A legkiszolgáltatottabbakkal dolgoznak, mégis semmibe veszik őket

Farkas Bazsi 2020-05-07 09:04:00
A szociális dolgozóknak nem jár extra prémium a vírusveszély miatt. 

A koronavírus miatt Orbán Viktor, egyszeri 500 ezer forint juttatást adott az egészségügyi dolgozóknak. Gyakran említésre kerül az orvosok, ápolók, kereskedelemben dolgozók, fuvarozók, rendőrök erőn felüli munkája, ami rendjén is van. Viszont a szociális szféra dolgozói kimaradtak az extra juttatásból és egyáltalán abból is, hogy megemlítsék őket. Pedig az idős otthonok és hajléktalan szállók most főleg rendkívül nagy veszélynek vannak kitéve. Mind az ott lakók, mind az ott dolgozó szociális munkások. Magyarországon 31 idős otthont érint a koronavírus-fertőzés. A hajléktalan szállókon úgyszintén rengeteg a legyengült, idős ember, akik veszélyeztetve vannak. A túlzsúfolt szociális intézményekben, ha megjelenik a vírus annak szörnyű következményei lehetnek. Ezeket az intézményeket nem lehet csak úgy lezárni, mint a mozikat, vendéglátó egységeket, és haza küldeni sem lehet az emberek, mint a kórházból. A dolgozókon óriási a teher és a felelősség, valamint rengeteg  intézményben  a  megfelelő körülményeket sem tudják biztosítani, ebben a helyzetben főleg fontos lenne a gumikesztyű, maszk, fertőtlenítő. Az ellátottaknak és a dolgozónak is egyaránt.  
  
A szakma társadalmi megbecsültsége rendkívül alacsony - kezdi így egy nev elhallgatását kérő szociális dolgozó. Mi lehet ennek az oka? Miért lehet az, hogy amíg egy egészségügyi dolgozók által szervezett tüntetéssel szolidaritást vállal az ország, egy szociális munkások béremeléséért zajló tüntetésen csak páran lézengenek? Úgy vélem a szakma sem érzi magát elég magabiztosnak, nincs meg a támogató közeg, és ebben a kormány sem segít. 
 
A szociális munkás nagy részben a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb embertársainkkal foglalkozik. Úgy ahogy, sokszor a társadalom szemet huny felettük, úgy az értük dolgozókért is. Valójában ez egy olyan sokrétű hivatás, ami magába foglalja: az idős, fogyatékos, hajléktalan ellátást, valamint a család és ifjúság segítést. Tehát, lényegében társadalmi és osztálybeli hovatartozástól függetlenül bárkinek szükség lehet a segítségre. 
 
A főkérdés véleményem szerint az, hogy miért is ennyire alul becsült-és fizetett a szakma. "Csendes segítők”, mintha láthatatlanok lennének. Sokak csak rájuk számíthatnak, rendszerint foglalkoznak olyan emberekkel, akiknek semmijük, senkijük nincsen.  

Szólj hozzá!

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.