A győri Fidesz újabb elképesztő húzása: ellehetetlenítik a város működését

Farkas Bazsi 2024-09-27 15:14:06
Pintér Bence győri polgármester szerint Fidesz úgy alakítja át a város működtetésének szabályait, mintha egy kistelepülésről beszélnénk, nem pedig egy megyeszékhelyről.

Pintér Bence (TSZV-LMP-Momentum), Győr megválasztott polgármestere szerint a győri Fidesz úgy alakítja át a város működtetésének szabályait, mintha egy kistelepülésről beszélnénk, nem pedig egy megyeszékhelyről. A ciklus utolsó közgyűlésén megszavazott új Szervezeti és Működési Szabályzat alapján a rengeteg feladatra három alpolgármester helyett egy jut majd - írj szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében a Tiszta Szívvel A Városért Egyesület.

Holott Győr irányítása, működtetése nem egyemberes feladat, 130 ezren élünk a városban, a környező településekről további 30 ezer ember dolgozik győri munkahelyen. Több mint 160 ezer ember használja tehát Győr útjait, óvodáit, kulturális és egyéb intézményeit. A város céghálózata kiterjedt (Győr-Szol, Távhő) szolgáltatási köre (közösségi közlekedés, óvodai hálózat, színház) sokrétű. Nem véletlen, hogy  2024. szeptember 24. előtt 3 főállású alpolgármester segítette a polgármester munkáját.

Ha körbenézünk az országban, akkor azt látjuk, hogy Debrecenben 4, Szegeden 3, Miskolcon 3, Pécsett 3, Nyíregyházán 3, Kecskeméten 5, Székesfehérváron 3 alpolgármester biztosítja a polgármester mellett a város működését.

Győrben azonban innentől összesen egy fő, társadalmi megbízatású alpolgármestert javasolhat csak a polgármester, akinek a fizetését a korábbi ciklushoz képest minimum megfelezik, de a fideszes többség a közgyűlésben dönthet úgy is, hogy nulla forintot kap majd munkájáért.

Pintér Bence szerint lehetséges azonban, hogy a Fidesz-frakció olyat tud, amit ők még nem, és Győr akkora pénzügyi bajban van valójában, hogy még a város működtetéséhez szükséges három alpolgármester foglalkoztatására sincs pénz.

„Ez esetben természetesen elvárjuk, hogy a közgyűlés és a képviselők is részt vállaljanak a spórolásból: önkormányzat által fizetett luxusautók és telefonok, fényűző frakcióiroda szóba sem jöhet.” - nyilatkozta az október elsején hivatalba lépő polgármester.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) azonban mindenkit biztosított, ország-világ előtt, a Magyar Hangnak adott nyilatkozatában, hogy „olyan bődületesen jó állapotban” adja át a várost, mint korábban senki, és szerinte komoly tartalékok állnak rendelkezésre. Azt, hogy ez valóban így van-e nem tudni, mert Pintér Bence szerint semmilyen érdemi információt nem volt hajlandó átadni eddig a szeptember végén leköszönő városvezetés. A Fidesz képviselői június 9. óta négy darab találkozóra voltak hajlandók az új polgármesterrel.

Amit láttunk, hogy az utolsó közgyűlésen is úgy szórták a pénzt, mintha nem lenne holnap. Szoborra újabb 42 millió ment el, így már összesen 172 millió forintért rendel a város szobrokat Lebó Ferenctől. Ráadásul miközben a városvezetés már jó ideje évi 15 millió forintot szán a teljes győri civil élet támogatására, most hirtelen FEJENKÉNT 30 millió forintnyi támogatást kapnának egyes alapítványok és egyesületek: köztük a távozó polgármester saját alapítványa.

„A nagy pénzszórásból mi arra következtetünk, hogy van pénz a város rendes üzemeltetésére is, van pénz a város biztos üzemeltetését garantáló háromfős alpolgármesteri csapatra, akik segítik, hogy rendbe rakhassuk Győrt. Így viszont nem marad más magyarázat, minthogy a Fidesz-frakció nem akarja, hogy Győr működjön. A Fidesz-frakció le akarja állítani a várost, ezért változtatott a szabályokon, hogy egyetlen, tulajdonképpen részmunkaidős alpolgármester segíthesse csak a munkámat az eddigi három helyett.” - zárta nyilatkozatát Pintér Bence.

Szólj hozzá!

Ezért éri meg a fotónyomtatás – fotókönyv készítéssel együtt

Akár a fotónyomtatás, akár a fotókönyv elkészítése remek lehetőség arra, hogy egy kicsit nosztalgiázzunk, vagy éppen egy maradandó emléket készítsünk. Azonban a fotókönyvvel együtt egy vászonképet is tervezhetünk, amiről még egy kicsit később beszélünk.

Látványos megjelenés minden rendezvényen: a tökéletes roll-up titkai

A marketing világában egyetlen sikeres rendezvény, kiállítás vagy promóciós esemény sem képzelhető el anélkül, hogy a márkánkat ne képviselnénk egyedi, látványos eszközökkel. Az egyik ilyen hatékony és népszerű megoldás a roll-up, amely egyszerűsége és hordozhatósága miatt ideális megoldást jelent a figyelem felkeltésére.

Zöld Minősítést nyert az AGORA Savaria

A díjat azok a szolgáltatók kaphatják meg, akik teljesítik a minimum követelményeket.

Összeverekedtek két szomszéd Szentgotthárdon

A közös udvaron mérkőztek meg.

Rekordot döntött a vonulásra összegyűlt kék vércsék száma a Kárpát-medencében

11 ezer 751 éjszakázó kék vércsét számoltak 49 különböző helyen.

Áldozatsegítő Központ nyílt Győrben

Az áldozatok 20-25 százaléka, vagyis minden negyedik-ötödik ember jut el az áldozatsegítő központokba.

Régi álmunkat válthatjuk valóra egy gondozásmentes kerítés megépítésével

Talán éppen most is azon gondolkodnak páran, hogy miért kell ennyit foglalkozni a kerítések felújításával, javítgatásával. Elképzelhető, hogy akár évente is újra kell csiszolni és festeni. 

Behajtott a vasúti átjáróba a 8-as úton egy külföldi sofőr, letörte a sorompót

A járási ügyészség a vádlottal szemben közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását is indítványozta.

Harmincegy ország versenyzői érkeznek a szombathelyi Torna-világkupára

A házigazda magyarokat öt férfi és négy női tornász képviseli majd.

Saját platformján közvetíti a bajnoki mérkőzéseket a kosárszövetség

A pénteken rajtoló 2024/2025-ös szezontól a saját platformján közvetíti a bajnoki mérkőzéseket a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ).

Kerítésépítéshez válassz gondozásmentes alumíniumot!

A kerítés meghatározó eleme az ingatlanoknak, ezért kialakítására, fenntartására gondot kell fordítani, azonban a hagyományos alapanyagok rendszeres karbantartást igényelnek, ami kevésbé felel meg a mai igényeknek, helyettük az alumínium ajánlott.

20 év, 1000 visszatelepített állat és az 5000. kígyó

Megszületett az újabb generáció a Rákosivipera-védelmi programban.

Több millió forintot csalt el az ügyfelektől egy postavezető

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 35 éves nővel szemben, aki postavezetőként több mint 7 millió forintot csalt el az ügyfelektől.

Megtiltják a parkolást a Márton Áron utca egy szakaszán

Kilenc utcában változik meg a forgalmi rend Szombathelyen.

Hogyan tudhatod meg, hogy ki hívott fel telefonon?

Az ismeretlen számokról érkező hívások mindannyiunk számára kellemetlenek lehetnek.

Fellélegezhet a 11-es Huszár úti Waldorf iskola

Egy szülő fizette ki a bérleti díj-tartozást.

Pintér Bence: Botrányos döntésekre készül a leköszönő közgyűlés fideszes többsége

Tiltakozásra hívja kedd délelőttre a győrieket az október elsején hivatalba lépő polgármester.