Egyelőre hiába kértük, nem számolt el Balázsy Péter az Asztalkő Fesztiválra adott közpénzekkel

Farkas Bazsi 2024-09-02 08:48:23
De azt sem tudtuk meg, hogy a felsőcsatári gyermeküdülő felújítására tett-e bármilyen lépést a megyei jegyző.

Asztalkő Fesztivál Kőszeghegyalja meghatározó rendezvényévé kezdi kinőni magát, köszönet érte Balázsy Péter főszervezőnek és segítőinek! - ezt posztolta szombat este Ágh Péter (Fidesz-KDNP) a körzet országgyűlési képviselője, az esemény fővédnöke.

A fesztivál egyik pillanatról a másikra, a földből nőtt ki, ám ez nem csupán a véletlennek és a jószerencsének volt köszönhető, hanem annak, hogy a megyei önkormányzat beszuszakolta egy identitást erősítő programba, amelyet így túlnyomórészt közpénzből finanszíroztak meg. 

Fotó: Ágh Péter Facebook-oldala

Ahogy a tavalyi program kapcsán már írtuk  TOP-5.3.2-17-VS1 számú pályázati programban 350 millió forint uniós forrás folyt be a megyei kasszába. A döntéshozók pedig úgy határoztak, hogy ebből az összegből közel 40 millió forintot az Asztalkő Fesztiválra költenek el. Voltak nagy koncertek, kézműves kirakodóvásár, Lacikonyha egyszóval minden, ami egy fesztiválhoz kell.

Már a tavalyi, a Vas Megyei Önkormányzat által szervezett és uniós pénzen finanszírozott fesztivál kapcsán is megragadott minden lehetőséget a program Facebook-oldala, hogy hangsúlyozza, a fesztivál anyja, apja, megálmodója, megszervezője, egyszóval mindenese Balázsy Péter, megyei jegyző. 

Idén pedig ez csak fokozódott.

Ugyanis az történt, hogy tavaly még az önkormányzat által szervezett rendezvényt átvette a Kőszeghegyaljáért Egyesület. Hogy ezt milyen megoldásban, esetleg testületi beleegyezéssel tette meg a megyei közgyűlés még kérdés.

Az egyesületet 2022-ben alapították. Idén júniusban pedig még sem a 2022-es, sem pedig a 2023-as évről nem adtak közzé beszámolási dokumentumokat. 

Miután ezt szóvá tettük, a megyei jegyző, vagyis Balázsy Péter által elnökölt egyesület eleget tett a törvényi kötelezettségnek. A beszámolóból az derült ki, hogy a 2023-as évet 5 ezer forinttal a kasszában zárták.

Augusztus 23-án - szerkesztőségünk mellőzésével - tartották az idei fesztivál sajtótájékoztatóját. Itt jelentették be, hogy az idei fesztivált már a Balázsy Péter elnökségével működő Kőszeghegyaljáért Egyesület rendezi meg.

"Pályázati forrás hiányában a Kőszeghegyaljáért Egyesület idén - számos szponzor segítségével, önkéntesek támogatásával - saját maga szervezi meg az Asztalkő Fesztivált. Dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző, a szervezet elnöke elmondta: ezúttal három településen, Velemben, Bozsokon, Cákon lesznek programok, a helyszínek sora azonban bővült" - írta tudósításában a Vaol.hu.

Eleve etikai kérdéseket vet fel, hogy egy civil szervezet elnöke olyan személy, aki közpénzek felett diszponál. Szombathelyen például Putz Attila (Éljen Szombathely!) még csak önkormányzati képviselőjelölt volt, de már átadta a Keleti Városrészért Egyesületben betöltött elnöki mandátumát.

Számos szponzor segítségével valósult meg az idei Fesztivál - mondta el Balázsy, akit egyébként nemrég Velem díszpolgári címmel tüntetett ki.

Nos, ezeknek a szponzoroknak a nagy része közpénzekkel gazdálkodik.

A rendezvény kapcsán ugyanis a Miniszterelnökség, a civil támogatásokat kiosztó Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt., a Diákhitel Központ, és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. logója is megjelent. Vagyis ezek az intézmények mind pénzzel támogatták a rendezvényt.

A dolog tehát olvasatunkban úgy néz ki, hogy a megyei jegyző, egy civil szervezet mögé bújva, államigazgatási kapcsolatait felhasználva közpénzeket síbol az alig két éve alapított egyesületének fesztiváljára. Miközben sok, évek óta jótékony, állatvédelmi vagy szociális célra életrehívott civil szervezet vért izzad, hogy a működéséhez szükséges pár tízezer forintot adományokból összegyűjtse.

Hogy tisztán lássuk levélben kerestük meg a Miniszterelnökséget, a Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt.-t, a Diákhitel Központot, és a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t, hogy megtudjuk mennyi pénzzel járultak hozzá az Asztalkő Fesztiválhoz.

Egyelőre azonban egyetlen választ sem kaptuk.

Balázsy Péternek is küldtünk egy kérdéssort, amelyben többek között szintén arra kérdeztünk rá, hogy mennyi közpénz érkezett a fesztiválra a fent említett szervezetektől. De arra is kíváncsiak voltunk, hogy hozzájárult-e anyagiakkal a fesztivál megszervezéséhez a Vas Megyei Értéktár Bizottság? Amennyiben igen, úgy mennyi pénzzel?

A fesztivál összköltségére is kíváncsiak voltunk. 

De a felsőcsatári gyermeküdülő sorsa után is érdeklődtünk.

Mint levelünkben írtuk, Vas Vármegye területén található a felsőcsatári gyermektábor, amit a megyében élő gyerekek 2022 óta nem tudnak táborozás céljára igénybe venni, az épület ugyanis már-már életveszélyes állapotba került.

Mint megyei jegyző lobbizott-e azért, hogy akár megyei, akár kormányzati forrásból felújításra kerüljön a gyermeküdülő épülete? - tettük fel a kérdést.

Mivel választ nem kaptunk, így közérdekű adatigényléssel fordulunk a közpénzekkel gazdálkodó szervezetekhez.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.