6 ezer millió forintot locsolnak kőszegi egyházi épületekre

ugytudjuk.hu 2020-11-05 13:47:13
Hét helyszínen kezdhetnek hamarosan felújításba.

Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő, történelmileg és építészetileg is jelentős értéket képviselő épület Kőszegen - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Vas megyei városban.

Fotók: MTI / Varga György

 

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: kormányhatározat született arról, hogy a támogatásból Kőszegen folytatódik a Jézus Szíve templom felújítása, megújulhat a Szent Vér kápolna, az egykori kőszegi szegényház épülete, a Szent Jakab templom, a Szent Imre templom, a Kálvária templom és a Verbita rendház.

Hangsúlyozta: túl azon, hogy a beruházások az egyházi életet, a kereszténységet segítik, a város fejlődését is szolgálják, és nem utolsó sorban munkát adnak mindazoknak a tervezőknek és mesterembereknek, akik rész vesznek az építésben.

Az államtitkár elmondta: a templomok, az egyház tulajdonában és kezelésében lévő sokszor több száz éves épületek olyan turisztikai célpontok is, amelyeket az emberek vallási meggyőződésüktől függetlenül is szívesen keresnek fel, néznek meg egy-egy településen. Napjainkban ugyan a koronavírus-járvány miatt ugyan a világon szinte mindenütt "leült a turizmus" - folytatta -, de készülni kell a vírus utáni időkre, a beruházások pedig segítik a gazdaságot, az építőipart, a vállalkozásokat és elősegítik a munkaerő helyben maradását is.

Székely János, szombathelyi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte az utolsó pillanatban történik a kőszegi Jézus Szíve templom megmentése, hiszen az épület beázó teteje miatt a festett vakolat is erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

Szólt arról is, hogy az 1400 körül gótikus stílusban épül Szent Jakab templom és a mellette álló 1618-ban reneszánsz stílusban épült Szent Imre templom is nagy kincsei a városnak, ezek szavai szerint szintén rászorulnak a felújításra, csakúgy mint a temetőben lévő Kálvária kápolna.

Fotók: MTI / Varga György

 

Az egykori szegényház épületéről a püspök azt mondta: rászoruló családok számára átmeneti otthont szeretnének működtetni benne.

A Verbita rendházról Székely János azt emelte ki, hogy jelenleg is lelkigyakorlatos házként működik és a Kőszegre érkező turistáknak is szállást kínál.

Ágh Péter (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, a napokban jelentették be, hogy elindult a Kőszeg-Szombathely közötti vasútvonal korszerűsítése; zajlik a Szombathely és Kőszeg közötti közúti gyorsforgalmi autóút előkészítése, a városban pedig egy olyan átgondolt fejlesztés zajlik, amelynek célja a történelmi város értékeinek megőrzése és továbbadása.

Básthy Béla (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott: "történelmi léptékű" városmegújítás és városfejlesztés zajlik Kőszegen.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.