A félbeszakadt szombathelyi Omega koncert a Sportházban

ugytudjuk.hu 2020-01-30 07:58:00
A Pokolgép után jött a feketeleves.

A magyar rock történet egyik sötét pillanata Szombathelyen, a Művelődési és Sportházban (MSH) esett meg, 1986. november 21-én, este fél tíz után pár perccel. Az Omega frontembere, Kóbor János éppen a Challenger űrhajó tragikus sorsú legénysége előtt tisztelgett dalával, amikor arcába csapódott egy üvegpohár.

- Melyikőtöktől kaptam ezt? – kérdezte Mecky, miután visszatért a színpadra. A jelen lévő 1500 ember síri csendben fogadta szavait. Nem véletlenül: az énekes fejéből csorgott a vér, ami ellepte mellkasát is. – Jó, akkor ez a vége – mondta és a zenekar levonult a színpadról. A döbbent közönség még fel sem ocsúdott, amikor rendőrök lepték el a küzdőteret és gumibotozni kezdték az első sorokat. Több rajongót kiemeltek, elvittek, a tömeget az oldalajtókon át szorították ki a teremből.

A hangulat rendkívül feszült volt. Az Omega tagjai a színpad melletti folyosón gyülekeztek, várták a kórházba vitt énekes társukat. Mihály Tamás „már az egész rosszul indult" kiszólással fogadta az újságírókat, a szombathelyi származású Benkő László pedig a fejét ingatta: „Pont itt, Szombathelyen, ahol olyan remek koncerteket adtunk. Azt hiszem, egy darabig nem jövünk". Nem is jöttek, 26 évig.

De mi történt azon a napon a Sportházban? Miként készült el az a híres fotó, ami megörökítette a támadást és bejárta az országos sajtót? A KISZ budapesti hetilapja, a Magyar Ifjúság 1986-os decemberi számában hosszabb cikket közölt a történtekről. „ Az előzenekar, a Pokolgép koncertje alatt már történt rendbontás. Vagy száz suhanc rohamozta meg a színpadot, megtámadták a rendezőket, áttörték a színpad előtti támfalat. A rendőrök gumibottal oszlattak. Az Omega fellépésén úgy tűnt, megnyugodtak a kedélyek. De nem. Az emlékdal alatt gyertyák gyúltak és valami villant a levegőben. Egy tört szélű vastag pohár, ami az énekes arcába csapódva 4-5 centis sebet ejtett. Kóbor Jánost kórházba vitték, a sebet összevarrták, a koncert félbeszakadt".

A lap közölt egy fotót is, amin látható, hogy a törött pohár az énekes válla fölött repül. A képet Gombás Endre, a popszakmában évtizedek óta jelen lévő szombathelyi vállalkozó készítette. Ő így emlékezett a történtekre:  – A pokolgépesek összeverekedtek, a rendőrök oszlattak én meg exponáltam. Az egyenruhások észrevettek, mondták, menjek onnét, szerencsére a gépet nem vették el. Valahogy megéreztem, hogy ennek itt nincs vége, ezért még jobban figyeltem. Aztán jött az a bizonyos pillanat.

Ösztönösen exponáltam, fotós szempontból a legjobbkor. A pohár már elhagyta az énekes arcát, a válla fölött repült lefelé és egy beeső fénynek köszönhetően éppen láthatóvá vált. De ezt akkor csak a gép látta én nem. Amikor Mecky véresen visszajött, azonnal leesett a tantusz. A felségemhez rohantam, aki a karzaton ült. Kivettem a tekercset és átadtam neki. Lementem a küzdőtérre, körbevettek a rendőrök. Elkobozták a gépet és kivették a filmet – de az már egy új tekercs volt. Előhívás után aztán mindent láttam, megdöbbentem. Szóltam egy újságíró barátomnak, aki rohant hozzám, majd másnap publikáltuk a fotót.

Gombás Endre felvétele számos lapban megjelent, mára rocktörténeti kuriózum. A Pokolgépnek nem jött jól az incidens, sokan a felelősségüket firtatták. A vitára Kóbor János tett pontot, amikor lenyilatkozta: „Sajnos a tömeg mögé bújó sunyi alakok képesek tönkretenni mások szórakozását. Nem a heavy stílus, vagy a Pokolgép az oka a történteknek, hanem azok az agresszív csoportok, amelyek azért járnak koncertekre, hogy balhézzanak".

A félbeszakadt koncertnek büntetőjogi következményei lettek. Két elkövetőt azonosítottak és gyorsított eljárásban több hónapos börtönre ítéltek. Az eljárás során kiderült, hogy tettük súlyát igazából fel sem fogták. Az eset után megszigorították a koncertek biztosítását, bevezették  a motozást. Hasonló esetre a későbbiekben nem került sor.

Az Omega 1986. után először 2012. április 22-én tért vissza emlékezetes lézer-koncerttel az MSH színpadára.  

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.