Minőséget online
A Borsuttogó olasz borainak kínálatában ugyanúgy megtaláljuk a fehér-, a rozé- és a vörösborokat is, melyek a pugliai Varvaglione Pincészetből származnak. Nemrégiben készítettek egy online felmérést Olaszországban, melyben a borfogyasztási szokásokat vették górcső alá.
A felmérésben részt vevők 13,8%-a úgy vallotta, hogy mindennap iszik némi bort, 9,8%-uk 4-5-ször hetente, míg 23,4%-uk 2-3-szor. Az online résztvevők 25,8%-a hetente egyszer iszik, míg a többiek ennél is ritkábban.
A vörösbor mértékletes fogyasztása számos egészségügyi előnnyel is jár, nem mellesleg ezek igazán komplex, mély ízélményt kínálnak.
A száraz vörösbor fogalma
Minimális cukortartalom, gyümölcsös és fűszeres ízvilág – a bor azért nem édes, mert az erjedése során a szőlő természetes cukortartalma szinte teljes mértékben alkohollá alakul, épp ezért érezzük jobban az egyéb ízeket. Igazán gazdag aromájú borokról van szó, melyek minőségét a tanninok, az alkoholtartalom és a savasság harmóniája adja. A száraz borok azért is népszerűek, mert sokféle ízletes ételhez párosíthatók.
Érdekesség, hogy szinte minden vörösbor száraz, az elsődleges kivételt a desszertborok jelentik, mint amilyen a portói. Nemcsak az ételek mellé fogyaszthatjuk ezeket az italokat, hanem az ételekbe is beletehetjük, így gazdagítva a különböző fogásokat. Ez esetben ügyelni kell arra, hogy fiatal bort használjuk, és kerüljük az erős tölgy aromájú termékeket. Az alkoholtartalom miatt nem kell aggódni, az a főzés közben elpárolog.
Ételhez a bort, borhoz az ételt
Egyre népszerűbbek a különböző borvacsorák, ahol a különböző fogásokhoz más és más borokat kínálnak. Az ízek harmóniája egy különleges élményt nyújt egy-egy ilyen alkalmon, de mi magunk, otthon is kísérletezhetünk, ehhez mindig vegyük figyelembe a bor és az étel karakterét, testességét is.
A vörös húsokhoz például nagyon jól illenek az olyan tanninban gazdag borok, mint a cabernet sauvignon, a kacsás, tésztás ételekhez pedig a merlot passzol jól. Az alkalom sem mindegy, egy könnyedebb összejövetel esetében egy pinot noir is jó választás lehet, az igazán elegáns alkalmakra pedig például egy érett syrah.
Ha pedig szeretnénk még különlegesebbé tenni a boros estet, akkor egy-egy bor történetébe is bepillanthatunk. Egy laza baráti est remek kiegészítője lehet egy pinot noir, mint amilyen a Mercurey Rouge a Madame Veuve Point Pincészetből. A finom ízek mellé egy érdekes történet is jár: a megözvegyült Jeanne Marie Point férje halála után folytatta a szőlőtermesztő és borász munkáját, és bár a szakma nem igazán fogadta be, a nemzetközi versenyeken sikereket és világhírnevet szerzett.
Egy száraz vörösbor elfogyasztása remek kiegészítője lehet egy ünnepi vagy akár egy hétköznapi alkalomnak is, érdemes alaposan megfontolni a választást.
Szponzorált tartalmat olvastál!