Ahogy beköszönt a nyár, a vidék hagyományos konyhája is előveszi a legjobb fogásait. Régiónkban az egyik ilyen recept, a szigetközi halas rakott krumpli, ami egyszerre laktató és üdítően nyárias. Ez lehet a családi összejövetelek nagy kedvence, piruló tetejével, szaftos belsejével mindenkit levesz a lábáról.
A recept nem bonyolult, vékonyra szeletelt főtt krumpli kerül az aljára, erre jön a friss halfilé (lehet ponty vagy harcsa), újhagyma, kukorica, borsó, egy löttyintésnyi mustáros-tej alap, a tetejére ropogós sajtréteg. 180–200 °C-os sütőben körülbelül 20–25 perc alatt készre sül – ennyi idő alatt a sajt szépen ráolvad, már az illata is asztalhoz ülteti a vendégeket. Annyira gazdag és tartalmas, hogy egy tál is bőven elég a délutáni beszélgetésekhez egy pohár hideg fröccs mellé.
A halas rakott krumpli ugyan nem egy ultra-light fogás, de pont ettől válik igazán kiválóvá, magyarán laktató, de a hal frissessége átsegít a nyári melegben is. Ráadásul akár könnyedebb változatban is elkészíthető: kevesebb tejföllel, több zöldséggel.
Tipp a háziasszonyoknak, hogy előre elkészítve, kisebb adagokban lefagyasztva is jól működik,így egy váratlan vendégsereg vagy hirtelen jött ebédigény esetén is biztos siker, de a szünidőben otthon pihenő gyerekek is könnyedén meg tudják melegíteni. Simán össze lehet dobni egy vasárnap délelőtt, és egy füst alatt el lehet sütni az ezeréves Bud Spencer - Terence Hill poént is. Jó étvágyat!
Támogasd a hatalomtól független újságírást! Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így. Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogasd adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét. Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004. Köszönjük! |