Pődör Zoltán matematikai feladványa: hogyan költsünk el 3 milliárd adóforintot egy 800 milliós projektre?

Farkas Bazsi 2024-09-20 17:15:05
Éles közleményben bírálja a szombathelyi önkormányzat a kézilabda zsonglőrt.

Közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz a szombathelyi önkormányzat, ez alább változtatás nélkül közöljük:

Szombathely városvezetése értetlenül áll a Fidesz volt képviselőjelöltjének újabb nemtelen támadása előtt. Pődör Zoltán a napokban megjelent közleménye abban a színben kívánja feltüntetni Nemény András polgármestert, mint aki szándékosan olyan szeméttel telített területet kínált volna fel az SZKKA-csarnok építéséhez, mely akár veszélyes hulladékot is tartalmazhat.

Visszautasítjuk Pődör Zoltán vádaskodásait, egyúttal szeretnénk tájékoztatni Szombathely sportszerető közösségét az alábbiakról:

Az SZKKA-csarnok tervezett helyszínén lévő területre (Szombathely, hrsz.: 0172/6) az akkor még röplabdával is foglalkozó Pődör Zoltán már 2019-ben engedélyezési terveket rendelt a Student Comfort Sport Kft. nevében, - információink szerint a Magyar Röplabda Szövetség által megítélt TAO-keret terhére -, melynek a budapesti E-SPORTS MANAGEMENT Kft. volt a generál tervezője. Az akkori becsült projekt méret mintegy 500 millió forint volt. Az engedélyezési eljárás lefolytatásához a SZOVA NZrt. 2019. május 29. napján írásban hozzájárult. A 2019. július 30-i terv azonban meglepő módon röplabdacsarnok építését tartalmazta, nem kézilabdát... A tervezés köztudottan alapos előkészítő munkát igénylő folyamat, ezért Pődör Zoltán minden bizonnyal több, mint 5 éve ismeri a terület paramétereit és adottságait. A kerítéssel nem határolt terület egyébként szabadon bejárható, megtekinthető.

Pődör Zoltán 2024. január 30-án írásban kért hozzájárulásokat a területet tulajdonló SZOVA NZrt.-től a csarnok építési engedélyezési eljárásához, mellékelve a tervező Építész Műszaki Leírását. A tömördi Lieb Roland Ferenc okleveles építész tervező művész 2024. 01. 29-én keltezett dokumentációjában rögzíti: „Az országos főútról aszfaltozott, táblázott lehetőséggel kapcsolódik egy földúton keresztül. Az építési hely jelenleg egy befásult terület a növényzet alatt nagyjából 10 éve odahordott építési törmelék kupacok rejtőznek, ezért a felmérése, és a talajmechanikai fúrás készítése nagyjából lehetetlen." Mivel a tervdokumentációt Pődör Zoltánnak is aláírásával kellett ellátnia az engedélyezési eljárásra történő benyújtás előtt, ezért fentiek tükrében legalább fél éve tisztában van vele, hogy a terület fejlesztéséhez tereprendezésre, törmelék elszállításra, többlet földmunkákra van szükség.

Mi indokolhatja azt, hogy ennyi év előkészítő munka után, a két tervezőcsapattal két szakági szövetséget érintően több tízmillió adóforintból megterveztetett, építési engedéllyel rendelkező csarnok építésével összefüggésben hirtelen most jut eszébe Pődör Zoltánnak, hogy a területtel kapcsolatban problémái vannak?

Feltehetően azért, amiért egy év alatt az általa bejelentett felügyelő bizottságot sem sikerült felállítania sem az egyesületnél, sem a Kft.-nél, és inkább nem hívja le a város által az egyesület részére 1,5 éve fenntartott mindösszesen 55 millió forintos támogatást sem. Mert a 3 milliárd forint TAO adóforintból tervezett beruházást az egyesület fogja lebonyolítani, saját maga által valószínűleg munkanemenként közbeszereztetve a kivitelezőket, miközben Pődör Zoltán még 2023-ban is 800 millió forintos beruházási költségről beszélt! Azért hagyja inkább veszni a teljes önkormányzati támogatást, hogy senki ne lássa, hogyan zajlik a csarnokberuházás!

Az Önkormányzat által ingyenesen felajánlott mintegy 80 millió forint értékű telek sem kell neki, ha lehet, akár kivitelezéssel is foglalkozó vállalkozótól „drágán" építési telket venni a TAO-keret terhére... Mindezért hirtelen a városvezetés a rossz, az egészségkárosító; nem kell a támogatás, nem kell az ingyen telek, kivéve, ha van 200 milliós kötbérrel terhelt ingyen út hozzá, plusz a földmunkákat is végezzük el a városlakók pénzén. Hogy Pődörnek röplabda kézilabdacsarnoka épülhessen. Mert tisztán látszik, hogy nem a kézilabdás szombathelyi gyermekek a fontosak neki, hanem a beruházás maga. Ami két szövetséget is megjárt néhány éven belül.

Pődör Zoltán mondatainak azért is nehéz hitelt adnunk, mert például az önkormányzati választások előtt azzal riogatta a szombathelyi sportszeretőket, hogy kénytelen a csapatot Sárvárra költöztetni, mivel a Haladás csarnok nem alkalmas NB1-es mérkőzések lebonyolítására, majd a választások után ugyanaz a csarnok hirtelen megfelelővé vált.

A választók idén június 9-én egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg a városvezetés felé: folytatnunk kell a közpénzek észszerű és átlátható felhasználásának gyakorlatát. Mi pedig ezt tesszük továbbra is. Azt pedig mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy az eredetileg 800 millió forintra becsült csarnokberuházás miért emelkedett fel több, mint 3.000 millió forintra.

Szólj hozzá!

A szombathelyi nemzetközi küzdősport gálán búcsúzik Veréb István

Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó szombaton a Vendetta Fight Night nemzetközi küzdősport gálán zárja le sportpályafutását a szombathelyi Savaria Arénában.

El volt tiltva, mégis vezetett

A bíróság 2022 májusában 2 év 6 hónapra, majd 2022 júliusában 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Pénteken tetőzik a Duna Nagybajcsnál

A Lajta rekordvízállással tetőzik pénteken Mosonmagyaróvárnál.

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.

Születésnapi ajándékötletek – ha valami kreatívra vágysz

Nehéz kreatív ajándékot találni egy születésnapra – főleg ha már a harmadik X-en is túl van az illető. Valószínűleg sok mindene megvan már: van szépen berendezett otthona, bármit meg tud magának venni.

Betört egy férfi egy kőszegi lakóházba, aminek megtalálta az elrejtett kulcsát

Közel 600 ezer forint értékben lopott el különféle szerszámokat, pálinkát és élelmiszereket.

Napos idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Csütörtök reggeltől lezárják a Révai utcát Győrben

Kiegyenesedik az S-kanyar, november végéig nem lehet végigmenni a Révai utcán.

A leendő kézilabda csarnokhoz vezető útcsatlakozás kiépítését, vagy ennek hiányában 200 millió forintot kért a szombathelyi önkormányzattól az SZKKA

Ugyan a városnak erre nincsen anyagi lehetősége, de a Zanat előtti telket továbbra is használhatja csarnoképítésre a klub.

Ügyvezetőt cserélnek a Rádió 8 Körmendnél

Molnár Dánielt H.Szalay Balázs válthatja.

Kislányok álma: csodaszép baba és babakocsi

Amikor az első játékokat válasszuk a gyermekünknek, minden bizonnyal előtörnek az emlékek. Felidézzük azokat a gyerekkori játékokat, amelyekkel órákon át játszottunk, és amelyek oly kedvesek voltak szívünknek és lelkünknek. 

Kamu koncertjegyeket árult két szombathelyi férfi

Most a bíróság húzza el a nótájukat.

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész.