Legkésőbb jövő héten kellene megkezdődnie az SZKKA csarnok építésének

Farkas Bazsi 2024-08-23 08:40:56
Egyelőre azonban egy kapavágás sem történt.

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése megerősíti azon szándékát, hogy SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő 0172/6 hrsz.-ú ingatlanból a mellékelt térképen jelölt, telekalakítással kialakításra kerülő 10.452 m2 nagyságú területet legkésőbb 2024. augusztus 31. napjáig térítésmentesen biztosítani kívánja a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia részére utánpótlás csarnok építése céljából - ezt a határozatot hozta 2023 március 30-án a szombathelyi közgyűlés. 

Vagyis a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia csarnoképítési terveihez a város egy telek használati jogának átadásával járult hozzá. A területet nem kapta meg a sportegyesület, csupán kezelői hozzájárulást kapott, hogy a tervezést, és a TAO pályázatot meg tudja kezdeni a csapat.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem a jelenleg az élvonalban szereplő első gárda bajnoki mérkőzéseinek leendő helyszínéről, hanem az utánpótlás, vagyis a gyerekek edzéseinek helyet adó csarnokról van szó. 

A klub ez év június 7-én (vagyis kettő nappal az önkormányzati választás előtt, amelyen az SZKKA ügyvezető elnöke, Pődör Zoltán maga is képviselőjelöltként indult el a Fidesz színeiben) jelentette be, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség és a kormány jóváhagyta, hogy TAO tárgyi eszköz beruházás jogcímen, 3 milliárd 215 millió forint forrásból felépüljön a szombathelyi munkacsarnok. 

Ez egyébként nem pénzbeli támogatást, hanem TAO keret jóváhagyást jelentett. Vagyis az SZKKA jogot kapott ahhoz, hogy a cégeket körbe kopogtatva elkérje a címkézhető társasági adót, amit a vállalatok így nem az államkincstárba fizetnének be.

Hasonló konstrukcióban épület fel Szombathelyen a Jégcsarnok. Amelynek alapkövét 2017-ben tette lesz Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester, és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) akkor és azóta is regnáló parlamenti képviselő. A csarnokot végül csak 2022 áprilisában nyitották meg. Közel 5 évet vett igénybe az, hogy az építkezéshez szükséges 2 milliárd 200 millió forint, a TAO keret terhére összegyűljön. 

Ahogy fentebb már írtuk, a kézilabda csarnok építésére ennél is több pénzt, 3 milliárd 215 millió forintot kalkuláltak ki. Amelyhez az első döntés értelmében 971 millió 400 ezer forint önrészt kellett volna az SZKKA-nak biztosítania, majd a szövetség úgy határozott, hogy ettől is eltekint.

Vagyis jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy sem telke, sem önereje nincsen az SZKKA-nak, ám ettől függetlenül, közpénz felhasználásával így is csarnokot építhetnek.

Feltéve persze, ha az önkormányzat nem húzza be a kéziféket, és szünteti meg a telek használati engedélyt. Azt ugyanis feltételesen 2024. augusztus 31-ig biztosították, ez a dátum pedig vészesen közeleg.

A klub vezetése pedig nem csak, hogy folyamatos sárdobálást folytatott a város vezetésével szemben, de olyan minimális feltételeknek sem tett eleget, mint a felügyelő bizottság felállítása. 

Legutóbb a májusi testületi ülésen volt téma az SZKKA és annak felügyelő bizottsága. A város akkor úgy döntött, hogy Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselőt delegálja a majd megalakuló FEB-be. Akkor az is elhangzott, hogy bár Pődör hiába csak azt szeretné, hogy a profi csapatot működtető Kft. működését vizsgálja csak a bizottság, az önkormányzat szeretne az utánpótlást tömörítő egyesület ügyeibe is betekinteni egy szintén megalapítandó felügyelő bizottsággal.

Amikor legutóbb Koczka képviselőt arról kérdeztük, mikor alakulhat meg a bizottság, ő azt mondta, hogy Pődör tájékoztatása szerint majd szeptember eleje után foglalkoznak a témával.

Csakhogy az önkormányzat egy 70-100 millió forintot érő telek használatát engedte át annak a klubnak, amelyik még mindig húzza halasztja a jogszerű működését vizsgáló felügyelő bizottság felállítását.

Minden esetre az augusztus 31. már itt kopogtat az ajtón, azt pedig maga Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mondta el, hogy a rájuk bízott közpénzt és közvagyont óvniuk kell. A kérdés már csak az, hogy a városvezetés mit fog tenni ebben az ügyben, hiszen a tavaly márricuban kelt hatérozat kristálytiszta határidőt szabott.

Legkésőbb a szeptemberi közgyűlésen ki fog derülni. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.

Egis Körmend: a begyűrűzött gazdasági válság miatt tovább csökkent a csapat költségvetése

Bebes polgármesternek hiába küldtünk kérdéseket a témában, egyelőre nem válaszolt. 

Új számon lehet elérni a győri kukás céget

A megszokott hívásfogadási időszakokban.

Amit a postai utánvétről tudni érdemes

Sajnos a hírekben és a közvetlen környezetünktől is gyakran hallhatunk olyan esetekről, amikor egy gondosan feladott csomag, aminek az ellenértékét a vásárló előre rendezte, nem érkezett meg a megadott címre vagy a kiválasztott csomagpontra.

Eső után köpönyeg

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést.

Egy 33 éves férfit fogtak el a rendőrök Győrszabadhegyen, aki engedély nélkül vitt el Pannonhalmáról egy gépkocsit

Érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett és a kábítószer-gyorstesztje is pozitív eredményt mutatott.