“Mentsük meg a Tamást, de többet ne bízzuk rá a szervezést”

Farkas Bazsi 2024-07-08 08:19:00
Tavaly 22 és félmillió forintra tervezték, végül 83 millió forintos önkormányzati támogatásból állt meg a büki Gyógy-bor napok büdzséje. Tóth Tamás szervezőnek a helyi intézmény éléről is mennie kellett.

Ha méreteiben nem is, de népszerűségében kétségtelenül a szombathelyi Savaria Karnevállal, a kőszegi Ostromnapokkal, a sárvári Nádasdy Fesztivállal veszi fel a versenyt a Büki Gyógy-bor napok. 

Az idei büki zenei és gasztrofesztivált július 25-26-27-én rendezik meg. Ami azonban az elmúlt évekhez képest nagy változás lesz, hogy a programokat nem a helyi Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület szervezi meg, hanem a szombathelyi székhelyű Őrvidék Kulturális és Sport Egyesület. Ennek pedig az az oka, hogy a tavalyi fesztivál után a büki önkormányzatnak az előzeteshez képest mélyebben kellett a zsebébe nyúlnia.

Tavaly február 21-én tartották meg azt a testületi ülést, ahol a 2023-as fesztivál főbb számait tárgyalták a képviselők. Akkor az hangzott el, hogy a szervező Egyesület elnökének, és a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetőjének Tóth Tamásnak a számításai szerint a Gyógy-bor Napok összesen 100 millió 680 ezer 314 forintot fog felemészteni, ehhez azonban az önkormányzatnak elég lesz 22 millió 500 ezer forint támogatást adni. A szervező szerint ugyanis a többi szükséges forrást jegyeladásból, az árusok helypénzéből és egyéb bevételekből fogják tudni fedezni. 

Az ülés jegyzőkönyvéből az derül ki, hogy Németh Sándor (független) polgármester már ekkor kételkedett, hogy egy ilyen pénzügyi főösszeggel tervezett rendezvény költségeit ki fogják tudni gazdálkodni. 

Összehasonlításként később Tóth maga mondta el, hogy a 2018-as fesztivált 34 és félmillió forintnyi, a 2019-es Gyógy-bor napokat pedig 37 millió forintos önkormányzati támogatásból valósították meg. A képviselők ugyan szkeptikusak voltak, ám megszavazták a támogatást. 

A szervező egyesületet 2009 augusztusában alapították. Az alapítók céljai között szerepelt Bük és Bükfürdő turisztikai fellendítése. Vagyis szinte arra jött létre, hogy a Gyógy-bor napokat és ehhez hasonló programokat szervezzen. Hiába kerestük egyelőre nem került fel a birosag.hu-ra a 2023-as évről szóló beszámoló.

A fesztivált megszervezték, majd augusztus 17-én a testület elé állt Tóth, aki elmondta, hogy elszámították magukat és a 22 és félmillió forint felett további 61 millió forintos önkormányzati támogatásra van szükségük a számlák kifizetésére. 

A napirendi vita közben olyanok hangzottak el, hogy több területen is drasztikusan nőttek a szolgáltatások árai. A takarítás, biztonsági szolgálat 1 millió 900 ezer forinttal volt tervezve. 4 millió 700 ezer forint lett végül. A fénytecnika 20 millió forint helyett 36 millió forint lett.

Az elszámolással is problémák voltak. A pénzügyi ügyintéző arról beszélt, hogy a kérvényben ugyan szerepel, de 9 millió forintról hiányzik a számla. 

Horváth Lajos (független) önkormányzati képviselő ekkor jelentette ki, hogy: "Mentsük meg a Tamást, de többet nem bízzunk rá a szervezést."

Végül a képviselők úgy döntöttek, ahogy amint beérkezik a részletes elszámolás, elutalják a plusz 61 millió 79 ezer 684 forintot.

Ahogy fentebb is írtuk, Tóth nem csak egyesületi elnökként, de a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetőjeként is dolgozott. 

Az október 6. ülésen a képviselők elfogadták, hogy december 31-én közös megegyezéssel jár le Tóth megbízatása. Az intézmény élére pedig pályázat útján keresnek új igazgatót. 

Az idei Gyógy-bor Napok szervezése a január 22. testületi ülésen került elsőként szóba. Itt arról tárgyaltak a képviselők, hogy a Művelődési és Sportközpont egyedül nem tudja megszervezni a programot, arra ugyanis nincs elég nagy kapacitása, embere, és gyakorlata. Arra tettek javaslatot, hogy külsős rendezvényszervező céget keressenek meg. Tehát nem nyílt pályázatot hirdettek, hanem az általuk ismert ilyen cégeket keresték fel. Az akkori vita alatt Tóth Ágnes jegyző javaslat alapján a KO Records, Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület, a Nyugat Produkció Kft., a Kenter Kft. és Nemes Márk egyéni vállalkozó került szóba.

És ekkor hozta szóba Németh Sándor polgármester, hogy a listába vegyék fel Farkas Csabát is. Ez így is történt.

Farkas Csaba sokak által ismert a megyében. Nevéhez fűződik a Szülőföld Kiadó, valamint az Őrvidék Kulturális és Sportegyesület. Jelenleg a Vasi Szemle főszerkesztője, korábban rövid ideig a szombathelyi MMIK igazgatója volt. Több ökölvívó és harcművészeti jótékonysági gálát is rendezett Bükön. 

Február 28-án aztán meg is született a döntés, hogy a polgármester által javasolt Farkas által elnökölt Őrvidék Egyesület szervezheti meg az idei Gyógy-bor napokat. Erre pedig 30 millió forintos önkormányzati támogatást szavazott meg a testület. A jegyzőkönyv szerint a 0. napon választják meg Bük város borát, valamint érkezik Korda György, és Demjén Ferenc koncertet adni.

Többek között ez is az Őrvidék melletti döntést segítette, na meg az is, hogy ugyanazért az összegért, az Őrvidék egy nappal hosszabb fesztivál programot rakott össze, mint a versenytársak. Azt pedig, hogy hogyan sikerül az idei Gyógy-bor napok, hamarosan megtudjuk!

Frissítés

Cikkünk megjelenés után hívták fel rá a figyelmünket, hogy ugyan az általunk idézett február végi testületi ülésen még Gyógy-bor napokat emlegettek a képviselők, ilyen névvel programot idén nem tartanak Bükön.

A Gyógy-bor napok hagyományait a Bükfürdő Live Weekend viszi tovább. Ezt pedig a Büki Gyógyfürdő szervezi meg, ehhez ad az önkormányzat 30 millió forint támogatást. Az Őrvidék Egyesület végül nem vállalta a szervezést, ám részfeladatokat ellát majd a programon.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.