Lenkai Nóra, a Fidesz polgármesterjelöltje szinte kivétel nélkül gyengébben szerepelt, mint a párt önkormányzati képviselőjelöltjei

Farkas Bazsi 2024-06-11 17:17:00
Lenkai 1005 szavazattal (8,54%-kal) kapott kevesebbet, mint jelöltjeik összesen.

A vasárnapi, szombathelyi önkormányzati választás kapcsán adott közzé egy elemzést Marton Zsolt, a város Kámon-Herény város részében függetlenként indult önkormányzati képviselőjelölt.

Az elemzés azzal kezd, hogy Lenkai Nóra, a Fidesz polgármesterjelöltje szinte kivétel nélkül gyengébben szerepelt, mint a körzet fideszes képviselőjelöltjei. Csak három képviselőjelölt kapott kevesebb szavazatot Lenkai Nóránál: Jagodits Zsuzsa (-2,15%), Ferenczy Balázs (-0,44%) és Pödör Zoltán (-3,3%). Politikai földrajzi összefüggés itt nem állapítható meg: két korábban balos és egy inkább jobbos körzetről van szó.

A legerősebb kormánypárti jelöltek viszont mind korábban hagyományosan jobboldali körzetekben indultak. Horváth Gábor 7.31%-ot, Illés Károly 7.04%-ot, Ágh Ernő 5,48-at, Pehi Orsolya 5,33-at, Németh Krisztián 5,12-ot hozott Lenkai Nóra körzeti eredményei felett. Ők a legjobban teljesítő fideszes képviselőjelöltek a polgármesterjelölti eredmények tükrében. 

A Fidesz polgármesterjelöltje 1005 szavazattal (8,54%-kal) kapott kevesebbet, mint jelöltjeik összesen.

Jóval kisebbek a szórások az ÉSZ jelöltjeinél. Csak három képviselőjelöltjük tudott többet hozni a választókerületben, mint Nemény András, a többiek mind lemaradásban vannak. Tóth Kálmán 2,79%-ot, Horváth Soma 2,33%-ot, Kelemen Krisztián 0,59%-ot vert rá Neményre a saját körzetében. A következő legjobban teljesítő ÉSZ képviselőjelölt Németh Ákos már 1,07%-os mínuszban van, míg utána Horváth Attila 1,25%-osban. Ők ebben a sorrendben a legjobban teljesítő ÉSZ jelöltek a polgármesterjelölti eredményekhez képest.

Nemény András 1657 szavazattal (7,02%) kapott többet saját képviselőjelöltjeinél.

Szombathelyen 15 ezer 943-an szavaztak a Fidesz-KDNP EP-listájára. Lenkai Nóra 11 ezer 767 szavazatot kapott ugyanitt. Ez 4 ezer 176 szavazattal kevesebb. Szerintem példa nélküli, hogy egy párt szavazói így szembeforduljanak saját jelöltjükkel. 

A többi párt EP-listája Szombathelyen 23 ezer 7 szavazatot kapott, ebből a Jobbik és a Mi Hazánk 2083-at. Megállapítható, hogy az így csökkentett szavat szám (20 924) 4307 szavazattal kevesebb, mint amit Nemény András polgármesterként (25 ezer 231) kapott. 

Tehát a Lenkai Nórára nem szavazó 4 ezer 176 fideszes választó Nemény Andrásra szavazott. 

Lenkai Nórát a közgyűlésbe “beültetni” ebben a helyzetben meglehetősen kérdéses. Bár azt is tegyük hozzá, hogy a legkevésbé ő a felelős a csúfos választási eredményért. Nemény Andrást még tavaly kérdeztem arról, hogy a felmerült jelöltek közül kit tart a legerősebb, és kit a leggyengébb ellenfélnek. Azt mondta, Lenkai Nórának örülne a legjobban…. Megkapta Hende Csabától.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.