“Mentsük meg a Tamást, de többet ne bízzuk rá a szervezést”

Farkas Bazsi 2024-07-08 08:19:00
Tavaly 22 és félmillió forintra tervezték, végül 83 millió forintos önkormányzati támogatásból állt meg a büki Gyógy-bor napok büdzséje. Tóth Tamás szervezőnek a helyi intézmény éléről is mennie kellett.

Ha méreteiben nem is, de népszerűségében kétségtelenül a szombathelyi Savaria Karnevállal, a kőszegi Ostromnapokkal, a sárvári Nádasdy Fesztivállal veszi fel a versenyt a Büki Gyógy-bor napok. 

Az idei büki zenei és gasztrofesztivált július 25-26-27-én rendezik meg. Ami azonban az elmúlt évekhez képest nagy változás lesz, hogy a programokat nem a helyi Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület szervezi meg, hanem a szombathelyi székhelyű Őrvidék Kulturális és Sport Egyesület. Ennek pedig az az oka, hogy a tavalyi fesztivál után a büki önkormányzatnak az előzeteshez képest mélyebben kellett a zsebébe nyúlnia.

Tavaly február 21-én tartották meg azt a testületi ülést, ahol a 2023-as fesztivál főbb számait tárgyalták a képviselők. Akkor az hangzott el, hogy a szervező Egyesület elnökének, és a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetőjének Tóth Tamásnak a számításai szerint a Gyógy-bor Napok összesen 100 millió 680 ezer 314 forintot fog felemészteni, ehhez azonban az önkormányzatnak elég lesz 22 millió 500 ezer forint támogatást adni. A szervező szerint ugyanis a többi szükséges forrást jegyeladásból, az árusok helypénzéből és egyéb bevételekből fogják tudni fedezni. 

Az ülés jegyzőkönyvéből az derül ki, hogy Németh Sándor (független) polgármester már ekkor kételkedett, hogy egy ilyen pénzügyi főösszeggel tervezett rendezvény költségeit ki fogják tudni gazdálkodni. 

Összehasonlításként később Tóth maga mondta el, hogy a 2018-as fesztivált 34 és félmillió forintnyi, a 2019-es Gyógy-bor napokat pedig 37 millió forintos önkormányzati támogatásból valósították meg. A képviselők ugyan szkeptikusak voltak, ám megszavazták a támogatást. 

A szervező egyesületet 2009 augusztusában alapították. Az alapítók céljai között szerepelt Bük és Bükfürdő turisztikai fellendítése. Vagyis szinte arra jött létre, hogy a Gyógy-bor napokat és ehhez hasonló programokat szervezzen. Hiába kerestük egyelőre nem került fel a birosag.hu-ra a 2023-as évről szóló beszámoló.

A fesztivált megszervezték, majd augusztus 17-én a testület elé állt Tóth, aki elmondta, hogy elszámították magukat és a 22 és félmillió forint felett további 61 millió forintos önkormányzati támogatásra van szükségük a számlák kifizetésére. 

A napirendi vita közben olyanok hangzottak el, hogy több területen is drasztikusan nőttek a szolgáltatások árai. A takarítás, biztonsági szolgálat 1 millió 900 ezer forinttal volt tervezve. 4 millió 700 ezer forint lett végül. A fénytecnika 20 millió forint helyett 36 millió forint lett.

Az elszámolással is problémák voltak. A pénzügyi ügyintéző arról beszélt, hogy a kérvényben ugyan szerepel, de 9 millió forintról hiányzik a számla. 

Horváth Lajos (független) önkormányzati képviselő ekkor jelentette ki, hogy: "Mentsük meg a Tamást, de többet nem bízzunk rá a szervezést."

Végül a képviselők úgy döntöttek, ahogy amint beérkezik a részletes elszámolás, elutalják a plusz 61 millió 79 ezer 684 forintot.

Ahogy fentebb is írtuk, Tóth nem csak egyesületi elnökként, de a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetőjeként is dolgozott. 

Az október 6. ülésen a képviselők elfogadták, hogy december 31-én közös megegyezéssel jár le Tóth megbízatása. Az intézmény élére pedig pályázat útján keresnek új igazgatót. 

Az idei Gyógy-bor Napok szervezése a január 22. testületi ülésen került elsőként szóba. Itt arról tárgyaltak a képviselők, hogy a Művelődési és Sportközpont egyedül nem tudja megszervezni a programot, arra ugyanis nincs elég nagy kapacitása, embere, és gyakorlata. Arra tettek javaslatot, hogy külsős rendezvényszervező céget keressenek meg. Tehát nem nyílt pályázatot hirdettek, hanem az általuk ismert ilyen cégeket keresték fel. Az akkori vita alatt Tóth Ágnes jegyző javaslat alapján a KO Records, Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület, a Nyugat Produkció Kft., a Kenter Kft. és Nemes Márk egyéni vállalkozó került szóba.

És ekkor hozta szóba Németh Sándor polgármester, hogy a listába vegyék fel Farkas Csabát is. Ez így is történt.

Farkas Csaba sokak által ismert a megyében. Nevéhez fűződik a Szülőföld Kiadó, valamint az Őrvidék Kulturális és Sportegyesület. Jelenleg a Vasi Szemle főszerkesztője, korábban rövid ideig a szombathelyi MMIK igazgatója volt. Több ökölvívó és harcművészeti jótékonysági gálát is rendezett Bükön. 

Február 28-án aztán meg is született a döntés, hogy a polgármester által javasolt Farkas által elnökölt Őrvidék Egyesület szervezheti meg az idei Gyógy-bor napokat. Erre pedig 30 millió forintos önkormányzati támogatást szavazott meg a testület. A jegyzőkönyv szerint a 0. napon választják meg Bük város borát, valamint érkezik Korda György, és Demjén Ferenc koncertet adni.

Többek között ez is az Őrvidék melletti döntést segítette, na meg az is, hogy ugyanazért az összegért, az Őrvidék egy nappal hosszabb fesztivál programot rakott össze, mint a versenytársak. Azt pedig, hogy hogyan sikerül az idei Gyógy-bor napok, hamarosan megtudjuk!

Frissítés

Cikkünk megjelenés után hívták fel rá a figyelmünket, hogy ugyan az általunk idézett február végi testületi ülésen még Gyógy-bor napokat emlegettek a képviselők, ilyen névvel programot idén nem tartanak Bükön.

A Gyógy-bor napok hagyományait a Bükfürdő Live Weekend viszi tovább. Ezt pedig a Büki Gyógyfürdő szervezi meg, ehhez ad az önkormányzat 30 millió forint támogatást. Az Őrvidék Egyesület végül nem vállalta a szervezést, ám részfeladatokat ellát majd a programon.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hivatalba lépett Győr új polgármestere

Pintér Bence az átláthatóság megteremtését tűzte ki célul.

Egy kiskorú kislányt vágtak meg Jánosházán a helyközi autóbuszjáraton

Vádat emeltek az elkövető, fiatalkorú férfival szemben.

Közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket találtak a pénzügyőrök egy győri piacon

A közlemény szerint rutinellenőrzésen akadt fenn egy 23 éves férfi, aki egyebek között boxert, ólmosbotot, bozótvágót, pillangó- és rugóskést kínált a vásárlóknak.

Vas megyében a szombathelyi Együtt Olivérért Alapítvány kapta idén a legnagyobb összeget a felajánlott adó 1%-ból 

Egyetlen állatvédő egyesület fért be az egészségügyi alapítványok közé a top 5-be.

Kamu károkkal csalt ki 30 millió forintot biztosítóktól egy szombathelyi férfi

Esetenként 500 ezer és 14 millió forint közötti kártérítéseket igényelt.

Két és fél év alatt közel hétmillió forintot sikkasztott egy Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzati ügyintéző

Az összegeket részben kivette a házipénztárból, részben levette a település bankszámlájáról.

A megfelelő árnyékolástechnika kiválasztása

Az elmúlt hónapok kifejezetten meleg napjai, hetei megmutatták, hogy a megfelelő árnyékolástechnika használatára minden otthonban szükség van. A hírek is tele voltak azzal, hogy naponta dőltek meg a melegrekordok. A jövő sem sejtet derűsebb képet, ennél csak melegebb nyarakra számíthatunk.

Ezért éri meg a fotónyomtatás – fotókönyv készítéssel együtt

Akár a fotónyomtatás, akár a fotókönyv elkészítése remek lehetőség arra, hogy egy kicsit nosztalgiázzunk, vagy éppen egy maradandó emléket készítsünk. Azonban a fotókönyvvel együtt egy vászonképet is tervezhetünk, amiről még egy kicsit később beszélünk.

A győri Fidesz újabb elképesztő húzása: ellehetetlenítik a város működését

Pintér Bence győri polgármester szerint Fidesz úgy alakítja át a város működtetésének szabályait, mintha egy kistelepülésről beszélnénk, nem pedig egy megyeszékhelyről.

Látványos megjelenés minden rendezvényen: a tökéletes roll-up titkai

A marketing világában egyetlen sikeres rendezvény, kiállítás vagy promóciós esemény sem képzelhető el anélkül, hogy a márkánkat ne képviselnénk egyedi, látványos eszközökkel. Az egyik ilyen hatékony és népszerű megoldás a roll-up, amely egyszerűsége és hordozhatósága miatt ideális megoldást jelent a figyelem felkeltésére.

Zöld Minősítést nyert az AGORA Savaria

A díjat azok a szolgáltatók kaphatják meg, akik teljesítik a minimum követelményeket.

Összeverekedtek két szomszéd Szentgotthárdon

A közös udvaron mérkőztek meg.

Rekordot döntött a vonulásra összegyűlt kék vércsék száma a Kárpát-medencében

11 ezer 751 éjszakázó kék vércsét számoltak 49 különböző helyen.

Áldozatsegítő Központ nyílt Győrben

Az áldozatok 20-25 százaléka, vagyis minden negyedik-ötödik ember jut el az áldozatsegítő központokba.

Régi álmunkat válthatjuk valóra egy gondozásmentes kerítés megépítésével

Talán éppen most is azon gondolkodnak páran, hogy miért kell ennyit foglalkozni a kerítések felújításával, javítgatásával. Elképzelhető, hogy akár évente is újra kell csiszolni és festeni. 

Behajtott a vasúti átjáróba a 8-as úton egy külföldi sofőr, letörte a sorompót

A járási ügyészség a vádlottal szemben közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását is indítványozta.