A falakat is kidöntötte a csőből előtörő vízsugár Szombathely belvárosában

ugytudjuk.hu 2020-10-07 10:02:33
Ezért nem volt melegvíz-szolgáltatás pár napig néhány lépcsőházban.

Eltörött egy nagy nyomású vízvezeték a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola alagsorában lévő kazánházban, a pusztítás pedig olyan mértékű volt, hogy a helyiség két falát is lebontotta a vízsugár. A kazánteret 1 méter magasan elöntötte a víz, az itt lévő berendezések pedig használhatatlanná váltak.

Az eset még pénteken hajnalban történt, azonban a pusztítás nyoma még most is elképesztő.

A meghibásodott vízcső nem egy távhős vezeték volt, emiatt a Szombathelyi Távhőszolgáltató nem is észlelte egyből, hogy probléma akadt. A zeneiskola pincéjében lévő kazánházban ráadásul nem szükséges, hogy folyamatosan felügyelet legyen, így éjjel sem volt itt senki.

A csobogó vizet először az intézmény riasztója jelezte, majd miután kiderült, milyen nagy a probléma, a Katasztrófavédelem sietett a helyszínre. A víz elzárása után ők is csak péntek délutánra tudtak végezni a kiszivattyúzással. 

Ekkor látszódott először, hogy nem csupán az öltöző falát döntötte ki a víz nyomása, de a hőközpont irányító berendezéseit szintén leszedte a falról, tönkre téve az elektronikus berendezéseket. A víz pedig utat talált magának a kazántérbe is, ahol egy jó méteres víz alá kerültek a drága gépek. Itt 4 kazán található, ezek mind használhatatlanná váltak.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A kék szerelvényen, és a palackokon látható vonalig ért a víz.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató innen látja el a teljes belvárost mind melegvízzel, mind fűtéssel. Mivel a péntek hajnali meghibásodáskor a kazánház kiesett a rendszerből, és a fűtési időszak már elindult a városban, azonnal be kellett avatkoznia a távhőnek, és szerencsére be is tudtak.

Valójában azonban nem csak a szerencsének köszönhető, hogy a belváros ezen része nem maradt fűtés nélkül: tudatos tervezés segítette a mostani hibaelhárítást.

A korábbi években ugyanis kiépítették a kazánházi összeköttetéseket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a város egy-egy részén valamilyen probléma lép fel, és nem képes ellátni a kazán a feladatát, akkor a többi kazánházból is el lehet látni fűtéssel a lakókat. Már csak a város déli részén van "szigetüzemű" kazánház, ott az összekötés még megoldandó feladat.

Emiatt lehet az, hogy a pusztítás ellenére továbbra is van fűtés minden lakossági ügyfélnél.

A terület azonban nem csak kazánházként, hanem hőközpontként is működött, azaz melegvízzel is innen látták el a környéket. Azonban mivel pénteken minden berendezés használhatatlanná vált, ezért 9 lépcsőházban ideiglenesen nem volt melegvíz, ugyanis a melegvizet nem lehet a fűtéshez hasonlóan más városrészből szolgáltatni.

Ennek az óriási káreseménynek igazából ez az egyetlen látható eredménye a lakossági szolgáltatást nézve, bár kétségtelen, hogy ez is okozott kellemetlenséget.

A hétvége azzal telt a távhő munkatársai részéről, hogy igyekeztek megtervezni a minél gyorsabb szolgáltatás-visszaállítást. Ez egyébként nem volt egyszerű, ugyanis kezdetben például világítás sem volt a pincében, romok viszont annál inkább.

A tervezésnél a melegvízellátás helyreállítása volt az elsődleges szempont, ezt pedig az előzetes becsléseknél hamarabb sikerült is biztosítania a szolgáltatónak: kedden este már ismét volt melegvíz a korábban említett 9 lépcsőházban is.

Jelenleg a szakértők azt vizsgálják, hogy a használaton kívüli kazánok milyen beavatkozás, javítás után állhatnak ismét üzembe. Ez azért is fontos, mert most ugyan a kellemes időjárás segít a szolgáltatónak abban, hogy minden lakásba megfelelő hőmennyiség jusson, de egy hideg, késő őszi időszakban a többletigényt már nem tudják teljesíteni a most kisegítő, távolabbi kazánok.

Azaz a Szombathelyi Távhőszolgáltató most versenyt fut az idővel. Azt azonban, hogy mikor tudják újra üzembe helyezni a zeneiskola alatti kazánházat, még korai megmondani.

Szponzorált tartalmat olvastál

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.