A Punnany Massiffal és az Irie Maffiával pakolja meg a baszatáskát idén a Savaria Karnevál

Farkas Bazsi 2024-07-10 06:01:12
Persze a szokásos történelmi hagyományőrzők is jelen lesznek. Részletek!

Itt a nyár: karnevál!     
Szombathely csak téged vár!     
- Kéner Balázs


23 éve rendezik meg Szombathelyen az újkori Savaria Karnevált. Idén augusztus 22 és 25 között merülhetünk a múltba, és élhetjük meg a város Fesztiválját, hiszen szokás szerint a hagyományőrzők és a mai divatos zenekarok kéz a kézben próbálják majd meg szórakoztatni Savaria népét. 

Idén a 8 kiemelt és 22 kísérő helyszínen összesen 388 program várja majd a karneváli közönséget augusztus utolsó előtti hétvégéjén: az egészen aprócska gyermekektől az idősebb korosztályig bezárólag - hangzott el a keddi tájékoztatón Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármestertől.

Idén ismét megváltasztják a karnevál borát. Augusztus első napján szakavatott bírák kóstolják végig és minősítik azokat a borokat, mellyel a nagyközönség a később a Borok utcájában találkozhat barátai társaságában. Ezek közül kerül ki majd az a bor, ami büszkén viselheti a 2024-es Savaria Karnevál bora címet. 

 

Augusztus 15-24. között nyolc alkalommal láthatja a közönség a Megyeháza udvarán a Weöres Sándor Színház karneválszínházi előadását Szombathelyi Szórakoztató Szupergála a címmel. Az előadás írója és rendezője Vinnai András

A történelmi hagyományőrzők terepe, ezúttal is a Történelmi Témapark lesz. Amint azt Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerhetik a Témaparkba látogatók, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát. A tavalyi óriási siker után ismét elfogadta meghívásunkat Olaszország legnagyobb és legismertebb római legionárius egyesülete a Legio I. Italica.  A Krisztus utáni 1. és 3-4. századi mintegy száz római legionárius és a Norde Gard germánjai mellett találkozhatunk többek között szarmatákkal, István király korának keleti és nyugati harcosaival, Kassai Lajos személyében a modernkori lovasíjászat világhírű apostolával.

A karnevál legnépszerűbb csapata idén ünnepli fennállásának 30. jubileumát, a Collegium Gladiatorium gladiátorai ebből az alkalomból ünnepi játékokra, minden eddiginél küzdelmesebb harcokra készülnek. 

A Fő téren a nyitókoncertet – immár hagyományosan a Savaria Szimfonikus Zenekar adja a legnépszerűbb klasszikusokkal, másnap a nyolcvanas évek kultikus csapata, az újra aktívan koncertező Európa Kiadó csap a húrok közé. Szombat este a Punanny Massif eredetileg egzotikusnak számító mixtúrája, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hip-pop lesz hallható, míg vasárnap Magyarország legszínesebb egyéniségeiből összeállt szupergroup, az Irie Maffia táncoltatja meg a közönséget. Városunkban első alkalommal lép fel Zölfoki Szigetekről érkezett zenekar, a Tabanka, erre a zenére minden láb táncra mozdul

A Sörtér is csütörtök estétől várja közönségét, kicsit fiatalos, kicsit latinos, kicsit blues-os, kicsit rockos, kicsit íres hangulattal - ez dukál a jó nedű mellé. Az biztos, hogy aki ezt a helyszínt választja, változatos tematikájú koncertek között válogathat, erről a Wolfolks, a King Bees, a Pandora Project, a M.É.Z., a Koprive, Ripoff Raskolnyikov, Meggie és barátai gondoskodnak. 

A Borok utcájában - ahogy már a korábbi években is - nem lesz külön színpad.

Idén is lesz Zsidó Udvar. Csütörtökön Brad Pitt-nek szóló levél kerül egy színdarab középpontjába. Pénteken a női erő árad: Marsall Cili, Ladies of Soul (Danics Dóra, Nagy Bakonyi Boglárka, Újvári Tímea), a Glória című darab Farkas Franciska előadásában. Szombaton a Kellene Kis Kert, a Malek Andi Soulistic és a Heavy B4G and Methodbreakz gondoskodik a jó hangulatról.

A gyerekek pedig a Gayer Park árnyas, lombos fái alatt számtalan kézműves foglalkozás, játék, tűz, víz, jég, állatsimogató, kenuzás, huszártábor, mesterségek parkja, jövőbe lövő, baba-mama jurta várja a délutáni órákig a Kalandvár  kis vendégeit. Fellép itt Gulyás László vándormuzsikus, Boka Gábor a János vitézzel, a Mesebolt Bábszínház a Fabatkák kertjével, koncertet ad a Zabszalma, a Csurgó zenekar és Korpás Éva is.  

Minden más egyéb program részletesen megtalálható a Karnevál weboldalán

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.