A horvátok biztos ami biztos, sok fegyvert tartanak otthon

Nagy Donát 2020-10-14 17:10:37
Ez pedig elég nagy probléma az illegális kereskedelem miatt.

A horvátok nagy szerelmesei az illegálisan tartott fegyvereknek, ez abból is látszik, hogy 2007 óta 5,3 tonna robbanószert, több mint 340 ezer lőfegyvert és 5,5 millió különféle lőszert szolgáltattak be a hatóságoknak - írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán az MTI szerint.

A horvát rendőrség 2007-ben hirdette meg azt a Kevesebb fegyver, kevesebb tragédia elnevezésű kezdeményezését, hogy a lakosság mindenféle jogi következmény nélkül leadhatja a délszláv háborúból nála marad fegyvereket és lőszereket.

Az illegális fegyvertartás az után lett ismét téma a horvát közéletben, hogy hétfőn egy 22 éves horvát férfi gépfegyverből nyitott tüzet a zágrábi Szent Márk téren a kormány épülete előtt, és az ott őrt álló egyik rendőrt súlyosan megsebesítette.

Az elkövető egy engedély nélkül szerzett, román gyártású gépkarabélyt használt, amelyet menekülés közben eldobott, majd néhány perccel később egy pisztollyal fejbe lőtte magát.

A rendőrség házkutatást tartott a fiatal férfinál, aki szüleivel élt a közép-horvátországi Kutinán, és akinek édesapja háborús veterán. A rendőrségi jelentés szerint két engedély nélküli puskát találtak a házban, hangtompítóval és céltávcsővel, valamint több mint ezer lőszert. Az 59 éves férfit őrizetbe vette a rendőrség, de később elengedte. Az ügyészség büntetőeljárást indított ellene.

Fotó: Pixabay

Az újság egy másik, vasárnap történt esetről is beszámolt, amely valószínűleg nem lett volna hír, ha nincs a hétfői tragikus esemény. Egy 65 éves ittas férfi az árukba borult gépjárműjével, a rendőrség pedig a helyszínelésnél két engedély nélküli puskát és lőszert talált az autóban. A férfinál házkutatást is tartottak, ahonnét teljes fegyverarzenál került elő. Köztük gépkarabély, golyószóró, robbanószer és töltények.

A lap szerint a horvát padlásokon, raktárakban és pincékben továbbra is nagy számban rejtegetnek illegális fegyvereket és robbanószereket.

Azt, hogy mennyire szeretik a lőfegyvereket a horvátok, az is igazolja, hogy százezer horvátnak van fegyvertartási engedélye, és tart legálisan fegyvert otthonában - írták.

Szólj hozzá!

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hazai pályán nyert a győri ETO Gyirmót ellen

Két gólt is rúgtak az utolsó 6 percben.

van még itt cikk a témában:

Most éppen katonai szállító repülőgépeket vásárol Magyarország

Fegyverkezünk: a német Leopard 2 tankok, PzH 2000 lövegek, Lynx harcjárművek és a török Ejder Yalçın terepjárók után hamarosan egy brazil vállalattól veszünk két KC-390-ast.

Horvátországban csak külön engedéllyel lehet focimeccset tartani a járvány ideje alatt

50 fő felett a legtöbb rendezvényhez írásos kérvényt kell beadni.