A Facebook betiltotta a blackface-t

Fehér Buda 2020-08-13 16:47:30
A techóriás nem engedi, hogy a fehér bőrű felhasználók olyan képet osszanak meg magukról, amin feketére van festve az arcuk.

A Facebook csütörtökön jelentette be, hogy bannolják az összes olyan képet a platformról, amin olyan fehér emberek láthatók, akik feketére festették az arcukat. Az angol nyelven csak blackface-ként elhíresült jelenség lényege annyi, hogy, többnyire, fehér emberek fekete sminkkel festik ki az arcukat, majd a szájukat többször körberúzsozzák, végül az egészet egy afro-parókával koronázzák meg.

A blackface szinte a fényképekkel egyidőben jelent meg, a régi filmekben a fehér színészek így játszottak el tipikusan sztereotípiákra épülő karaktereket. A nagy többség viszont csak a kétezres évek kezdete óta kezdett rájönni arra, hogy ezek a sztereotípiák bántják az afro-amerikai közösséget, így szépen lassan tabu lett a blackfaceből. 

Erre reagált most a Facebook is, a közösségi oldal vezetői az új közösségi irányelvekbe foglalták, hogy többet nem engedik, hogy a felhasználók ilyen képeket osszanak meg magukról. Az oldal egy közleményben azt írta, a céljuk a tiltással az, hogy mindenki biztonságban érezze magát a platformon, és, hogy ne kelljen ilyesfajta rasszista megnyilvánulásokkal találkoznia a színesbőrüeknek.

A Facebook emellett a gyűlöletbeszédre is erősebben le fog csapni, példának hozták fel az olyan antiszemite megnyilvánulásokat, miszerint a zsidók irányítják a világot. A változásokat az elkövetkezendő hetekben vezetik be. Az oldal idén egyébként egyre erélyesebben lép fel a bántó vagy veszélyes tartalmakkal szemben, aminek már éppen ideje volt, ha figyelembe vesszük, hogy mennyien szidták Zuckerbergéket az ilyesfajta posztokért az elmúlt években.

A közösségi óriás a közleményben arra is kitért, hogy az előző hónapokban nem tudtak olyan hatékonyan fellépni a bántó tartalmakkal szemben, mint azt előre elképzelték. Erről a koronavírus-járvány tehet, mint írják, a kijárási korlátozások életbelépésekor a cenzorokat hazaküldték, így sokkal kisebb állomány dolgozott azon, hogy biztonságos legyen a platform. 

Azért a dolgozók így is kitettek magukért, az elmúlt három hónapban közel egymillió olyan posztot tüntettek el, amely az öngyilkosságról beszélt, de félmillió olyan képet is letöröltek, amelyen meztelen emberek voltak láthatók. A Facebook szerint ezek a számok ugyan soknak tűnhetnek, de nem kell megijedni, az összes kontent mindössze 0,05 százalékát teszik ki az közösségi irányelveket sértő tartalmak.

Forrás: Metro

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Nálad is akadozik a Facebook?

Több embernél nem tölt be a chat, vagy a posztolással akadnak gondok. A hiba a rendszerben lehet.