A falakat is kidöntötte a csőből előtörő vízsugár Szombathely belvárosában

ugytudjuk.hu 2020-10-07 10:02:33
Ezért nem volt melegvíz-szolgáltatás pár napig néhány lépcsőházban.

Eltörött egy nagy nyomású vízvezeték a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola alagsorában lévő kazánházban, a pusztítás pedig olyan mértékű volt, hogy a helyiség két falát is lebontotta a vízsugár. A kazánteret 1 méter magasan elöntötte a víz, az itt lévő berendezések pedig használhatatlanná váltak.

Az eset még pénteken hajnalban történt, azonban a pusztítás nyoma még most is elképesztő.

A meghibásodott vízcső nem egy távhős vezeték volt, emiatt a Szombathelyi Távhőszolgáltató nem is észlelte egyből, hogy probléma akadt. A zeneiskola pincéjében lévő kazánházban ráadásul nem szükséges, hogy folyamatosan felügyelet legyen, így éjjel sem volt itt senki.

A csobogó vizet először az intézmény riasztója jelezte, majd miután kiderült, milyen nagy a probléma, a Katasztrófavédelem sietett a helyszínre. A víz elzárása után ők is csak péntek délutánra tudtak végezni a kiszivattyúzással. 

Ekkor látszódott először, hogy nem csupán az öltöző falát döntötte ki a víz nyomása, de a hőközpont irányító berendezéseit szintén leszedte a falról, tönkre téve az elektronikus berendezéseket. A víz pedig utat talált magának a kazántérbe is, ahol egy jó méteres víz alá kerültek a drága gépek. Itt 4 kazán található, ezek mind használhatatlanná váltak.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A kék szerelvényen, és a palackokon látható vonalig ért a víz.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató innen látja el a teljes belvárost mind melegvízzel, mind fűtéssel. Mivel a péntek hajnali meghibásodáskor a kazánház kiesett a rendszerből, és a fűtési időszak már elindult a városban, azonnal be kellett avatkoznia a távhőnek, és szerencsére be is tudtak.

Valójában azonban nem csak a szerencsének köszönhető, hogy a belváros ezen része nem maradt fűtés nélkül: tudatos tervezés segítette a mostani hibaelhárítást.

A korábbi években ugyanis kiépítették a kazánházi összeköttetéseket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a város egy-egy részén valamilyen probléma lép fel, és nem képes ellátni a kazán a feladatát, akkor a többi kazánházból is el lehet látni fűtéssel a lakókat. Már csak a város déli részén van "szigetüzemű" kazánház, ott az összekötés még megoldandó feladat.

Emiatt lehet az, hogy a pusztítás ellenére továbbra is van fűtés minden lakossági ügyfélnél.

A terület azonban nem csak kazánházként, hanem hőközpontként is működött, azaz melegvízzel is innen látták el a környéket. Azonban mivel pénteken minden berendezés használhatatlanná vált, ezért 9 lépcsőházban ideiglenesen nem volt melegvíz, ugyanis a melegvizet nem lehet a fűtéshez hasonlóan más városrészből szolgáltatni.

Ennek az óriási káreseménynek igazából ez az egyetlen látható eredménye a lakossági szolgáltatást nézve, bár kétségtelen, hogy ez is okozott kellemetlenséget.

A hétvége azzal telt a távhő munkatársai részéről, hogy igyekeztek megtervezni a minél gyorsabb szolgáltatás-visszaállítást. Ez egyébként nem volt egyszerű, ugyanis kezdetben például világítás sem volt a pincében, romok viszont annál inkább.

A tervezésnél a melegvízellátás helyreállítása volt az elsődleges szempont, ezt pedig az előzetes becsléseknél hamarabb sikerült is biztosítania a szolgáltatónak: kedden este már ismét volt melegvíz a korábban említett 9 lépcsőházban is.

Jelenleg a szakértők azt vizsgálják, hogy a használaton kívüli kazánok milyen beavatkozás, javítás után állhatnak ismét üzembe. Ez azért is fontos, mert most ugyan a kellemes időjárás segít a szolgáltatónak abban, hogy minden lakásba megfelelő hőmennyiség jusson, de egy hideg, késő őszi időszakban a többletigényt már nem tudják teljesíteni a most kisegítő, távolabbi kazánok.

Azaz a Szombathelyi Távhőszolgáltató most versenyt fut az idővel. Azt azonban, hogy mikor tudják újra üzembe helyezni a zeneiskola alatti kazánházat, még korai megmondani.

Szponzorált tartalmat olvastál

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.