74 centivel beljebb tolják az utat a szombathelyi Jókai utcában, a szélességét azonban nem változtatják

Farkas Bazsi 2019-06-03 11:21:00
Hogy fognak így elférni a parkoló autók?

Április végén írtunk róla, hogy 915 millió forintot kapott Szombathely út felújításra az Európai Uniótól. A pénzből megújul:

  • a Dózsa György utca Kálvária utcától a Magyar László utcáig tartó szakasza,
  • a Jókai utca Kálvária utcától a Gagarin utcáig tartó szakasza ahol kétoldali kerékpársáv kialakítására is sor kerül,
  • az Újvilág utca Rumi út és az InterSpar áruház parkoló bejárata közötti szakasza. A fejlesztés része a csapadékvíz elvezetési rendszer felújítása is,
  • az Ernuszt Kelemen utca Dolgozók úti körforgalomtól az Aranypatak hídjáig tartó szakasza, a csapadékvíz elvezetési rendszer felújításával együtt,
  • a Márton Áron utca 78. számú ingatlan és a Kilátó utca közötti szakasza. A fejlesztés része a csapadékvíz elvezetés rekonstrukciója, továbbá a hiányzó szakaszon új járda építése is, 
  • a Vépi út a Zanati úttól a 86-os körforgalomig. A Vépi úton csapadékvíz elvezetés felújítására, illetve kerékpárút és kerékpársáv kialakítására is sor kerül,
  • a Sugár út a Horváth Boldizsár körúttól az Eperjes utcáig tartó szakaszon


Ami talán a legtöbb autóst érinti, az a Jókai utca. Az utcán hatalmas az átmenő forgalom, és azért is érdekes a helyzete, mivel pont itt, a Jókai és a Kálvária utcák kereszteződésénél ér véget a kerékpárút. Így a tervezésnél az is szempont volt, hogy a biciklisek megfelelő körülmények között folytathassák útjukat. 

Az utak felújításáról már 2017 január végén döntött a város Gazdasági és Városstratégiai Bizottsága, az elhúzódó közbeszerzés miatt azonban csak most tudnak nekiállni a munkának. 

A Jókai utca felújítását a Dózsa György utcával együtt az Alpokterra Kft. és a Colas Zrt. konzorciumban nyerte el. Több, mint 217 millió forintért végzik el a munkát.


Végig bogarásztam a műszaki rajzokat és leírásokat, amiből az derül ki, hogy az utcát nem fogják kiszélesíteni, azonban 

a választóvonalat 74 centivel a park felé eltolják.

Erre azért van szükség, mivel a Kálvária utcától a Gagarin utca felé vezető oldalon, vagyis a családi házak előtt kerékpárutat fognak felfesteni. Ez egy egyirányú kerékpársáv lesz, ami az autós forgalommal megegyező irányban biztosít haladást a bicikliseknek.

Az utat azonban nem szélesítik ki. Ezen a ma reggel készített fotón is látni, hogy az új szegélyköveket már lerögzítették, egy centivel sem tér el a helyük a korábbiaktól. 

Aki már parkolt a Jókai utcában az tudja, hogy eddig is nagyon ki volt centizve itt a hely. Figyelni kellett a forgalmat akkor, amikor kiszállt a sofőr, nehogy egy közlekedő kocsi elvigye az ajtaját kiszállás közben. Kérdés, hogy hogyan férnek majd el a parkoló autók így, hogy 74 centivel csökkentik a parkolósáv szélességét. 

A pályázatban szerepel, hogy mindkét irányba vezető kerékpárutat kell építeni. A Gagarintól  a Kálvária utca felé vezető oldalon ezt a parkon keresztül oldják majd meg, hangulatos lesz az biztos. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.