Hende Csaba szerint őt sosem keresték azzal, hogy rossz állapotban van a felsőcsatári gyermeküdülő

Farkas Bazsi 2024-08-16 17:52:00
Pedig már 2009-ben kongatták a vészharangot az épület állaga miatt.

Sokadik cikkét írja a kormányközeli Vas Népe a felsőcsatári gyermeküdülővel kapcsolatban. Legutóbb csütörtökön szólaltatták meg Horváth Zoltánt az épületet működtető AGORA ügyvezetőjét. 

Az üdülőt rossz állapota miatt 2022-ben kellett lezárni. Azóta nem fogadott táborozókat. Ügye akkor került reflektorfénybe, amikor a Kerekerdő Alapítvány aláírásgyűjtésbe kezdett az épület felújítását szorgalmazva. Időközben aztán adományok gyűjtésébe is kezdett a szervezet, jelenleg saját bevallásuk szerint 1-1,5 millió forint gyűlt össze náluk.

Az akció figyelem felhívásnak jó, de valódi segítségnek kevés.

Pedig már 2009-ben nekiálltak kongatni a vészharangot az épület állapotát illetően. 

Fotó: agorasavaria.hu

Legutóbb részletesen a szombathelyi közgyűlés Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottságának 2022 májusi ülésén foglalkoztak a témával. Egy a bizottság előtt is ismert szakértői vélemény alapján az épület szerkezete több tekintetben baleset- és életveszélyes volt már akkor.

"Az épület biztonságos és rendeltetésszerű használatát csak komoly statikus és szakági tervezők által készített felújítási terv alapján elvégzett, szerkezetet is érintő felújítás után teszi lehetővé" - írta a dokumentum.

A két évvel ezelőtti ülésen Litkei Tamás, építészmérnök elmondta, hogy a gyermeküdülővel kapcsoltban már 2009-ben készítettek egy tanulmányt, akkor 45 millió forintba került volna az épület felújítása. Ám ez elmaradt.

Az épület a szombathelyi önkormányzat tulajdonában van, de Felsőcsatár közigazgatási területén áll, az üzemeltető pedig, ahogy már fentebb is írtuk, az AGORA.

A szombathelyi közgyűlés idén januárban is foglalkozott a témával. Akkor Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő hozta azt fel:

“(...) a felsőcsatári gyermektábor kapcsán engem is megkeresett a Kerekerdő Alapítvány - gondolom több képviselőt is -, és azt a teljesen jogos problémát mondták, hogy azzal, hogy bezártuk a gyermektábort, lehet, hogy azt fogjuk elérni, hogy éveken keresztül be lesz zárva, jobban leromlik az állapota, és azok a pedagógusok, azok a környezetvédők, azok az egyesületi vezetők, akik ott rendszeresen táboroztatnak, elszoknak attól, hogy ott táboroztassanak. Évek múlva lehet, hogy már nem is lesz senki, akinek ebben bármi fajta affinitása lenne. Felvetette az Alapítvány vezetője, hogy ilyen félnomád jelleggel is szerveznének oda sátorozást, részben használva a földszinti részt. Azt kérem a városvezetéstől, hogy most a költségvetési tervezés időszakában vizsgálja meg a városvezetés, hogy mi az a legminimálisabban szükséges forrás ahhoz, hogy akár ilyen félnomád jelleggel, a tábor körüli sátrazással, de egyébként a mellékhelyiségek használatával, vízvételi lehetőséggel működhessen. Hiszen víz is van az épületben, hogy egészséges vagy nem egészséges, azt is meg kellene vizsgálni. Sokat reklamáltunk, polgármester úr is, a balatonberényi gyermektábor ellopása miatt. A városvezetés bölcsen döntött, hogyha jól mondom, hogy Fonyódon az üdülőt megnyitottuk a gyermektáborozásra.

A kevés gyermektáborunk egyikét meg ne hagyjuk veszni. Ha be van zárva, akkor sajnos lehet, hogy sok évre zárva marad, ha sok évre zárva marad, akkor meg lehet, hogy örökre zárva marad, ennek az elkerülését kérem, támogatva az Alapítvány ezen kezdeményezését” - mondta akkor a képviselő.

Akkor Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azt mondta, hogy mindent meg fognak tenni, hogy legalább az említett nomád táborok működhessenek Felsőcsatáron. 

Ezzel kapcsolatban Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője legutóbb azt nyilatkozta, hogy megtették a szükséges lépéseket és beszerezték a szükséges engedélyeket, hogy az ingatlant nomád táborként használassák.

A februári testületi ülésen aztán megint szóba került a tábor ügye, Melega Miklós (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hozta elő.

“Én a közelmúltban kimentem ehhez az épülethez, hogy saját szememmel láthassam az állapotát, alaposan körül jártam, megnéztem. Azt tapasztaltam, hogy „hála Istennek” állékonysági problémák nincsenek, tehát kívülről statikai és egyéb gondok nem látszanak. Rögtön feltűnt az, hogy két helyen is szét vannak csúszva az ereszek, egészen pontosan a függő ereszek le vannak szakadva. Emiatt az a víz, ami a tetőre érkezik, az akadálytalanul zuhog az épület falára. Ezek olyan jellegű problémák, ott fekszenek a földön az ereszek, amiket nagyon könnyen lehetne orvosolni, csak az kellene, hogy valaki gondos gazdaként odafigyeljen erre az épületre.” - mondta Melega. 

A legszükségesebb javítások elvégzésére a szombathelyi önkormányzat át is utalt 3 millió forintot - ezzel nyugtatott akkor Nemény polgármester. A város első embere azt javasolta Melegának, hogy beszéljen a megyei önkormányzat elnökével, hiszen közösen tudnának pályázni egy komplett felújításra.

“(...)a TOP-ba (uniós pályázati forrás - szerk.) nem tudjuk betenni, a szombathelyi TOP plusz részbe, mert nem Szombathely területén van. A megyei TOP-ba viszont be lehet tenni minden további nélkül, turisztikai beruházások pedig kellenek is. Én írtam Majtényi Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének és kértem, hogy a jóval nagyobb összeget tartalmazó megyei TOP plusz programba tegye be. Meglátjuk, hogy ez meg fog-e történni. Én azt kérem, hogy lobbizzanak érte, hiszen Majtényi úr is Fideszes, önök is Fidesz frakció tagjai, egy pártcsaládba tartoznak, ha fontos önök számára, ahogy a mi számunkra is fontos a felsőcsatári tábor, akkor itt a lehetőség Melega képviselő úrnak is. Beszéljen Majtényi úrral, tegyék be a TOP pluszba és akkor egy teljes felújítás meg fog tudni történni. Ez a lényeg és nyilván vissza fogjuk hozni a Közgyűlésre a későbbiekben is, természetesen én is kíváncsi vagyok, hogyan áll a dolog.” - hangzott el Neménytől.

A tábor azóta nem volt közgyűlési téma. 

Viszont ahogy azt Nemény András is megjegyezte az épület két települési önkormányzatot érint. Szombathely és Felsőcsatárt. Mindkét település egyazon országgyűlési képviselőhöz, Hende Csabához (Fidesz-KDNP) tartozik. 

Megkerestük Hendét, hogy megtudjuk, értesült-e arról, hogy a felsőcsatári üdülő jelenlegi állapota miatt az alkalmatlan gyermekek fogadására, üdültetésére?

Amennyiben tudomása van róla, úgy mikor jutott az információk birtokába? Mit tett az azóta eltelt idő alatt annak érdekében, hogy a tábori épület felújításához pénz érkezzen?

A képviselő az alábbi választ küldte az Ugytudjuk.hu-nak:

"A felsőcsatári üdülő kizárólagos tulajdonosa sok éve a szombathelyi önkormányzat. Mint bármely ingatlantulajdonosnak, kizárólagos joguk, felelősségük és egyben kötelességük meghatározni az üdülő használatára vonatkozó elképzelésüket. Ahhoz mérten kell a szükséges állagmegóvásról, felújításról dönteniük; e döntést saját költségvetése terhére az önkormányzat tudja egyedül végrehajtani.

Ezért azt javaslom, hogy az üggyel kapcsolatos kérdéseit Nemény Andrásnak tegye fel.

Egyúttal arról is tájékoztatom, hogy az önkormányzat részéről soha senki nem keresett meg, hogy ez ügyben véleményemet, javaslatomat, netán bárminemű segítségemet kérje."

2009-ben születtek az első szakértői vélemények az üdülő rossz állapotáról. 2010 és 2019 között Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) vezette a várost. Számunkra kicsit életszerűtlennek tűnik, hogy az ebben az időszakban sokat emlegetett “Előttünk a feladat, mögöttünk a Kormány!” szlogen alatt Puskás és Hende ne egyeztetett volna az önkormányzat feladatairól, teendőiről. 

De bízunk benne, hogy most, hogy szerkesztőségünk által most Hende Csaba fókuszába került a felsőcsatári gyermeküdülő problémája, sikerül az ügynek előrébb lendülni.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.