Ferenczy Balázs vérbeli kamikaze, vagy jól megfontolt stratéga?

Farkas Bazsi 2024-10-11 08:23:00
Ki áll mögötte? Ki fűti? Ő a szombathelyi Fidesz lelkiismerete, vagy szimplán csak egy balek? Végigvesszük!

Talán az egyik legnagyobb közéleti és médiavisszhangot váltotta ki Ferenczy Balázs, a Fidesz-KDNP szombathelyi önkormányzati képviselőjelöltje a kampány ideje alatt. 

Ahol csak egy repedés volt az aszfalton, vagy festékszóró nyom a falon, ő ott volt és videót készített róla. Ötletelt a város különböző pontjain, vélt, vagy valós problémákról beszélt, amit szintén videón rögzített és már posztolta is ki a Facebook-ra.

Tartalmát előszeretettel másodközölte a Vas Népe, hogy így biztosítsa azt, hogy minnél több emberhez elérjen, ezzel pedig még inkább ismert legyen Ferenczy.

Fotó: Ferenczy Balázs Facebook-oldala

A jelölt azt is el tudta ezzel érni, hogy még a városi közgyűlésen is téma legyen. Maga a polgármester Nemény András (Éljen Szombathely!) említett meg, igaz nem név szerint, hogy isten óvjon minket attól, aki mérőszalaggal méregeti a város útjaiban keletkező kátyúkat.

Ferenczy ugyanis néhány nappal azelőtt éppen egy ilyen akciójával került be a megyei napilapba.

Aztán úgy néz ki hiába a sok akció és újságcikk, nem sikerült Ferenczynek győznie. Túlságosan sokat azonban az egzisztenciája miatt nem kellett aggódnia, mivel akkor már a Haladás Sportkomplexum ügyintézőjeként dolgozott

Már a kampány előtt munkát kapott abban a cégben, amelynek ügyvezetője Gál Sándor, a szombathelyi Fidesz elnökségi tagja. 

Néhány nappal ezelőtt azonban azonnali hatállyal mondtak fel Ferenczy Balázsnak. Szinte azután, hogy a második olyan videója kikerült a Facebookra, amelyben a helyi Fideszt bírálta.

Ám a képlet ennél sokkal bonyolultabb.

Átalakul a szombathelyi jobboldal

Az egészen biztos, hogy a Fidesz-KDNP komolyan megrottyant Szombathelyen. Ennek kézzelfogható jele, hogy a választók totálisan elutasították mind a polgármester-, mind pedig az önkormányzati képviselőjelöltjeiket. 

Ennek következménye, hogy az eddig is szakadozó jobboldal totálisan padlót fogott, a jobboldali szereplők pedig szinte egymásnak ugrottak de, hogy egymást hibáztatják az egészen biztos.

Két masszív tömb kezd körvonalazódni: az egyik továbbra is kitart a jelenlegi parlamenti képviselő Hende Csaba mellett. A másik pedig már a jövőt latolgatva inkább Vámos Zoltán, jelenlegi főispán, a választókerületi elnöki szék fő várományosa felé húz. 

Ennek ismeretében nézzük meg Ferenczy két, Fideszt bíráló videóját.

Kinyilatkoztatás

Szeptember 13-án arról beszélt, hogy a választás után eltelt közel 3 hónap után sem állt ki egységesen a helyi Fidesz-KDNP, hogy elszámoljon választóinak a választási vereségről. Arról beszélt, hogy a Fidesznek és a Fidelitasnak is meg kell helyben újulnia és név szerint kérte számon Kocsis Gergőt, a Fidelitas elnökét. Valamint köszönte meg Varga Zétény, Fidelitas alelnökének segítségét. 

Majd szépen beleszállt a Fidesz listás önkormányzati képviselőibe. Arra kérte Lenkai Nórát, Illés Károlyt, Horváth Gábort és Ágh Ernőt, hogy adja vissza a mandtumát. Ezzel egy olyan megújulás felé mozdulna el a helyi Fidesz, ami alapja lehet a 2026-os parlamenti választás sikerének - vélte Ferenczy.

A szombathelyi közgyűlésbe bekerült fideszes képviselők egyébként, Ágh Ernő kivételével, mind Hende Csaba “emberei”. Ágh a fia, a nyelvvizsga könnyítéssel végre diplomához jutó, és ezzel államtitkári kinevezést kapó Ágh Péter révén lett félre tehetetlen a listáról.

És talán itt, ennél a pontnál kell azt is megjegyezni, hogy Ferenczy korábbi főnöke, a Sportkomplexumot vezető Gál szintén Hende Csaba egyik főbizalmasa. 

Október 5-én, szombaton Ferenczy újabb videót tett közzé Facebook-oldalán. Azt, hogy a videók tartalma mennyire nem nyerte el a jobboldali közösség szimpátiáját, jól mutatja, hogy sem ezt, sem pedig az előzőt nem másodközölte a Vas Népe, az az orgánum, ami - mint ahogy azt már feljebb is írtuk - a kampányban Ferenczy minden “tüsszentését” kidobolta.

A második videójában a közéleti szereplő a következő állításokat tette:

  • Üzent Illés Károlynak, a Fidesz helyi erős emberének, aki egy korábbi nyilatkozatában elhatárolódott Ferenczytől.
  • Szóvá tette, hogy Illés a Nyugat.hu-n keresztül nyilatkozott, és nem a “hivatali utat” betartva a Vas Népének, vagy a Frisss.hu-nak fejtette ki gondolatait.
  • Emlékeztette arra Illést, hogy az önkormányzati képviselőjelöltek a Fidesz frakciójának akkori vezetőjének, vagy Illésnek a jóváhagyásával kerültek kiválasztásra.
  • 13 ezer jobboldali szavazó várja továbbra is, hogy mondjanak valamit a helyi jobboldali vezetők a választási vereségről.
  • Lépéselőnyben volt a kampányban a baloldal. Ennek miértjét firtatta Ferenczy.
  • Hogyan lehetett elveszíteni három stabil jobboldali körzetet? A belvárost, a Kámon-Herény városrészt, és a Petőfi-telepet. Ezekben a körzetekben indult jelöltek mégis beültek a közgyűlésbe, listáról.
  • Meg kell szüntetni a szombathelyi Fideszt, és Fidelitast és újjá kell azokat szervezni.
  • A négy listás képviselőt a mandátumuk visszaadására szólította fel.

Hende büszkeségének áldozata

Valószínűleg a szombathelyi Fidesz kampányának és költségvetésének firtatása lehetett akkora vörös posztó Hende Csaba szemében, ami végül oda vezetett, hogy a hozzá lojális Gál Sándor azonnali hatállyal szüntette meg Ferenczy állását.

A helyi Fidesz kampányát ugyanis Hende irányította, annak pénzügyei is hozzá tartoztak. A kampányfőnök pedig nem más, mint az országgyűlési képviselő második felesége, Szajlai Mónika volt.

Ez a pont tehát személyes sértés volt Hendének, ezért nem maradhatott tovább állásában Ferenczy.

Ám valószínű nem kamikaze akcióról volt szó, Ferenczy pontosan tudta, vagyis tudhatta, hogy Hende Csaba hiúsága ezt nem fogja hagyni.

Fentebb boncolgattuk már a szombathelyi Fidesz jelenlegi helyzetét. A jelenlegi főispán Vámos Zoltán a háttérben építgeti csapatát. Kormányhivatali osztályvezetőként tért vissza Szombathelyre a város korábbi fideszes tanácsnoka Szakály Gábor. Szintén a hivatalban dolgozik Telek Miklós, a szombathelyi Fidesz-éra egyik fontos embere. 

Ferenczy pedig lényegében senkit mást nem sorozott meg videóiban, mint Hendét, és a hozzá köthető embereket.

Vagyis az általunk végigvett jelek alapján az rajzolódik ki, hogy Ferenczy Balázs szintén Vámos Zoltán csapatát kezdi erősíteni, véleménye pedig már a választó kerültei elnöki poszt legvalószínűbb várományosának véleményének adott hangot.

Vámos Zoltán egyébként a Fidesz pártigazgatójának, a párt egyik legerősebb emberének, Kubatov Gábornak az egyik legfőbb bizalmasa. 

Ferenczy Balázs csütörtök este, a következő fotót posztolta ki Facebook-oldalára ezzel a szöveggel: Köszönöm a meghívást.

Fotó: Ferenczy Balázs Facebook-oldala

Az biztos, hogy a Ferenczy-jelenség a jobboldali szereplőket is lázban tartja. A tegnapi szombathelyi közgyűlés alakulóülésén az egyik jobboldali leendő bizottsági tagtól hangzott el egy beszélgetésben:

“Ferenczy Balázs következő állása fogja elárulni, hogy kinek a katonája.”

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

6 millió forintnyi drogot csíptek el egy szombathelyi garázsban

Összehangolt akcióban fogták el a Vas vármegyei rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei a kábítószer-kereskedőket.

Költöztetés profikkal

A költözés általában örömteli eseménye életünknek, amely azt jelenti, hogy egy nagy mérföldkövet sikerült megvalósítani. Nagyon sok vidéki ember álma a budapesti élet, illetve sokan vágyódnak a főváros forgatagából nyugalmasabb településekre.

Négy tanácsnok fog dolgozni Szombathelyen ebben a ciklusban

Bokányi Adrienn, Szuhai Viktor, és Németh Ákos mellett Kelemen Krisztián is tanácsnoki kinevezést kapott.

Érdemes időt szánni a weboldal sebességének optimalizálására

Napjainkban az embereknek már nincs türelme kivárni azt, hogy 4-5 másodpercig tartson, mire betölt egy weboldal. Ha túlságosan lassú egy honlap válaszideje, akkor a legtöbben bezárják azt, és jó eséllyel vissza sem térnek oda a későbbiek során.

Egy férfi mutogatta magát a szombathelyi Romkert-sétányon

A kis mutatványának, most nagy következményei lesznek.

Gesztenyés programmal csábít a szombathelyi Fő tér

Lesz sült gesztenye és jó zene. Jövő hétre vésse be mindenki a naptárba.

Kiss Norbert kamionversenyző jövőre is történelmet írna

A hatszoros Európa-bajnok Kiss Norbert a 2025-ös idényben szeretne a kamion Európa-bajnokság történetének legsikeresebb pilótájává válni.

A hírolvasás szórakoztató is lehet

A hírek követését nem mellőzhetjük teljesen az életünkből, hiszen képben kell lennünk bizonyos mértékben a világ történéseivel – az viszont egyáltalán nem mindegy, milyen formában dolgozzuk fel a különféle forrásokat.

Pénteken tartják a győri alakuló közgyűlést

Napirendi pont lesz az szmsz felülvizsgálata.

Balhé volt egy kőszegi focimeccsen

Az egyik szurkoló ittasan poharakat dobál a pályára, majd az egyik játékost meg is rúgta.

Milyen egy jó riasztórendszer, és miért van rá feltétlenül szükségünk?

Manapság, a világban zajló változások, amiket a híradások is rendszeresen közvetítenek nekünk, arra indítanak bennünket, hogy még a korábbiaknál is jobban megbecsüljük azt, amink van. Ugyanis ha elveszítjük ezeket, ma már sokkal nehezebb lesz pótolni őket.

VIDEÓ - Balesetet okozott egy 33 éves férfi Győrben, majd elsétált a helyszínről

Átsodródott a szemközti sávba és összeütközött az ott szabályosan közlekedő járművel.

40 esetben is nem létező termékeket árult egy szombathelyi nő

Most a bíróság dönt a további sorsáról.