Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig

Farkas Bazsi 2024-07-05 17:46:49
Jó lesz felkészülni.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig - tudatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben pénteken.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 7-től július 12-ig.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot - kérték a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

Melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet - írták.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet - olvasható a közleményben.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: természetes, hogy újra kell számlálni a főpolgármesteri szavazatokat

Közös érdeknek kell lennie, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön az elhúzódó választási folyamat végére - fogalmazott a politikus.

Tanoh Dez Andrást kölcsönadja a Falco

A játékos a 2024/2025-ös szezonban a spanyol Hestia Menorca mezében fog pályára lépni.

Pénzt csalt ki egy idős nőtől egy férfi Szombathelyen

Az elkövető ingatlan adásvétel után fizetendő illetékre kérte el a pénzt, de aztán azt nem fizette be.

Elég volt! - Kilakoltattak egy lakót a szombathelyi Óperint utcai társasházból

A férfi nem tudta betartani az együttélés alapvető szabályait.

A belvárost rázza fel a jövő hét végén érkező Utcaművészeti Fesztivál

A Kőszegi utca egy nagy sétáló utcává alakul. Képzőművészek, zenészek, vendéglátók lepik el a flasztert.

Visszakapta a tetőcserepeit a Savaria Múzeum kertjében álló hattyúház

Két helyi vállalkozó és a Szombathelyi Belvárosért Egyesület rakta rendbe a régóta szomorú állapotban lévő kis épületet.

Váradi Benedek visszatért a Falcoba!

Az irányító 2+1 éves szerződést kötött.

Kirángatták az egyik vasi önkormányzati épületből a jegyzőt

Pedig csak a belső ellenőrzést akarta elvégezni.

Bezárják a győri börtönt

Egy szökési kísérlet után döntöttek így, túl korszerűtlen az épület.

Útlezárásokkal jön a hétvégén a Vasi Vasember

Itt vannak a részletek, hogy merre nem tudsz majd közlekedni!

Elhunyt a szombathelyi Vásárcsarnok sokak által ismert kofája

Magdi néni 50 évig kínálta a savanyúságot a vevőknek.