Fotó: Farkas Bazsi

9 millió forintba került Szombathelynek három hirdetőtábla

Farkas Bazsi
2018. december 18. kedd, 07:46
Bár igaz, űrtechnológiával teszik közzé a híreket. 

Egy ideig én is vakartam a fejem, hogy miért is bontották fel Szombathelyen a Fő tér burkolatát. November közepén métereken keresztül fektettek kábelt a térkő alá. Sokan azt tippelték, hogy az adventi vásár miatt kellett elhúzni az áramot a földben. Egy darab vezeték aztán a volt Gyöngyös áruház előtt bukkant fel a földből, ez pedig napokig várta valami érkezen is a végére.

 

A rejtély aztán megoldódott. Egy hirdetőtábla került ugyanis felállításra a Fő téren, aki arra jár, az láthatja, hogy az adventi programok futnak most rajta. Úgy tudjuk, hogy ez a próbaüzeme az interaktív táblának, amiből egyébként hármat vásárolt Szombathely, ezeket CityLight típusú eszközöknek hívják.

 

Darabját nettó 2 millió 361 ezer 667 forintért szerezte be a város, összesen 8 millió 997 ezer 950 forintot költöttünk rá.

 

És, hogy miért volt erre szükség? A úgynevezett plakáttörvény miatt, amit 2017 júniusában fogadott el a Parlament. Ez volt az a törvény, amihez a Fidesznek kétharmad kellett volna, ám mivel ez nem volt meg, így egy olyan törvénymódosítást alkotott, amihez elég volt a feles többség is. A  köznyelvben csak Lex Csicskaként emlegetett, Településképi törvényre a kormánynak azért volt szüksége, hogy ellehetetlenítse a Jobbik és Simicska plakátolását. A törvények hatása volt az önkormányzati hirdető táblákra is ezért ezt 2017 október 26-án a helyi közgyűlés is megvitatta. A határozat pedig egységesítette a saját, városi hirdetőket is. Innen a szombathelyi jegyző szerkesztőségünknek eljutatott leveléből idéznék, mert ennél pontosabban én sem tudnám megfogalmazni a dolgot. 


A Reklámrendelet meghatározza, hogy milyen méretben, milyen technológiával kialakított reklám, illetve reklámhordozó létesíthető és tartható fenn. Az Önkormányzati rendelet alapján reklám kizárólag CityBoard formátumú eszközön, CityLight formátumú eszközön, utasvárón, kioszkon, közművelődési célú hirdetőoszlopon, közérdekű molinón, reklámzászlón és közterület fölé nyúló berendezésen helyezhető el. A rendelet pontosan értelmezi, hogy mit értünk az egyes berendezések fajtái alatt.

 

A fenti jogszabályokban meghatározott előírásoknak nem megfelelő reklámok nem maradhatnak fenn, azokat el kellett, illetve - bizonyos meghatározott esetekben - a jövőben el kell távolítani. A változás lényege, hogy a nem szabályos kialakítású táblákat meg kell szüntetni, helyettük a jövőben korszerű, egységesebb arculatú reklámok helyezhetők ki.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás