Fotó: koszeg.hu

A mai napon rajzolják be a hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

Vágvölgyi Bálint
2019. április 24. szerda, 08:39
1740 óta tart már a hagyomány, saját kézzel rajzolnak a könyvbe a szőlősgazdák.

 

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen.

 

A XVI. századtól élő hagyomány szerint a hajtásokból következtetnek a várható termésre, ezen a napon választották meg régen a hegybírót, a hegymestereket és más városi tisztségviselőket.

 

A szőlőhajtások bemutatásának és berajzolásának kőszegi hagyományát 2013-ban felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, idén pedig a kékfestéssel együtt került be a Magyar Értéktárba.

 

A Szőlő Jövésnek Könyve eredetijét - egy díszes, leginkább a kódexekhez hasonlító kötetet - a német Vahiningen an der Enz tanácsától kapta ajándékba Kőszeg városa. A könyv azonban már régen betelt, így egy hasonlót nyitottak és abba folytatták a bejegyzéseket.

 

A kőszegi szőlő jövés ünnepével is bővült a Magyar Értéktár

Vágvölgyi Bálint A Hungarikum Bizottság hétfői döntése értelmében a kőszegi szőlő jövés ünnepével és a magyarországi kékfestés hagyományával bővült a Magyar Értéktár - jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A miniszter ismertette, hogy a kőszegi szőlő jövés, a szőlőhajtások megörökítésének rítusa már a 16. századtól hagyomány.


A hagyományokat követve idén is nemzetközi borverseny vezette fel az ünnepet, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

 

Április 26-27-én az  ünnepségsorozathoz kapcsolódva Kőszegen a Zwingerben rendezik meg a XI. Szőlő- és Klímakonferenciát.

 

(via MTI)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás