A Punnany Massiffal és az Irie Maffiával pakolja meg a baszatáskát idén a Savaria Karnevál

Farkas Bazsi 2024-07-10 06:01:12
Persze a szokásos történelmi hagyományőrzők is jelen lesznek. Részletek!

Itt a nyár: karnevál!     
Szombathely csak téged vár!     
- Kéner Balázs


23 éve rendezik meg Szombathelyen az újkori Savaria Karnevált. Idén augusztus 22 és 25 között merülhetünk a múltba, és élhetjük meg a város Fesztiválját, hiszen szokás szerint a hagyományőrzők és a mai divatos zenekarok kéz a kézben próbálják majd meg szórakoztatni Savaria népét. 

Idén a 8 kiemelt és 22 kísérő helyszínen összesen 388 program várja majd a karneváli közönséget augusztus utolsó előtti hétvégéjén: az egészen aprócska gyermekektől az idősebb korosztályig bezárólag - hangzott el a keddi tájékoztatón Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármestertől.

Idén ismét megváltasztják a karnevál borát. Augusztus első napján szakavatott bírák kóstolják végig és minősítik azokat a borokat, mellyel a nagyközönség a később a Borok utcájában találkozhat barátai társaságában. Ezek közül kerül ki majd az a bor, ami büszkén viselheti a 2024-es Savaria Karnevál bora címet. 

 

Augusztus 15-24. között nyolc alkalommal láthatja a közönség a Megyeháza udvarán a Weöres Sándor Színház karneválszínházi előadását Szombathelyi Szórakoztató Szupergála a címmel. Az előadás írója és rendezője Vinnai András

A történelmi hagyományőrzők terepe, ezúttal is a Történelmi Témapark lesz. Amint azt Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerhetik a Témaparkba látogatók, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát. A tavalyi óriási siker után ismét elfogadta meghívásunkat Olaszország legnagyobb és legismertebb római legionárius egyesülete a Legio I. Italica.  A Krisztus utáni 1. és 3-4. századi mintegy száz római legionárius és a Norde Gard germánjai mellett találkozhatunk többek között szarmatákkal, István király korának keleti és nyugati harcosaival, Kassai Lajos személyében a modernkori lovasíjászat világhírű apostolával.

A karnevál legnépszerűbb csapata idén ünnepli fennállásának 30. jubileumát, a Collegium Gladiatorium gladiátorai ebből az alkalomból ünnepi játékokra, minden eddiginél küzdelmesebb harcokra készülnek. 

A Fő téren a nyitókoncertet – immár hagyományosan a Savaria Szimfonikus Zenekar adja a legnépszerűbb klasszikusokkal, másnap a nyolcvanas évek kultikus csapata, az újra aktívan koncertező Európa Kiadó csap a húrok közé. Szombat este a Punanny Massif eredetileg egzotikusnak számító mixtúrája, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hip-pop lesz hallható, míg vasárnap Magyarország legszínesebb egyéniségeiből összeállt szupergroup, az Irie Maffia táncoltatja meg a közönséget. Városunkban első alkalommal lép fel Zölfoki Szigetekről érkezett zenekar, a Tabanka, erre a zenére minden láb táncra mozdul

A Sörtér is csütörtök estétől várja közönségét, kicsit fiatalos, kicsit latinos, kicsit blues-os, kicsit rockos, kicsit íres hangulattal - ez dukál a jó nedű mellé. Az biztos, hogy aki ezt a helyszínt választja, változatos tematikájú koncertek között válogathat, erről a Wolfolks, a King Bees, a Pandora Project, a M.É.Z., a Koprive, Ripoff Raskolnyikov, Meggie és barátai gondoskodnak. 

A Borok utcájában - ahogy már a korábbi években is - nem lesz külön színpad.

Idén is lesz Zsidó Udvar. Csütörtökön Brad Pitt-nek szóló levél kerül egy színdarab középpontjába. Pénteken a női erő árad: Marsall Cili, Ladies of Soul (Danics Dóra, Nagy Bakonyi Boglárka, Újvári Tímea), a Glória című darab Farkas Franciska előadásában. Szombaton a Kellene Kis Kert, a Malek Andi Soulistic és a Heavy B4G and Methodbreakz gondoskodik a jó hangulatról.

A gyerekek pedig a Gayer Park árnyas, lombos fái alatt számtalan kézműves foglalkozás, játék, tűz, víz, jég, állatsimogató, kenuzás, huszártábor, mesterségek parkja, jövőbe lövő, baba-mama jurta várja a délutáni órákig a Kalandvár  kis vendégeit. Fellép itt Gulyás László vándormuzsikus, Boka Gábor a János vitézzel, a Mesebolt Bábszínház a Fabatkák kertjével, koncertet ad a Zabszalma, a Csurgó zenekar és Korpás Éva is.  

Minden más egyéb program részletesen megtalálható a Karnevál weboldalán

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.