A bíróság elítélte, így megfosztják parlamenti mandátumától Fekete-Győr Andrást

Farkas Bazsi 2024-10-17 11:54:23
Nem volt még ehhez hasonlóra példa a rendszerváltás óta.

A Fővárosi Ítélőtábla ma délelőtt jogerős ítéletében elmarasztalta Fekete-Győr Andrást a hat éve húzódó füstgyertyás büntetőügyben. 

Fekete-Győr András így kommentálta az ítéletet:

"Ez az ügy a napnál is világosabban mutatta meg, hogy hogyan is működnek az Orbán-rezsimben a politikailag motivált, koncepciós büntetőeljárások, azokat hogyan húzza a hatalom éveken keresztül, jelen esetben több, mint 6 éven át. Eközben újra és újra világossá válik, hogy a legfőbb céljuk az, hogy folyamatosan muníciót biztosítsanak a propagandának, és megfélemlítsék, lejárassák a politikai ellenfeleiket.

Ami biztos: a mai nappal ez az ügy itthon lezárul. A rendszerváltozás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé váltam, amiért a hatalomnak nem tetsző módon tiltakoztam az embereket megnyomorító rabszolgatörvény ellen. Bár senkinek nem okoztam sem sérülést, sem anyagi kárt, ma mégis jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a rezsim.

Ez az ítélet nem a személyemről szól. Hanem arról, hogy Magyarországon a hatalom bíróság elé citálhat, elítéltethet-e bárkit, aki szembemegy az érdekeivel. Úgy tűnik, a szomorú válasz a mai napon megszületett erre a kérdésre. AhogyPolt Péter ügyészsége épp a napokban próbálja megfosztani mentelmi jogától Magyar Pétert, ahogy Donáth Annát és Szél Bernadettet alig egy hónappal ezelőtt idézték be az ügyészségre koholt vádak alapján."

Az ítélet egyben azt is jelenti, hogy az OGYtv. 88. szakasz a) pontja alapján Fekete-Győr Andrást megfosztják a parlamenti mandátumától, amit 2022-ben a Momentum listavezetőjeként a szavazópolgárok bizalmából kapott meg.

Ez egy teljesen új helyzet, a rendszerváltás óta nem volt még arra példa, hogy egy hivatalban lévő országgyűlési képviselőt megfosztanak a képviselői mandátumától, amiért tüntetett a hatalommal szemben.

A jogszabályok alapján van arra lehetőség, hogy a megfosztási eljárást követően a Momentum újra Fekete-Győr Andrást delegálja vissza a parlamentbe. Az erről szóló döntést a Momentum elnöksége az elmúlt hónapokban egyhangúlag meghozta. 

Fekete-Győr András a kialakult helyzetről a következőket mondta: nem fogja megadni azt az örömöt Kövér Lászlónak, hogy hónapokig akadályozza az eskütételt, ahogy Hadházy Ákossal tette. Ezért úgy döntött a Momentum elnökségével együtt, hogy átadja képviselői mandátumát Cseh Katalinnak, minden idők legnagyobb hatású magyar EP-képviselőjének, míg Fekete-Győr a Momentum pártalapítványának, az Indítsuk be Magyarországot alapítványnak az élén folytatja.

Saját szerepéről Fekete-Győr elmondta:

Június 9-én soha nem látott esély adódott a változásra. Magyarok milliói adták le szavazatukat annak reményében, hogy legkésőbb 2026-ban eljön a változás napja. A változást akaró választók azt várják tőlünk, hogy tegyük félre pártos érdekeinket, és tegyünk meg mindent az Orbán-rendszer leváltásáért.

A választásig hátralévő másfél évben ezért két cél fogja vezérelni a munkámat: az első, hogy legkésőbb 2026-ban rendszerváltás legyen. Ennek érdekében küzdeni fogunk a tisztességes választási feltételekért. A másik, legalább ilyen fontos feladat, hogy ne kövessük el újra a múlt hibáit, és tanuljunk az 1989-es rendszerváltás tapasztalataiból. Akkor valódi megújulás helyett sokkal inkább szerepcserék történtek, és ennek köszönhető, hogy ma már nem egy demokratikus Magyarországon élünk.

Az új rendszerváltásnak új közmédiát, új vagyoni viszonyokat és új politikai kultúrát kell hoznia. Nem érhetjük be egy újabb "módszerváltással" – meg kell akadályoznunk, hogy a hatalmi elit újra átmentse magát. Valódi rendszerváltásra és valódi elszámoltatásra van szükség. Az igazi rendszerváltó küzdelem csak most veszi kezdetét!

Szólj hozzá!

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Közlemény

Korábbi cikkünk kapcsán.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.

Mit kell tudni az aranykalászos gazda képzésről?

A hírekben egyre többet olvasni arról, hogy a mezőgazdaság fellendülőben van. Sokan térnek át biogazdálkodásra, szívesen termelik meg maguk számára a szükséges gyümölcsöket, zöldségeket, és állattartással is egyre többen foglalkoznak.