Kalandozás Törökországban

Farkas Bazsi 2024-06-10 17:18:01
Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

Viszont egyre többen vannak, akiknek az utazás előbb vázolt felszínes formája már nem elég, többre vágynak. A WanderWell törökországi túra résztvevői is ilyenek, hiszen őket – természetesen a jól megérdemelt pihenés mellett – sokkal mélyebben érdekli ez a különleges ország. Szívesen fedezik fel az emberi történelem első civilizációinak nyomait, az ásványkincsekben gazdag hegyeket, a hettiták, a sumérok, az asszírok és perzsák emlékét őrző helyeket.

Szívesen szívják magukba a Szeldzsuk majd Oszmán Birodalom atmoszféráját az építészeti csodákon keresztül, kalandoznak a pezsgő bazárokban, túráznak Kappadókia sziklái közt, és fedezik fel az ország egyéb természeti csodáit.

Tündérkémények Kappadókiában

Ha valaki nagy töménységben szeretné élvezni Törökország természeti szépségét, mindenképpen érdemes ellátogatnia Kappadókiába. Jó célpont lehet Görem, hiszen ez remek kiindulópont a túrázáshoz.

Sziklakúpok, szurdokok, sziklatemplomok és barlanglakások – hogy csak néhányat soroljunk azon csodák közül, amiket e környék tartogat. A végletek tere ez, hiszen van itt Kardok és Rózsák völgye, és persze sziklafalba faragott ókeresztény templomok az Ihlara-völgyben, csodás freskókkal díszítve. A templomokat és barlanglakásokat összekötő labirintusrendszert bejárni életre szóló élmény.

Karavánszeráj Szultanahanban

Törökországról kinek ne jutnának eszébe a mesés karavánok. Viszont egészen más olvasni róluk, illetve megtapasztalni egy igazi karavánszeráj egykor pezsgő életét. Nagy előnye, hogy a legnagyobb ezek közül nem messze található Catalhöyük romjaitól, melyet a világ első városai között tartanak számon, és ezért rendkívül fontos régészeti lelőhely a Kr. előtti 7. évezred emlékeivel.

Az ókori Lűkia szelleme

Bár az egykor virágzó civilizáció mára csak csodás romokat hagyott maga után, de a fantasztikus természeti környezet, melyben feküdt, ma is szinte eredeti formájában megtapasztalható, Torosz havas csúcsai és sziklás tengeröblök ölelésében.

A Lükiai-út ezeket a nem mindennapi látnivalókat gyűjti csokorba, ezért mindenképpen érdemes legalább egy rövid szakaszával megismerkedni, ha már az ember a környéken jár.

Sziklaösvények, vad hegyi patakok és parti fenyvesek jellemzik a tájat, melynek egyes pontjairól csodás kilátás nyílik. A Torosz hófödte csúcsa magasodik a türkiz tengeröblök fölé. Erre találhatóak az egykori Olympos város romjai, melynek környékén a föld mélyén lappangó metángáz időnként utat talál magának a felszínre, s begyulladva lángoszlopnak mutatja magát. Ennek a jelenségnek köszönhetően hitték azt az egykoron élt emberek, hogy Khimaira, egy háromfejű, tűzokádó szörny lakja a föld mélyét.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Litván, olasz és lengyel ellenfelet kapott a Falco a BL-ben

A vasi klub hatodik alkalommal lesz ott a BL csoportkörében.

20 millióba került a győri nyárnyitó esemény

Friss üvegzseb-adatok érkeztek a városháza kulturális osztályáról.

Hozzunk fényt a nyáréjszakákba kerti LED-ekkel!

Ahogy beköszöntött a jó idő, ismét belecsaptunk az élvezetekbe, rendbe raktuk a kertet, a bútorokat, a grillsütőket, hogy végre szabadon, a friss levegőn élvezhessük szeretteinkkel, barátainkkal közösen a kellemes időjárást és a természet közelségét.

A Szombathelyi Sportiskolán keresztül mentenék meg a szombathelyi focit

Nagy kérdés, hogy a Haladás VSE kiadja-e a versenyeztetési jogot.

Melega Miklós maradt a szombathelyi KDNP elnöke

A tagság még csak napirendre sem vette az általa kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Záporos-zivataros szerdára számíthatunk

Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak.

Felszámolás alá került a Dreiszker és Társai Kft.

A cégbirodalom másik cégével, a Muros Bau Kft.-vel szemben két végrehajtás is megindult.

Hétfőtől vége a kötelező akciózásoknak a boltokban

Mert a kormány úgy legyűrte az inflációt!

Legkorábban szerdán hagyhatja el a kórházat Varga Barnabás

A játékos többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett.

Újítsd fel a teraszt, válassz időtálló és exkluzív teraszburkolatot!

Az erkélyek és teraszok nagyszerű lehetőséget kínálnak a szabadidő kellemes eltöltésére, akár pihenésről, napozásról, akár grillezésről és étkezésről van szó, hiszen egy esztétikusan és a funkciónak megfelelően kialakított kültér vonzó. 

Forray Gábor az Egis Körmend új vezetőedzője

Ferencz Csaba még egy szezont bevállalt.

Így juthat tovább a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott Skócia 1-0-s legyőzésével megszerezte a németországi Európa-bajnokság A csoportjának harmadik helyét, és a továbbjutása kedden vagy szerdán dől el.

Mi a közös Habsburg Ottóban, Seregély Istvánban, Törőcsik Mariban és Balázsy Péterben?

A  Vas megyei önkormányzat 38 éves jegyzőjét Velem díszpolgárának választották.

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.