A kilakoltatták a velemi Stirling-villa idős lakóját egy el nem készült felújítás miatt

Farkas Bazsi 2020-01-08 17:30:00
160 millió forintos csomagban újították volna fel az épületet, de ebből a határidőre semmi sem készült el.

Mosolyogva, egymásnak gratulálva jelentették be politikusok még 2018 novemberében, hogy 160 millió forintból újul meg Velemben a Stirling-villa, vagy ahogy sokan ismerik, az alkotóház. Velem a Barangolás a Megyei Értékek mentén fantázianevű TOP-os projektből kapott pénzt, Cákkal, Lukácsházával és Gencsapátival közösen, így a négy településnek kellett osztoznia a 160 millió forinton. Így bármennyire is kedvezően hangzik, de ezt az összeget nem egymaga a villa kapta.

A projekt befejezési dátumát 2019 december 31-ben határozták meg. Elmentünk hát megnézni, milyen lett a felújított villa.


 
Napsütéses januári délelőtt érkezünk Velembe. A kocsiból kiszállva a Villa a megszokott módon terpeszkedik a Szerdahelyi-patak mellett. Béke és csend, éppen, ahogy Velemet megszoktuk. Az épületet körbejárjuk, de felújításnak, vagy renoválásnak, annak elkezdésének még csak nyomát sem látjuk. Keressük Annus nénit is, a ház idős lakóját, aki egy életen keresztül volt gondnoka a villának, nyugdíjba vonulása után pedig szolgálatáért azt a felajánlást kapta, hogy élete végig bent lakhat az épületben. Hiába, senki nem nyitott ajtót.


 
Közben egy kutyát sétáltató helybelivel kezdek beszélgenti, amíg a Bálint körbefotózza az alkotóházat. Aztán kiderül, hogy a 2018-as bejelentés óta itt semmi nem történt. Vagyis de.

A ház idős lakóját, Annus nénit tavaly kilakoltatta az előző polgármester.

Most a rokonai egyik házában lakik albérletben. Hogy erre miért volt szükség, azt telefonon próbáltam megtudni Szél Józsefnétől, a falu korábbi első emberétől, de mielőtt a kérdést feltehettem volna közölte, hogy ő már nem polgármester így pedig már nem kíván nyilatkozni.


 
A velünk szóba állt helybéli egyébként azt is nehezményezte, hogy a patakmeder sem lett kitisztítva pedig pár évvel ezelőtt a tavaszi olvadáskor ki is öntött, de hát nem kapkodtak azóta sem, hogy lépjenek valamit az ügyben. 


 
Bakos László (független) polgármester már készségesebb volt, mint elődje. Telefonon azt mondta, hogy az októberi megválasztása óta rengeteg félbehagyott ügy szakadt a nyakába, többek között az alkotóház ügye is, ahol egyébként kapásból egy peres eljárásba csöppent. A házhoz bevezető út ugyanis egy nem önkormányzati területen van. A korábbi polgármester pedig ahelyett, hogy megállapodott volna a telek tulajdonosával pereskedni kezdett. Ez is a felújítás egyik gátja volt. Aztán terveztek egy, a háztól különálló mosdót, ami 0-24-ben nyitva lett volna a turistáknak, de végül ebből sem lett semmi, mert a szomszédban lakók megvétózták a terveket.


 
Azonban mindezek ellenére a felújítás elkezdődhetett volna, hiszen érintett volt benne a villa nagyterme, felújították volna a színpadot, akadálymentesítettek volna, a tervekben szerepelt kiállítóterem és vizes helyiség kialakítása is. Ebből sem lett egyelőre semmi. A polgármester pedig azt mondta, igazán ő sem érti, mindez miért nem valósult meg. 


 
Rákérdeztünk a nyugdíjas gondnok, Annus néni sorsára is. Bakos megerősítette, hogy a nénit valóban kiköltöztették a villából, azt mondta ő sem értette a döntést, szerinte nem volt emberi, ahogy bántak vele.


 

A falu első embere azzal zárt, hogy folyamatos kapcsolatban van a megyei önkormányzattal, és az illetékes minisztériummal is, most azon vannak, hogy a projektet meghosszabbíthassák és idén őszig elkészüljenek a megtervezett munkával.


 
A tervek között most az is szerepel, hogy a patak felett egy új hidat építenek, a villa előtt pedig egy 6 férőhelyes parkolót alakítanak ki.


 
Kerestük a Vas Megyei Önkormányzatot is, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

 
 
 

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.