Pénteken rajtol az atlétika Eb

Farkas Bazsi 2024-06-06 16:02:55
Rekordlétszámú, 59 fős a magyar csapat.

Rekordlétszámú, 59 fős magyar csapat vesz részt a pénteken kezdődő szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon Rómában, ahol a válogatottból szinte mindenkinek valamilyen formában az olimpia lesz a fókuszban Scheidler Géza sportszakmai igazgató szerint.

A szakember az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az Eb-n szereplő válogatott gyakorlatilag három részre bontható. Vannak, akik már szinttel rendelkeznek, vagy ranglistás helyük alapján gyakorlatilag biztos az indulásuk a párizsi játékokon, nekik az ötkarikás felkészülés állomása az Eb. Másoknak az olasz fővárosban kell olyan teljesítményt nyújtaniuk, hogy ott lehessenek az idei olimpián, vagy javítsák az esélyeiket a kijutásra. A harmadik csoportba pedig azok a fiatal tehetségek tartoznak, akiknek a Los Angeles-i játékokon jöhet majd el az idejük, nekik a mostani kontinensviadal az egyik első fontos állomás az oda vezető úton.

Scheidler Géza a versenyzők elé állított elvárásokra rátérve azt mondta, azzal, aki egyéni csúcsot tud majd elérni, maximálisan elégedettek lesznek, de remélik, hogy mindenki legalább az idei legjobb eredményét meg tudja javítani.

A válogatott fő éremesélyese ezúttal is, ahogy az utóbbi időben mindig, a tavalyi, budapesti világbajnokságon bronzérmes Halász Bence lesz.

"Mondhatjuk, hogy szegény Bence, mindig tőle várjuk az érmet, de tényleg így van. Ugyanakkor látni kell, hogy nagyon szoros a mezőny kalapácsvetésben is, az adott napi forma dönt majd a helyekről" - nyilatkozott a sportszakmai igazgató, azt is hangsúlyozva, hogy a szombathelyi klasszis felkészülését egyértelműen az olimpiára hegyezik ki, a cél, hogy ott dobjon majd csúcsformában.

A csapatban Halász mellett többen is esélyesek döntős helyezésre. A futók közül Scheidler Géza külön kiemelte a tavalyi vb-n egyformán elődöntős Kozák Lucát, valamint Molnár Attilát és Takács Boglárkát, mivel ők kiemeltek a mezőnyükben, azaz a legjobb 12 között vannak számaikban. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi Eb-n második Kozáknak 100 m gáton, Molnárnak 400 méteren, míg Takács Boglárkának 100 és 200 méteren nem kell rajthoz állnia az előfutamban, valamennyien az elődöntőben kezdik meg szereplésüket.

"Ez egyértelműen előny a számukra, egyúttal a kiemelés jelzi, hogy esélyük van a fináléba kerülésre is" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy ők már az olimpia jegyében futnak Rómában, hiszen Kozák és Molnár is szintes, míg Takács a ranglistán áll biztos kijutó helyen.

Előkelő helyezésre nem csupán Halász, vagy a három futó lehet képes. Női hétpróbában három magyar indul, köztük a tavalyi vb-negyedik Krizsán Xénia, illetve a vb-n tizedik Nemes Rita. Kettejük közül a májusi összetett országos bajnokságon Nemes mutatott jobb formát, olyannyira, hogy a tavalyi világbajnokságon elért egyéni csúcsát is megjavította. Scheidler Géza szerint pedig az Eb-n akár tovább is javíthatja azt, ami biztosan olimpiai szereplést érne neki.

Az ugyancsak szinte biztos olimpiai indulónak tekinthető Krizsán az ob-n csak az első napon szerepelt, és nem tudott kiugró eredményeket produkálni. A sportszakmai igazgató ugyanakkor nem aggódik miatta, szerinte ugyanis Krizsánnak "nagyon az olimpia van fókuszban", ráadásul a rutinos klasszisnak kellenek az igazán komoly versenyek, ingerek, hogy jól tudjon teljesíteni.

Scheidler Géza bízik abban, hogy női távolugrásban Bánhidi-Farkas Petra, vagy Lesti Diana, illetve női rúdugrásban Klekner Hanga döntőbe tud jutni, ahogy azt is reméli, hogy férfi kalapácsvetésben Halász mellett Rába Dániel, vagy Varga Donát be tudja verekedni magát a 12-es fináléba. Egyúttal kiemelt több fiatal atlétát, akik idén eddig nagyszerűen teljesítettek és az Eb-n is jól szerepelhetnek. Ilyen a 400 gáton nagy, 56 másodpercen belüli egyéni csúcsot produkáló Mátó Sára és a férfiaknál 50-en belülre került Bánóczy Árpád, vagy a 3000 akadályon egyre komolyabb eredményeket felmutató Urbán Zita. Szintén méltatta Gálpál Zsombort, aki hajszálra került tízpróbában a 8000 pontos lélektani határtól.

A tavaly kiemelkedő évet produkáló, 3000 akadályon szereplő Palkovits Istvánnak és a 400 gátas Molnár Jankának idén még nem jött ki a lépés, a munkát ugyanakkor elvégezték, így Scheidler Géza reméli, hogy az Eb-n sikerül ismét kiemelkedően futniuk.

Az Eb-n három váltószámban, női 4x100 és 4x400 méteren, illetve férfi 4x400 méteren lesz érdekelt magyar staféta, a 4x400 méteres mixben ugyanakkor - melyben május elején, a bahamai vb-n volt magyar váltó - nem. Ennek az az oka, hogy az Eb-n ebben a számban nem rendeznek elődöntőt, csak nyolc váltó alkotja a mezőnyt, a magyar pedig - amely a tavalyi vb-n 11. lett - a 11. helyen áll a kontinentális rangsorban.

Az Európa-bajnokság pénteken 9.35-kor a férfi diszkoszvetés selejtezőjével, az A csoport küzdelmével indul, az első futószám pedig a hétpróbázóké lesz, akik 9.40-től 100 m gáton rajtolnak. A nyitónapon öt számban osztanak érmeket és 21 magyar lép pályára.

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.