A paleo étrend hatása a testünkre

ugytudjuk.hu 2024-09-12 08:54:23
Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

 

Sok kérdés fog felmerülni az úton

Természetesen felvetődhet a kérdés, hogy mégis mi a probléma a modern étkezéssel? Miért kellene egyáltalán változtatni? Sajnos napjainkban egyre több olyan betegség üti fel a fejét, ami egyértelműen visszavezethető a helytelen táplálkozásra. Ilyen például a kóros elhízás, a cukorbetegség, illetve más szív- és érrendszeri problémák. Szerencsére váltani sosem késő, de érdemes minél hamarabb megtenni a szükséges lépéseket. A PaleoCentrum vitaminok, étrend-kiegészítők kínálatában mindent megtalálhatunk, ami a váltás megkönnyítéséhez kellhet. Sok kérdés merül fel a paleo étrenddel kapcsolatban, hogy mégis milyen hatással van a szervezetünkre, a testünkre és a mentális állapotunkra.

Sokszor előjön az az aggodalom, hogy a paleolit életmód a csontokra is rossz hatással van, mivel nem szabad tejet és tejtermékeket fogyasztani, így a kalciumhiány és csontritkulás alakulhat ki. Szerencsére a gyakorlat teljesen mást mutat, mivel számtalan mód létezik arra, hogy a csontok erősségét megőrizzük anélkül, hogy tejtermékeket, gabonákat kellene enni. 

Gyakori ellenérv a paleo étrenddel szemben, hogy a hagyományos étkezésnél alacsonyabb a kalciumtartalma. Természetesen a csontok erőssége nem azon múlik, hogy magas legyen a kalciumbevitel és sok tejterméket kellene fogyasztani.

Erre a legjobb példa a természeti népek, amelyek egyáltalán nem esznek ilyen élelmiszereket, mégis erős csontjaik vannak, sőt sokszor egészségesebbek, mint a nyugati emberek.

Alternatív forrásokból nincs hiány

A kalciumbevitelről nem igazán van egyetértés a szakemberek között. A hivatalos ajánlás napi 1000 és 1300 milligramm között van, de a valós szükséglet napi 600-800 mg körül alakulhat. A legmagasabb kalciumforrások nagy része azonban nem tejtermék eredetű. Ezek közé tartozik a szezámmag, a karalábé levele, a spenót, a kelkáposzta, az egész konzerv szardínia gerinccel, a konzerv vöröslazac, a melasz szirup vagy éppen a céklalevél. 

A paleo étrend évszázados múltra tekint vissza

Egyes természeti népek pedig már évezredek óta használják. Közöttük sokkal kevesebb az elhízás, a cukorbetegség, valamint más szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye. Van, aki a paleo étrenddel kapcsolatban a szervezet elsavasodása miatt aggódik, mivel magas az állati fehérje tartalma. 

A megfigyeléses vizsgálatok semmilyen összefüggést nem találtak a csontozat ásványianyag-tartalma és az étkezési savterhelés között. Emelkedett kalciumszint jelenhet meg a vizeletben, de arra nincs bizonyíték, hogy ez a csontok kalciumtartalmát negatívan befolyásolná. Érdemes alaposan átgondolni, hogy miből mennyit fogyasztunk.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.