A klímavészhelyzetről tart beszélgetést Győrben az Ökopolisz Alapítvány

Pintér Bence 2020-01-14 09:18:00
Csak retorikai fogás, vagy valódi cselekvésekben is testet ölthet, ha egy város klímavészhelyzetet hirdet? Pénteken Győrben kiderül!

Sorra-másra értesülünk arról, hogy az ember okozta klímaváltozás egyre erősebben érezhető hatásai, illetve a karbonsemlegesség elérése miatt egyre több önkormányzat, ország és intézmény hirdet klímavészhelyzetet Budapesttől az Európai Parlamenten át például az Egyesült Királyságig. A klímavészhelyzet kihirdetése Pollreisz Balázs győri ellenzéki polgármesterjelölt programjában is szerepel, így releváns a kérdés a városban is:

mit jelent pontosan az, ha valahol klímavészhelyzetet hirdetnek?

Erre a kérdésra ad majd választ első körben az Ökopolisz Alapítvány által szervezett, Nincs több időnk! – Kerekasztal a klímavészhelyzetről című beszélgetés Győrben, amit pénteken öt órától tartanak majd a Rába Hotelben.

„Retorikai fogás, vagy valódi cselekvésekben is testet ölthet, ha egy város klímavészhelyzetet hirdet? A jármű- és energiaipar regionális fellegváraként ismert Győr milyen speciális kihívásokkal szembesülhet a klímaváltozás következményeiből, és lehetséges kivédése során? Nyer vagy veszít a város, és lehetséges-e ilyen mérleget vonni?” – részletezik a témákat az esemény leírásában.

A beszélgetésen az ellenzéki pártok képviselői vesznek részt: Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, (LMP), Kádár Barnabás, a Momentum innovációs tagozatának vezetője, Bárány Balázs, az MSZP klímakabinetjének vezetője, Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció szóvivője, Nunkovics Tibor, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke (Jobbik) és Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

A eseményen részt vesz Pollreisz Balázs ellenzéki polgármesterjelölt, aki a jelöltek közül egyedül vállalta, hogy megválasztása esetén azonnal bejelenti Győrben a klímavészhelyzetet, és csatlakozik azon városok szövetségéhez, akik ezt már megtették.
 

A péntek öt órakor keződőd beszélgetésre a belépés ingyenes, a beszélgetést Vasali Zoltán, az  IDEA Intézet politológusa moderálja. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

Szólj hozzá!

Sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Nem annyira cukik, mint a bébilajhárok, de azért na.

LMP: a Hell csoport tatai szállodája nem szolgálná a város érdekeit

Közvetlenül az Öreg-tó partján építenék fel.

Július 19-én lesz a Forma-1-es Magyar Nagydíj

Már csak egy hónapot kell várni, hogy elrajtoljon az idény.

Ide vihetik a lomokat a marcalvárosiak szombaton

A GYHG Nonprofit Kft. kihelyezett hulladékgyűjtő pontot üzemeltet 2020. június 6-án az Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán.

Donald Trump a hadsereget is bevetné a tüntetők ellen

Több amerikai nagyvárosában napok óta zajlanak tiltakozások.

Megszületett Mia, Szófia és Jankó

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Rengett a föld Győr-Moson-Sopron megyében

A földmozgás ereje 2,3 volt a Richter-féle skálán.

Jó sok katonát fogunk kiképezni

Jönnek a honvédközépiskolák.

Sokkal jobb idő lesz, mint tegnap volt

Ma már melegünk lesz a pulóverben.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal szerdán a Parlament

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés ezen a héten.

Mihalik Enikő dobott egy nudit a Balatonnál

És ezt fel is töltötte az Instára.

van még itt cikk a témában:

Ungár: felháborító, hogy azok keresnek a legkevesebbet, akik az államnak dolgoznak

Az idős embereket otthon gondozók 2021-ben továbbra is megalázóan alacsony, 38 ezer vagy 58 ezer forintot kapnak.

Ide vihetik a lomokat a marcalvárosiak szombaton

A GYHG Nonprofit Kft. kihelyezett hulladékgyűjtő pontot üzemeltet 2020. június 6-án az Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán.