Valós fedezet nélkül jelentette be Ágh Péter és Kondora István a sótonyi körforgalom megépítését

Farkas Bazsi 2024-08-16 07:48:14
Két éve azt nyilatkozták, hogy 705 millió forintból építik át a balesetveszélyes csomópontot. A pénzt az EU-tól várták, ami aztán befagyasztotta a forrásokat.

Megépül a körforgalom a sótonyi úti kereszteződésnél és az útburkolat is megújul a Tesco - körforgalomig! - 2022. márciusában tényként írta meg a Sárvár Lendületben, a sárvári önkormányzat hivatalos Facebook-oldala, hogy átépítik a veszélyes közlekedési csomópontot. 

Nem nagyon volt olyan kormánypárti képviselő a vidéken, aki ne állt volna rá a fényképre, és vette volna ki részét az örömhír közléséből. 

Ott volt Ágh Péter (Fidesz-KDNP) Sárvár országgyűlési képviselője, aztán Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester, Kondora Bálint (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési alelnökkel, a polgármester fia, Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) és Szabó Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármesterek, és végül Varga Jenő (Fidesz-KDNP) a körzet önkormányzati képviselőjével. 

Fotó: Sárvár Lendületben Facebook-oldal

"Örömmel jelentem be, hogy 705 millió forintból a Tesco – körforgalomtól a Sótonyi úti kereszteződésig megújul az útburkolat. Ott pedig megépül a körforgalom. Bízom abban, hogy ez hozzá tud járulni a biztonságos közlekedéshez. A jövőben is azon leszünk, hogy folytatódjanak a fejlesztések, hiszen a városnak előre kell menni nem hátra!" – mondta el  a beszámoló tanúsága szerint Ágh Péter.

És, hogy miből lett volna erre pénz? Erre a helyszínen a Vas megyei önkormányzatot képviselő Kondora Bálint válaszolt, aki elmondta, hogy a Top Plusz területfejlesztési program hárommilliárdos keretének egyik első sikeres pályázata lett a sárvári körforgalom beruházása.

A Top Plusz program az a program, ami az eu-s pénzek szétosztását fedi le. Vagyis a bejelentés pillanatában a hivatkozott pénz még nem állt nem csak a Vas megyei önkormányzat, de a magyar állam rendelkezésére sem. És jelenleg sem diszponálnak felette, ugyanis az 2022. decemberében jogállamisági problémákra hivatkozva az EU befagyasztotta a magyaroknak járó pénzeket. 

A kereszteződésben azóta is igen gyakori a baleset. A Vas megyei Rendőr-Főkapitányság általunk kikért adatai szerint 2022. március 1-jétől 2024. július 31-ig egy súlyos, valamint egy könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetről érkezett bejelentés a 84150-es számú út sótonyi kereszteződésében.

Ezen kívül számos olyan koccanásról tudunk, ami rendőri intézkedést nem igényelt.

2022-es márciusi bejelentés óta több, mint 2 év telt el, a körforgalom építése pedig csak nem indult meg. Legutóbb Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő kérdezett rá a Építési és Közlekedési Minisztériumnál, hogy mikor indulhat meg a sárváriak által nagyon várt, ám eddig el nem indult útberuházás.

Az írásbeli kérdésre az azt bejelentő Ágh Péternek, mint államtitkárnak kellett válaszolnia.

Ágh válaszát azzal kezdte, hogy a magyar ellenzék több szereplője azon dolgozik, hogy a hazánknak járó uniós pénzek ne érkezzenek meg az országba.

Majd lényegi válaszában arról írt, hogy mivel az uniós pénzek nem érkeztek meg, így a kormány saját finanszírozásba tette át a projektet. 

Az első ütemben 2023 őszén elkészült a burkolatjavítás a sótonyi kereszteződés és a sárvári Tesco körforgalom között.

Maga a kereszteződést érintő körforgalom átépítés terveinek elkészítésére irányuló feltételes versenyújítási eljárás ajánlati felhívása, vagyis értemezésünkben a közbeszerzés, 2024. május 16-án jelent meg.  

Kerestük a kiírást a közbeszerzési értesítőben, ám ezt nem találtuk.

Minden esetre Ágh válasza szerint ez még mindig nem a kivitelezés megkezdését megelőző eljárás. Hiszen amennyiben a fenti eljárás sikeres lesz, és meglesznek a tervek, a kivitelezőt majd csak ezt követően, szintén közbeszerzési eljárás útján választhatják ki.

Hát, egyhamar nem fognak kopni az autógumik a megépített sótonyi körforgalom friss aszfaltján.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.

Egis Körmend: a begyűrűzött gazdasági válság miatt tovább csökkent a csapat költségvetése

Bebes polgármesternek hiába küldtünk kérdéseket a témában, egyelőre nem válaszolt. 

Új számon lehet elérni a győri kukás céget

A megszokott hívásfogadási időszakokban.

Amit a postai utánvétről tudni érdemes

Sajnos a hírekben és a közvetlen környezetünktől is gyakran hallhatunk olyan esetekről, amikor egy gondosan feladott csomag, aminek az ellenértékét a vásárló előre rendezte, nem érkezett meg a megadott címre vagy a kiválasztott csomagpontra.

Eső után köpönyeg

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést.

Egy 33 éves férfit fogtak el a rendőrök Győrszabadhegyen, aki engedély nélkül vitt el Pannonhalmáról egy gépkocsit

Érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett és a kábítószer-gyorstesztje is pozitív eredményt mutatott.