Lenkai Nóra, a Fidesz polgármesterjelöltje szinte kivétel nélkül gyengébben szerepelt, mint a párt önkormányzati képviselőjelöltjei

Farkas Bazsi 2024-06-11 17:17:00
Lenkai 1005 szavazattal (8,54%-kal) kapott kevesebbet, mint jelöltjeik összesen.

A vasárnapi, szombathelyi önkormányzati választás kapcsán adott közzé egy elemzést Marton Zsolt, a város Kámon-Herény város részében függetlenként indult önkormányzati képviselőjelölt.

Az elemzés azzal kezd, hogy Lenkai Nóra, a Fidesz polgármesterjelöltje szinte kivétel nélkül gyengébben szerepelt, mint a körzet fideszes képviselőjelöltjei. Csak három képviselőjelölt kapott kevesebb szavazatot Lenkai Nóránál: Jagodits Zsuzsa (-2,15%), Ferenczy Balázs (-0,44%) és Pödör Zoltán (-3,3%). Politikai földrajzi összefüggés itt nem állapítható meg: két korábban balos és egy inkább jobbos körzetről van szó.

A legerősebb kormánypárti jelöltek viszont mind korábban hagyományosan jobboldali körzetekben indultak. Horváth Gábor 7.31%-ot, Illés Károly 7.04%-ot, Ágh Ernő 5,48-at, Pehi Orsolya 5,33-at, Németh Krisztián 5,12-ot hozott Lenkai Nóra körzeti eredményei felett. Ők a legjobban teljesítő fideszes képviselőjelöltek a polgármesterjelölti eredmények tükrében. 

A Fidesz polgármesterjelöltje 1005 szavazattal (8,54%-kal) kapott kevesebbet, mint jelöltjeik összesen.

Jóval kisebbek a szórások az ÉSZ jelöltjeinél. Csak három képviselőjelöltjük tudott többet hozni a választókerületben, mint Nemény András, a többiek mind lemaradásban vannak. Tóth Kálmán 2,79%-ot, Horváth Soma 2,33%-ot, Kelemen Krisztián 0,59%-ot vert rá Neményre a saját körzetében. A következő legjobban teljesítő ÉSZ képviselőjelölt Németh Ákos már 1,07%-os mínuszban van, míg utána Horváth Attila 1,25%-osban. Ők ebben a sorrendben a legjobban teljesítő ÉSZ jelöltek a polgármesterjelölti eredményekhez képest.

Nemény András 1657 szavazattal (7,02%) kapott többet saját képviselőjelöltjeinél.

Szombathelyen 15 ezer 943-an szavaztak a Fidesz-KDNP EP-listájára. Lenkai Nóra 11 ezer 767 szavazatot kapott ugyanitt. Ez 4 ezer 176 szavazattal kevesebb. Szerintem példa nélküli, hogy egy párt szavazói így szembeforduljanak saját jelöltjükkel. 

A többi párt EP-listája Szombathelyen 23 ezer 7 szavazatot kapott, ebből a Jobbik és a Mi Hazánk 2083-at. Megállapítható, hogy az így csökkentett szavat szám (20 924) 4307 szavazattal kevesebb, mint amit Nemény András polgármesterként (25 ezer 231) kapott. 

Tehát a Lenkai Nórára nem szavazó 4 ezer 176 fideszes választó Nemény Andrásra szavazott. 

Lenkai Nórát a közgyűlésbe “beültetni” ebben a helyzetben meglehetősen kérdéses. Bár azt is tegyük hozzá, hogy a legkevésbé ő a felelős a csúfos választási eredményért. Nemény Andrást még tavaly kérdeztem arról, hogy a felmerült jelöltek közül kit tart a legerősebb, és kit a leggyengébb ellenfélnek. Azt mondta, Lenkai Nórának örülne a legjobban…. Megkapta Hende Csabától.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.