5 könyv, ami kiváló olvasmány lehet gyereknapon

Székely Zoárd 2020-05-31 14:44:00
Kapjuk le a polcról a régi kedvenceket!

A Könyves Magazin által indított Szívünk rajta program mindig az új megjelenésű kötetek közül válogat, de időről időre mindig bebizonyosodik, hogy vannak olyan könyvek, amelyek tényleg minden generációnak nagy kedvencei. Nem véletlen, hogy ezeket a könyveket újra és újra kiadják, az olvasótáboruk pedig egyre szélesedik. Az elmúlt hónapokban és években több ilyen kötet is matricás lett, ezek közül válogattak ki 5 régi-új klasszikust, ami tökéletes ajándék lehet a gyerkőcök számára.

Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Andersen klasszikusában minden van, amiért a meséket szeretjük: megpróbáltatás, kaland, titok és persze a mindent elsimító feloldás. A történet szerint a királylányt elűzi hazulról a gonosz mostohája, az erdőben barangolva pedig tizenegy vadhattyút pillant meg. A madarak elvarázsolt emberek, ráadásul nem mások, mint a királylány elátkozott bátyjai. A nagy kérdés, vajon képes lesz-e megmenteni őket. A vadhattyúk álomszép illusztrációiért Békés Rozi 2018-ban elnyerte a HUBBY Az év illusztrátora díját.

Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak

Több mint félszázadot kellett várni arra, hogy magyarul is megjelenjen Maurice Sendak klasszikusa. A tízmondatos, impresszív képekkel kísért mese hőse egy szobafogságra ítélt fiú: a négy fal között ugyanakkor Maxot nem a végtelen unalom, hanem kalandok egész sora várja – elutazik például a vadak földjére, ahol kedvére ugrabugrálhat és fára mászhat, végül azonban semmi másra nem vágyik, minthogy ott lehessen, ahol őt mindennél jobban szeretik.

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

A Vidám mesék is valószínűleg az a könyv, amely újra és újra megtalálja az olvasóit, és azok, akiknek gyerekként olvasták, szülőként valószínűleg szintén szívesen mutogatják majd a saját gyerekeiknek. A kötet felépítése abszolút tudatos, hiszen az egészen rövidke állatmesékkel indítunk, míg a végére eljutunk a pár oldalasokig. Ami nem változik, az a derű, amely átlengi az egész könyvet: a rajzok aranyosak, a történetek szelíden mulatságosak, nincs bennük semmi erőszakos vagy félelmetes, így nem csoda, hogy már az egészen kicsiknek is szívesen olvassák fel őket.

Csukás István: Pom Pom legújabb meséi

Ha Magyarországon van olyan történet, amely láthatatlan mesefonalként köti össze az egymást követő nemzedékeket, akkor a Pom Pom biztosan közéjük tartozik. „Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek?” – ezt a két mondatot valószínűleg életkortól függetlenül mindenki ismeri és folytatni is tudja. Csukás fantáziája egy olyan világot teremtett, amelyben a világ legtermészetesebb dolga, ha Önműködő Vasaló vagy Huhogó Dugó jön szembe az utcán, ebben pedig egyenrangú partnere volt Sajdik Ferenc, olyannyira, hogy Pom Pom meséjét már nem is tudnánk más rajzokkal elképzelni.

Tony Wolf: Mesél az erdő a törpékről

Antonio Lupatelli, az olasz író-illusztrátor Tony Wolf néven lett világhírű, Mesél az erdő című sorozatával pedig generációkat vitte el abba a birodalomba, amelyet a fantáziája törpékkel, tündérekkel, óriásokkal és nem utolsósorban állatokkal népesített be. Tony Wolf rajzai tipikusan azok közé tartoznak, amelyeket órákig el tud böngészni egy gyerek: mindig van rajtuk egy-egy olyan részlet, amiért érdemes vissza-visszalapozni, így könyvei garantáltan nem porosodnak sokáig a polcokon – igazi újraolvasós kategória.

 

Címlapfotó: Sergey Nivens

Forrás: Könyves Magazin

Szólj hozzá!

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.