CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

ugytudjuk.hu 2024-10-19 09:12:20
Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ha részletesebben szeretnél olvasni a CDP-ről, vagyis a Customer Data Platformról, ajánljuk a Konverzió Mester erről szóló cikkét.

Customer Relationship Management (CRM)

A CRM szoftverek az 1990-es években váltak egyre inkább elterjedtté. Lehetőséget biztosítanak a cégek számára a potenciális vásárlókkal és az ügyfelekkel való interakciók kezelésére. Ennek a technológiának köszönhetően kezelheti egy vállalat a kapcsolatait és interakcióit az összes ügyfelével és potenciális vásárlójával. 

A CRM elsősorban az ismert ügyfelek adataival dolgozik. Ide sorolhatóak például az ügyféladatok, a pontozás és az attribútumok, valamint az opt-in preferenciák, a termékek és a rendelések. 

Az adatkezelés evolúciójában a következő lépés a Master Data Management (MDM) volt. Ez már lehetőséget biztosított a strukturált és később strukturálatlan adatok használatára. Azonban ez csak az IT részére készült, a marketingesek számára nem nyújtott segítséget. 

Data Management Platforms (DMP)

A Data Management Platforms (DMP) a 2000-es években kezdett megjelenni. Gyakorlatilag ezek a CDP platformok előfutárai. A DMP-k második és harmadik féltől származó adatokat gyűjtöttek és rendszereztek, valamint ezeket megosztották a marketingtechnológiai rendszerekkel.

Ennek köszönhetően mélyebb betekintést lehetett nyerni az ügyfelek preferenciáiba. A DMP-k képesek voltak ügyfélfelismerésre, közönségszegmentálásra, aktiválásra és koordinációra, valamint hasonmás célközönség és harmadik féltől származó adatokhoz való hozzáférésre is. 

Customer Data Platform (CDP)

Az eddig említett lehetőségek mindegyikének ugyanaz volt a problémája, mégpedig az, hogy az adatokat elkülönülten tárolták, és nem biztosítottak lehetőséget az adatok áramlására. A Customer Data Platform (CDP) bevezetése megoldotta ezt a problémát. 

Ez egy csomagolt szoftver, amely egységes ügyfeladatbázist hoz létre és tesz elérhetővé más rendszerek számára. Különböző forrásokból gyűjti össze az adatokat, olyan érintkezési pontokon, mint az értékesítés, a hűségprogramok, az ügyfélszolgálat és a közösségi média. Majd ezeket egyesítve és egységesítve képezi le az ügyfélprofilt. 

Továbbá az ügyféloldalak megoszthatók bármely más rendszerrel, például értékesítési, marketing és kereskedelmi rendszerekkel. Tehát a Customer Data Platform (CDP) összegyűjti, egységesíti a cég összes ügyféladatát, lehetővé teszi a hatékony ügyféladat-kezelést, és adatalapú intézkedéseket biztosít.

Ennek a rendszernek köszönhetően a webshopod olyan eszközöket kap a kezébe, amelyekkel komoly előnyökre tehet szert a versenytársakkal szemben. Ha érdekel, milyen lehetőségeket rejt egy CDP a webáruházad számára, jelentkezz díjmentes online konzultációra a Konverzió Mester oldalán.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.

Magyar Klipszemle: Pogány Induló videója kapta a fődíjat

Pogány Induló Úgy hiszem című dalához készült kisfilm kapta a fődíjat a 8. Magyar Klipszemle-gálán. A nyertesek között van Azahriah, a Carson Coma és Krúbi is.

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.