Kane vagy Haaland lesz idén a gólkirály?

Farkas Bazsi 2024-10-28 10:53:10
Minden Bajnokok Ligájában hatalmas a harc azért, hogy ki legyen az adott versenysorozat gólkirálya.

Idén a legnagyobb esélyesek között van Erling Haaland és Harry Edward Kane, mind a ketten angolok, de míg előbbi a Manchester City támadója, addig utóbbi a német Bundesligában szereplő Bayern München csapatát erősíti. Az angol válogatott csapatkapitányát tartják a világ egyik legjobb támadójának, nagyon híres a góltermelékenységéről és a játékot szervező képességéről.

De vajon melyikük diadalmaskodik 2025-ben, amikor véget ér a 2024-2025-ös Bajnokok Ligája? Esélyeket latolgatunk. Kiderül, hogy mire képes a 23 és a 31 éves játékos.

A gólkirályok gólkirálya

Erling Haaland, a Manchester City támadójának nagy esélye van, tekintve, hogy valószínűleg a csapatuk nyeri meg ezt a kupát. A Premier League 2023/24-es szezonjának gólkirálya idén nem adná ki a kezéből a gólkirály címet, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy diadalmaskodjon. A rendkívül fiatal játékos ebben a szezonban összesen 27 gólt szerzett, ami 5 találattal jelent többet, mint a második helyezett Cole Palmer 22-es száma. A Chelsea játékosa tehát viszonylag messze volt az angol támadótól. A norvég csatár ráadásul ezzel címvédővé vált, hiszen az első angliai szezonjában ennél is több, összesen 36 gólt szerzett, ezzel elnyerte az Aranycipőt.

A támadó Harry Kane óta ő volt az első játékos, aki egymás utáni szezonokban képes volt a lista élén végezni. Éppen ezért van aki szerint gólkirály vagy Kane vagy Haaland lesz, de senki sem tud biztosan mondani. Az biztos, hogy Haaland kiváló formában van, de nem szabad leírnunk a 31 éves Kane-t sem, aki rendkívül profin műveli az ipart.

Mit kell tudni a fiatal játékosról?

Erling Braut Haaland Leeds-ben született, norvég válogatott labdarúgó, jelenleg a Manchester City játékosa. A foci szeretete családi vonás, hiszen édesapja 1994-ben ott volt a világbajnokságon. Alf-Inge Haaland fia tehát nem véletlenül került be a legjobbak közé, azóta viszont már felülmúlta édesapja teljesítményét.

Pályafutását a Byrne FK-ban kezdte meg még 2016-ban, ahol utánpótlásban szerepelt. Egy évvel később a Molde FK együtteséhez került, ahol összesen két évig erősítette a klubot. 2019-ben került be az osztrák Red Bull Salzburghoz, ahová 5 évre írt alá. Nekik köszönhetően vált kétszeres bajnokká és nyerhette meg a kupát is. Végül 2019-ben a Borussia Dortmund játékosává vált, általuk vihette haza a 2020-2021-es szezonban a német kupát.

A nem túl hosszú pályafutása alatt már több díjat is megnyert, számtalan rekordot megdöntött. 2019-ben ő volt az első tizenéves játékos, aki képes volt öt egymás utáni meccsen gólt szerezni. Talán az sem volt akkor már csoda, hogy 2020-ban ő lett a Bajnokok Ligája gólkirálya. Ebben az évben sikeresen elnyerte a Golden-Boy-díjat.

Érdekesség, hogy bőven akad tapasztalata középcsatár szerepben. Testalkatának köszönhetően könnyen feltartja az ellenfelet, viszonylag gyorsan és egyszerűen játékba tudja hozni a csapattársait. Okosan mozog, amikor nincs nála a labda, akkor főleg a magassága miatt, igen gyors. A labda sem okoz számára gondot, hiszen jól vezeti azt, nagyon jó helyzeteket képes teremteni. Ha kell, mind a két lábával és a fejével is be tud fejezni egy lövést. Ezeket a tulajdonságait az mostani sorozatba is magával hozta.

Ki az ellenfele?

Harry Kane Waltham Forest-ben született, végigjárta az összes korosztályos csapatot és Haalandhoz hasonlóan, gyors fejlődésének köszönhetően 2009-ben, 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között. Sokszor adták át kölcsönbe, hogy fejlődjön több angol klubnak, mint a Norwich City, a Millwall, a Leyton Orient vagy éppen a Leicester City. Neve 2014-ben vált ismertté, amikor az új csapatának első meccsén 31 gólt szerzett, ezzel az angol első liga második legjobb lövője lett, amivel elnyerte Az év fiatal angol labdarúgója díjat.

Az angol válogatott egyik legsikeresebb futballistája az összes ifjúsági csapatban pályára lépett, 2015 márciusában, 21 évesen került a felnőttek közé. Nagyon eredményes 2016-os évet zárt, majd 2018-ban megkapta a csapatkapitányi címet, még pont a világbajnokság előtt. Ekkor a válogatottal a negyedik helyet szerezték meg, ami 1990 óta a legjobb eredményük volt világversenyen. Ekkor szerzett gólkirályi címet is, elhódította az Aranycipőt.

2020-ban az Európa-bajnokságon döntőbe menetelt az angol csapattal, ami hatalmas eredmény volt, tekintve, hogy utoljára 1966-ban kerültek fináléba nemzetközi sportversenyen. A válogatott legsikeresebb gólszerzőjévé 2023-ban lépett elő, amikor megelőzte az addigi legjobbat, Wayne Rooney-t.

Kane különlegessége nem csak a góltermelékenysége, hiszen kiváló befejező képességgel rendelkezik. Nagyon jól átlátja a pályát, ismert a rendkívüli passzairól és a különleges technikáiról. Ezzel lehetősége van arra, hogy mélyebbről induljon játékba, gyorsan és eredményesen hozza gólhelyzetbe a csapattársait. Ugyanúgy, ahogy Haaland, ő is magával viszi a legjobb képességeit a 2023-2024-es Bajnokok Ligájára.

Ki győzedelmeskedik?

Az eddigi tapasztalatok alapján bár Kane még mindig a legjobbak között van, Haaland megszorongathatja, akár meg is előzheti az idei BL-ben. Mindegyiküknek megvan az esélye arra, hogy haza vigyék az Aranycipőt, de ez attól is függ, hogy a csapatuk meddig jut el. Mivel a Manchester City-nek van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a kupát, így Haaland talán egy lépéssel előrébb jár, de egyiküket sem lehet leírni. Kane-nek nagy tapasztalata van és tavaly óta ő Anglia legjobbja.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Haragosa autóján állt bosszút egy szombathelyi férfi

Megrúgta és az autó egyik gumiabroncsát is kiszúrta.

Válásakor új cégbe mentette a közös ingatlant a Győr mellett élő ex férj

82 millió forintos közös házukat 15 millió forintért adta el új, egyszemélyes cégének.

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.