Hűtlen kezelés miatt ítélte el a bíróság az el nem készült polgármesteri hivatal ügyében Balogunyom korábbi polgármesterét

Farkas Bazsi 2024-09-18 16:10:31
A kivitelező cég képviselői csalás bűntettében találta bűnösnek a Szombathelyi Járásbíróság.

Többször foglalkozott már az Ugytudjuk.hu a balogunyomi el nem készült polgármesteri hivatal épületének ügyével, amelynek bizonyos szempontból ma pont került a végére, hiszem a Szombathelyi Járásbíróság ítéletet hozott a korábbi polgármester, Márfi Ernőné Kiss Anita (független) és az épületet kivitelező cég, a Vasi Energetikai Kft. képviselőivel szemben.

2018 februárjában tartották az új polgármesteri hivatal és közösségi ház épületének alapkőletételét Balogunyomban. 

Fotó: Ugytudjuk.hu

Az önkormányzat által kiírt közbeszerzés szerint a kivitelezést a Vasi Energetikai Kft. nyerte el, ennek teljes összege bruttó 125 millió 678 ezer 669 forint volt. Csakhogy a 2018-ban megindított építkezés sosem fejeződött be.

A nyertes Kft.-t 2012-ben alapították, és bár az első két évben veszteséges volt a vállalkozás, a 2014-től kezdve folyamatosan plusszos mérleggel zárt. A 2018-as alapkőletétel után alig 4 hónappal, felszámolást kezdeményeztek a Kft.-vel szemben. 

Ahogy az a mai tárgyaláson elhangzott, a cég korábban 30 millió forintnyi folyószámla hitelt vett fel, ezt pedig csupán 9 millió forint összegben fizették vissza, így 2018-ban 5 év próbaidőre bocsátotta őket a bíróság. 

A balogunyomi önkormányzattal megkötött kiviteli szerződésben azt fektették le, hogy a kivitelező ütemezetten, 5 ütemben kapja meg a pénzét. Az önkormányzatnak így 20, 40, 60, 75 majd 100%-os készültségben kell fizetnie a díjakat. Előlegként 25 millió 135 ezer 733 forintot kapott a kft. A tervek szerint 2018 novemberéig kellett volna elkészülni a munkával, ám a kezdeti lendület hamar alábbhagyott. 

A korábban közérdekű adatigényléssel kikért számlákból és teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy az épület 20%-os készültségig jutott, ezzel pedig 46 millió 531 ezer 507 forintot fizetett ki ezért az önkormányzat.

Az önkormányzat egyébként a februári alapkőletételt követően a második hónapban, áprilisban állította ki az utolsó számlát a cégnek. Ez 19 millió forintról szólt. És amint az a mai tárgyaláson kiderült ez volt az a számla, ami mögött 60%-os készültséget mutatott fel a kivitelező, holott ezt a műszaki ellenőr nem igazolta.

Az eljárás során többször kihangsúlyozták, hogy a cégvezetők és a polgármester sem előre megfontolt szándékkal követett el törvénytelenséget. A kifizetések során ugyanis az első és a második számla mögött a műszaki ellenőr igazolása is megtalálható. A 2018 márciusban, és 2018 áprilisban keletkezett harmadik és negyedik számla azonban nem jogszerűen lett kifizetve, hiszen nem volt ott az ellenőr igazolása az épület építésének üzeméről.

A Járásbíróság így mindhárom vádlott tekintetében bűnösséget állapított meg.

Elsőrendű vádlott, Képíró Zsolt bűnös társtettesként elkövetett csalás bűntettében. Az ítélete 2 év szabadságvesztés, 5 évig próbaidőre felfüggesztve, amennyiben szükséges börtön fokozatban kell azt végrehajtani. 400 ezer forint pénzbüntetést, és 22 millió 463 ezer 825 forint vagyonelkobzást szabtak ki rá.

Másodrendű vádlott, Képíróné Holléry Krisztina bűnös társtettesként elkövetett csalás bűntettében. Az ítélete 1 év és 9 hónap szabadságvesztés, 5 évig próbaidőre felfüggesztve, amennyiben szükséges börtön fokozatban kell azt végrehajtani. 300 ezer forint pénzbüntetés, és 22 millió 463 ezer 825 forint vagyonelkobzást szabtak ki rá.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Harmadrendű vádlott Márfi Ernőné Kiss Anita bűnös hűtlen kezelés bűntettében. Az ítélete 1 év 6 hónap szabadságvesztés, 4 évig próbaidőre felfüggeszti, amennyiben szükséges börtön fokozatban kell azt végrehajtani. 300 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá.

Az ügyészség fenntartotta a vádat, az első és másodrendű vádlott jogi képviselője teljeskörű fellebbezést jelentette be, a harmadrendű vádlott az ítélet kézhezvételétől 3 napot kért arra, hogy az ítélet tudomásul vételéről vagy a fellebbezésről nyilatkozzon. 

Az épület torzójával kapcsolatban 2021 májusában döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy megpróbál túladni rajta. 29 millió forintért hirdették meg, ám vevő nem akadt rá. Azóta is jobb sorsát várja az ingatlan. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.

Születésnapi ajándékötletek – ha valami kreatívra vágysz

Nehéz kreatív ajándékot találni egy születésnapra – főleg ha már a harmadik X-en is túl van az illető. Valószínűleg sok mindene megvan már: van szépen berendezett otthona, bármit meg tud magának venni.

Betört egy férfi egy kőszegi lakóházba, aminek megtalálta az elrejtett kulcsát

Közel 600 ezer forint értékben lopott el különféle szerszámokat, pálinkát és élelmiszereket.

Napos idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Csütörtök reggeltől lezárják a Révai utcát Győrben

Kiegyenesedik az S-kanyar, november végéig nem lehet végigmenni a Révai utcán.

A leendő kézilabda csarnokhoz vezető útcsatlakozás kiépítését, vagy ennek hiányában 200 millió forintot kért a szombathelyi önkormányzattól az SZKKA

Ugyan a városnak erre nincsen anyagi lehetősége, de a Zanat előtti telket továbbra is használhatja csarnoképítésre a klub.

Ügyvezetőt cserélnek a Rádió 8 Körmendnél

Molnár Dánielt H.Szalay Balázs válthatja.

Kislányok álma: csodaszép baba és babakocsi

Amikor az első játékokat válasszuk a gyermekünknek, minden bizonnyal előtörnek az emlékek. Felidézzük azokat a gyerekkori játékokat, amelyekkel órákon át játszottunk, és amelyek oly kedvesek voltak szívünknek és lelkünknek. 

Kamu koncertjegyeket árult két szombathelyi férfi

Most a bíróság húzza el a nótájukat.

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.