt nekünk, hogy egyáltalán nem fröcsög arról, hogy a nácik milyen rosszak voltak, hanem nevetségessé teszi őket. Jojo karakterén keresztül látjuk, hogy a gyűlölet nem vezet sehova sem és rendkívül destruktívan hat az emberekre, főleg ha az egy fiatal kisfiú.

@@jojo 4_0.jpg@@

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy ha nem találkozik Elsával, akkor a történet szerint egy a párthoz hű katona válik belőle. Így azonban lehullt a szeméről az árja propaganda és rájött, hogy a zsidók is emberek és lehet őket szeretni is. Ez pedig elég komoly tükör a világban uralkodóvá váló gyűlölethullámnak, és pontosan ezért simán megérdemelné a legjobb filmért járó Oscar-díjat.

Bár több nagy nevet is találunk a stábban, mégis a Jojot alakító Roman Griffin Davis és az Elsát megformáló Thomasin McKenzie az, aki kiemelkedik. Az AZ első része óta nem láttam ilyen szeretnivaló és tehetséges gyerekszínészeket. Rendkívül bájosak és tökéletesen azonosulnak szerepeikkel, ami azt eredményezi, hogy nagyon hitelesek a karakterei.

Sam Rockwell és Scarlett Johansson is kiveszi a maga részét, de ők hozzák a kötelezőt. Talán még Waititi jócskán kifigurázott Hitlere az, akit imádtam. Egy rendkívül laza, de mégis saját elképzelésekkel rendelkező vezető az övé. Az Archie Yates által megformált Yorki pedig igazi cukiság, aki Jojo hű barátját alakítja.

@@jojo 2_0.jpg@@

A Jojo Nyuszi egy igenis fontos film, komoly mondanivalóval. Nem tör világmegváltó babérokra, holott igenis bőven rejtőzik benne annyi, hogy erre képes lenne. Ő csak megvan a maga kis világával és nem döngeti a mellét, hogy ő igenis egy szuper film (ugye Tarantino?). Egy kellemes 108 perc az, amivel meglepi a nézőt, viszont ezalatt az idő alatt igenis minőségi szórakozást kapunk. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz Waititi következő dobása. 
 

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.