A májusi EP-választáson a populisták és a konstruktívak közül választunk

Fehér Buda 2019-04-19 12:02:00
Legalábbis erről beszélgettek csütörtökön kora este Sárváron.

Csütörtökön kora este vette kezdetét a Májusi választás tétje című beszélgetőest, ami a Mindenki Sárvárért Mozgalom és a Híd a Jövőnkért Egyesület közös programja volt. A beszélgetésben részt vett Strompová Viktória és Farkas János, a Mindenki Sárvárért Mozgalom két alapító tagja, Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület tagja, Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra újságírója, Szabó Lajos és Varga Zsolt, sárvári képviselők, és Markó Péter, a Vas megyei közgyűlés egykori elnöke. Az esten szép számmal megjelentek még a nemrég alapított sárvári Kossuth kör tagjai is.

Az estet Ónody-Molnár Dóra kezdte, ő elmondta, hogy sok feszültség előzi meg az idei EP-választást, többek között a Brexit. Az újságíró azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy elég faramuci helyzet állt elő, ugyanis a briteknek képviselőket kell választani, hiszen a jelenlegi állapot szerint október 31-ig kell eldönteniük, hogy milyen formában hagynák el az Uniót. Ónody-Molnár szerint a választásnak az a tétje, hogy mennyire fognak előtérbe kerülni a populista pártok. Ő egyébként úgy gondolja, hogy a Fidesz eléggé erősen vezet az ellenzéki indulókkal szemben, aminek az az oka, hogy az egész EU-t érintő problémát hoznak elő újra és újra.

Németh Zsolt egyetértett Ónody-Molnárra, elmondta, hogy szerinte az ellenzéknek erősítenie kell a választások előtt.

Úgy gondolja, hogy a magyarokat nem csak a migráció kérdése foglalkoztatja, hanem többek között az egészségügy, az egészségügyi dolgozók helyzete, vagy a nyugdíjak alakulása.

Németh szerint nem jó, ha Sárváron valaki csak a migráció ellen kampányol, miközben több száz ukrán dolgozó érkezett a városba, miattuk ugyanis csökkenhet a magyar dolgozók bére, és emelkedhetnek a lakásárak.

Arról is beszélt, hogy a kormány mostani kommunikációja olyan, mintha a magyarokat felkészítenék a Huxitra, ezt ő mindenképp elkerülné.

Varga Zsolt vette át a szót, aki arról beszélt, hogy Sárváron rengeteg fejlesztést csak Uniós pénzből lehetett véghez vinni, ám erről keveset beszélnek az emberek. Elmondta, hogy az ellenzékiek hamarosan nyilvánosságra hozzák ezeknek a fejlesztéseknek a listáját, mert szerintük nem elég, ha csak egy-egy tábla jelzi ezeket. Varga után Szabó Lajos szólalt fel, aki arról beszélt, hogy az elmúlt években a kormánypárti sajtó teljesen átformálta a magyarok egy jó részének a gondolkodásmódját. Azt is elmondta, hogy Sárvár számára fontos, hogy elegendő munkaerő legyen a városban, hiszen az iparűzési adóhoz termelőüzemek kellenek. Szerinte nem feltétlenül az ukrán munkavállalók ellen kell fellépni, hanem Orbán Viktor politikája ellen, ami sokszor saját magának mond ellent.

Markó Péter már arról beszélt, hogy Orbán Viktor nagyot fog csattani, ha a populisták kerülnek többségbe.

Markó szerint ugyanis a szélsőjobboldaliak csak a saját érdekeiket képviselik, ha a néppárt kirakja a Fideszt, akkor Orbán a két szék között a padlóra esik.

Markó végül azt is megemlítette, hogy nemsokára egy új újságot indít Sárváron, amiben többek között arról fognak írni, hogy miként gondolnak a magyarokra külföldön. A Vas megyei közgyűlés egykori elnöke elmondta, hogy Angliában élő ismerősei például azt mondták erre a kérdésre, hogy Orbán Viktor egy hülye, de attól még szeretik a magyar embereket.

A beszélgetés végén Németh Zsolt még elmesélte, hogy azért nem hallani sokat az ellenzéki politikusokról, mert a magyar média nagy része már a kormánypártiak kezébe került. Ezt megerősítette Ónody-Molnár Dóra is, aki elmondta, hogy a magyar média igazán kis szegmense az, amit igazi újságírásnak lehetne nevezni. Az ilyen lapoknál viszont kevés hirdetést látunk, a sajtó függetlenségéért előfizetőkre van szükség. Németh Zsolt végül azzal zárta az estet, hogy májusban a populizmus és a konstruktivizmus között lehet majd választani. Ők a demokraták oldalán állnak, és azokat támogatják, akik előre mutatnak és a magyarság érdekeit szolgálnak.
 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.