Jön a Múzeumok éjszakája - Kilenc helyszínen hetven program Szombathelyen

Farkas Bazsi 2024-06-21 08:12:29
A Szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézetbe előzetes jelentkezés után rabomobillal lehet majd bejutni.

Kilenc helyszínen hetven programra várják az érdeklődőket Szombathelyen június 22-én, a Múzeumok éjszakáján - tájékoztatták az MTI-t közleményükben a szervezők.

A Szombathelyi Képtárban például Attalai Zita iparművész tárlatvezetésével megtekinthetik a VIII. Nemzetközi Textilbiennálé Tűréshatár címmel pénteken megnyíló kiállítását. A Schmidt Múzeumban Szabó Ildikó világutazó - aki eddig 185 országba jutott el- tart előadást, a Schrammel-gyűjteményben a matematika és geometria világából villant fel érdekességeket Stipsicz András matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója.

Az Iseumban a bronzöntéssel ismerteti meg az érdeklődőket Bíró Csaba bronzöntő mester, továbbá ismét megnyílnak a látogatók előtt a Szombathelyi Levéltár raktárai és kutatóhelyiségei. A MÁV Szombathelyi Igazgatóságának udvarán egy régi gőzmozdonyt állítottak ki, valamint a mozdonyvezetést is ki lehet próbálni szimulátoron.

A Szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézetbe előzetes jelentkezés után rabomobillal lehet majd bejutni. Megtekinthető egy zárka, a börtönben elkobzott tiltott tárgyakból szervezett kiállítás, valamint részt vehetnek az érdeklődők például egy börtönkvízen is.

A Savaria Múzeum parkjában oldtimer kerékpárokkal tart bemutatót a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség, a múzeumban tárlatvezetéssel tekinthető meg  két fotográfus, a Reismann testvérek hagyatékából rendezett, az idén áprilisban megnyílt időszaki kiállítás.

Ugyanitt este tíz órakor kezdődik Kiss Péter, a Savaria Múzeum főmúzeológusának vetített képes előadása, amelyből bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a római kori utak, hidak, mérföldkövek világába, megtudhatják ki volt a közútkezelő, hogy zajlottak az útépítések, hogy néztek ki a városi, a vidéki és a távolsági utak, és ezeknek milyen emlékei maradtak fenn Szombathelyen és Magyarországon.

Szombathelyen a Múzeumok éjszakájának több helyszínén kézműves foglalkozásokba kapcsolódhatnak be a látogatók, illetve lesznek gyermekek számára más múzeumpedagógiai programok is. A múzeumkertben este fél tíztől Kellene Kis Kert zenekar ad koncertet.

Szólj hozzá!

Ezért nem hiányozhat nyáron egy tetősátor az autós kelléktárból

Nyár, napsütés, szabadság – mi más lenne a tökéletes kombináció egy felejthetetlen kalandhoz? Az autós kempingezés ismét virágkorát éli, a hagyományos sátrak és lakókocsik mellett pedig egyre népszerűbbé válik a tetősátor használata.

Betekintés a fűmagok világába 

A fűmagok kiemelt szerepet töltenek be az életünkben. Belőlük nő ki a pázsit, az a biztonságos és egészséges felület, ami alapot ad a szabadidő eltöltéséhez, széppé varázsolja a városi parkokat, közterületeket, vagy a kertes házunk, nyaralónk udvarát.

Így történjen a névjegykártya átadása

Az üzleti siker egyik alappillére a jó benyomás, ami leginkább az első pillanatokban dől el. Ha a veled szemben álló rossz polcra teszi, akkor abból már nehéz jó üzletet csinálni, viszont ezek a pillanatok azok, amikor lenyűgözni is könnyebb a másikat, ami aztán nagyban segíti a későbbi kommunikációt.

A hétvégén visszatér a kánikula

Vasárnap már 31-37 Celsius-fok között alakulnak a maximumok.

Gyilkosság Sárváron

Őrizetben az elkövető

Egy terület, amely sokakat vonz manapság: az online marketing!

Ha csak szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy a digitalizáció teljes mértékben jelen van: az internetről rendeljük a műszaki cikkeket, a ruhákat, a lakásdekorációhoz való kellékeket, de gyakran még az alapvető élelmiszereket is.

Felállt az ETO szakmai stábja

Köteles László sportigazgató távozik a klubtól.

Szakember: az árhullám miatt lett sok a szúnyog

Pintér Szabolcs, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős szakembere adott interjút a GyőrPlusznak.

Litván, olasz és lengyel ellenfelet kapott a Falco a BL-ben

A vasi klub hatodik alkalommal lesz ott a BL csoportkörében.

20 millióba került a győri nyárnyitó esemény

Friss üvegzseb-adatok érkeztek a városháza kulturális osztályáról.

Hozzunk fényt a nyáréjszakákba kerti LED-ekkel!

Ahogy beköszöntött a jó idő, ismét belecsaptunk az élvezetekbe, rendbe raktuk a kertet, a bútorokat, a grillsütőket, hogy végre szabadon, a friss levegőn élvezhessük szeretteinkkel, barátainkkal közösen a kellemes időjárást és a természet közelségét.

A Szombathelyi Sportiskolán keresztül mentenék meg a szombathelyi focit

Nagy kérdés, hogy a Haladás VSE kiadja-e a versenyeztetési jogot.

Melega Miklós maradt a szombathelyi KDNP elnöke

A tagság még csak napirendre sem vette az általa kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Záporos-zivataros szerdára számíthatunk

Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak.