Magyarországon először továbbított nagyfelbontású röntgenfelvételt elektronikusan, 5G hálózaton keresztül Varga Róbert, aki, a győri Széchenyi István Egyetemen tanul villamosmérnöknek

Papp László Tamás 2020-11-25 11:54:00
Áttörés a diagnosztikában.

Magyarországon először továbbított nagyfelbontású röntgenfelvételt elektronikusan, 5G hálózaton keresztül Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója, az Innomed Medical Zrt., a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai és technológiai támogatásával. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokban is - jelentették be online sajtótájékoztatón kedden Budapesten az MTI szerint.

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése szempontjából létfontosságúnak nevezte Varga Róbert innovációját Dévai Endre, az Innomed Zrt. elnöke.

Az 5G hálózat olyan sebességgel továbbít adatokat, ami eddig nem volt lehetséges - mondta Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója. A röntgenfelvételeket jelenleg valamilyen külső adathordozón viszik az azt készítő eszköztől a földrajzilag távolabbi leletező eszközig. Az 5G hálózat viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és csaknem azonnali továbbítását, ami rendkívül fontos, hiszen akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet - mondta Varga Róbert ötletgazda.  

Hozzátette: az innováció lehetővé teszi a külső adathordozó kiiktatását, a felvételek pillanatok alatt a röntgengépről egy szerveren keresztül egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például mobil szűrőállomások esetében fontos. Dévai Endre elmondta, hogy a mérnökhallgató a folyamatban lévő legújabb kutatáshoz csatlakozott, ami egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, akár válságövezetekben is alkalmazható, gyors diagnosztikai eszköz kifejlesztésére irányul.

Ez az eszköz az alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amellyel egy felvétel elkészítése 10 másodperc. Az 5G szerepe pedig a felvételkészítéskor keletkező, nagyméretű, közel 2 GB adatnak a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg.   

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke kiemelte: a sebességben, a kapacitásban és az alacsony késleltetésben hoz újdonságot az 5G, amely akár egymillió eszközt képes kiszolgálni egy négyzetkilométeren. Ez a sokszoros kapacitás a gépek kommunikációjában hoz majd változást, így az egészségügy digitalizációja is jelentősen felgyorsulhat. 

Aranyosné Börcs Janka felidézte: szakmai viták után 2019-ben olyan 5G frekvenciaértékesítést valósítottak meg, amely partneri együttműködésre ösztönzi a szolgáltatókat és a technológia alkalmazóit. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan egyre több ilyen együttműködés jön létre, erősítve és közelítve egymáshoz az infokommunikációs és az egészségügyi szektort. A főigazgató szintén gratulált Varga Róbertnek, és bejelentette: a hallgató témában tartott TDK-előadását az NMHH különdíjjal ismerte el.

Az Innomed több mint harminc éve foglalkozik diagnosztikai berendezések kutatás-fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével a világ több mint 100 országában. A magyar cég tulajdonosai a jelenlegi és a volt dolgozók. Fő fejlesztési területei a kardiológia (klinikai defibrillátorok, EKG berendezések és ágymelletti vagy hordozható őrzőmonitorok) és a radiológia (röntgengenerátorok, direkt digitalizáló röntgenfelvételi állomások), képalkotó és képfeldolgozó rendszerek.

A Vodafone a mobilszolgáltatók közül elsőként indította el tavaly a kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában. Az idén áprilisban a cég további frekvenciákat szerzett az NMHH frekvencia aukcióján, ezzel pedig megkezdődött az 5G hálózatának szigetszerű kiépítése. Októberben közel 200 bázisállomáson kapcsolták fel az 5G-t, így a főváros szinte teljes területén elérhetővé vált az 5G szolgáltatás.

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

van még itt cikk a témában:

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Kecót biztosított prostituáltaknak egy győri nő

Napi 10-12 ezer forint volt a tarifa a hölgyeknek.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.