Hat éve lengették be, hogy új sporttelep épül Kőszegen, de azóta sem történt semmi

Farkas Bazsi 2024-08-28 11:31:00
Nem üres szavakról konkrét tervekről beszélhetünk - írták akkor.

355 millió 795 ezer 269 forintból épült volna meg Kőszegen a Lóránt Gyula Sportközpont. Az elképzelés szerint a Kőszegi Futball Club TAO pályázaton indulva nyerte volna el a szükséges pénzt, csakhogy a 2018-ban kiposztolt látványtervekből ezidáig semmi sem valósult meg - erre az Összefogás Kőszegért Egyesület emlékeztetett egy Facebook-posztban. 

Fotók: Kőszegi Lóránt FC Facebook-oldal

 

A Kőszegi Lóránt FC 2018. áprilisi posztjában akkor azt írta:

"Az álom valósággá válhat! 
A Kőszegi Futball Club pályázatot adott be a Loránt Gyula Sportpközpont letrehozására.
Első ütemben egy labdájátékokra, és egyéb sportok üzésére, kulturális-közösségi események tartására alkalmas munkacsarnok valamint egy modern városi négysávos tekepálya valósulhat meg.
Nem üres szavakról konkrét tervekről beszélhetünk, amely széleskörű összefogással és támogatással valósággá válhat!
Hajrá Kőszeg!"

Az elképzelés az volt, hogy a félpinceszinten 4 sávos tekepálya épült volna öltözőkkel, wc-vel és szurkolói helyiséggel. A földszinti részen egy büfé és egy 20×40 m sportpálya került volna kialakításra egy kis lelátóval együtt. Az emeleten egy karzat mögötti részen öltöző, raktár és gépészeti helyiség épült volna meg.

Fotók: Kőszegi Lóránt FC Facebook-oldal

 

A leendő fejlesztést még a város képviselő testülete is tárgyalta, ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség TAO-pályázati rendszerében 10%-os önerőt kell biztosítania a pályázónak. Ehhez pedig a kőszegi önkormányzat segítsége mindenképpen kellett volna.

Akkor egyébként konkrét pénzügyi döntéshez nem kérték a képviselők hozzájárulását, mindössze elvi döntésről volt szó.

A Kőszeg és Vidéke 2018. május 14. számában is beszámolt a testületi ülésen történtekről.

Ebben arról írnak, hogy bár voltak aggályok, a tesület - egyetlen ellenszavazattal - támogatta az előterjesztést.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP) alpolgármester így fogalmazott akkor:

„mindannyiunk számára ismert, hogy az utolsó bérlőtől használhatatlan állapotba került vissza az önkormányzathoz a sportpályán lévő
tekepálya, büfé épülete”. Majd kiemelte, hogy az elvi hozzájárulás még nem ró pénzügyi kötelezettséget az önkormányzatra, ugyanakkor a leendő épület nagyban szolgálná a sportolók érdekeit.

Keszei Balázs (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, mint a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója más szemszögből fogta meg a témát.

Fotók: Kőszegi Lóránt FC Facebook-oldal

 

„Azt szeretném, ha mondanivalómnak a végkicsengése az lenne, hogy a céllal teljes mértékben egyetértek. Azonban elvi aggályaim vannak. Ha megvalósulna ez a fejlesztés, akkor Kőszegen lenne két olyan nagy sportcsarnok, amely a közösségi feladatokat – véleményem szerint – nem teljesítené. Az egyik az Árpád-házi iskola készülő tornaterme, a másik pedig ez lenne. A látványterveket látva itt nincs lehetőség nézőtér kialakítására. A délelőtti időszakban inaktív, a gyerekek iskolában tanulnak, a csarnok távol van az iskoláktól, és az iskolai testnevelés szempontjából nem használható. A két megvalósuló tornaterem – szerintem – visszaveti annak a lehetőségét, hogy egy igazi városi sportcsarnok épüljön. Ezért nekem erről erős kételyeim vannak. Egy sportterületre

Fotók: Kőszegi Lóránt FC Facebook-oldal

 
építeni egy sportcsarnokot az nagyon jó. A célszerűség szerintem azt jelentené, ha iskolához kapcsolódóan lehetne megépíteni a sportcsarnokot, és a délelőtti időszakot a tankerület bérelhetné, a díjak hozzájárulhatnának a rezsiköltségekhez. Ez az egyik aggályom, a másik pedig az, hogy visszaveti egy igazán nagy rendezvények megtartására alkalmas sportcsarnok építésének lehetőségét”

 

Végül Básthy alpolgármester akkor azzal zárt, hogy

„mindannyiunk fejében futnak ilyen gondolatok. … Az tudjuk, hogy nagyon sok szervezet van, akik helyproblémákkal küzdenek. Ez a mi sporttelepünk, ahol nincs se tekepálya, se fedett csarnok. Jobb lenne, ha megvalósulna. Most ez a lehetőség van előttünk. Nem biztos, hogy kapunk lehetőséget, de próbáljuk meg.” 

A dolgok jelenlegi állása szerint ugyan megpróbálták, de sikerrel nem jártak a fejlesztés ügyében.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.