Nyíltan választási visszaélést követett el Mirkóczki Ádám, neki 800 ezer, a polgármesteri hivatalnak 3 millió ft-os büntetést kellene fizetnie!

Farkas Bazsi 2024-06-03 20:53:00
Simán figyelmen kívül hagyta a választási szervek döntését, miatta az egriek fizethetik majd a büntetést.

Az utóbbi napokban többször is foglalkozott laptársunk az Egriügyek.hu azzal, hogy Mirkóczki Ádám, egri polgármester és társai, Minczér Gábor alpolgármester és Spisák György aljegyző milyen visszaéléseket követett el a választási kampányban. 

Ma két döntés is született: az Egri Magazin kampánykiadvány ügyében a Kúria, a legfelsőbb szinten elutasította a polgármester kérelmét, a Területi Választási Bizottság pedig jókora büntetést szabott ki részére, de a polgármesteri hivatal részére is, amit viszont az egrieknek, közpénzből kell majd kifizetniük, amikor jogerőre emelkedik a határozat - írja az egriugyek.

Az ügyek előzménye az volt, hogy kikerült az egri önkormányzat hivatalos honlapjára az Egri Magazin két különszámának digitális verziója. Ezekben megtehette volna a polgármester és Minczér alpolgármester, hogy magukat fényezzék – ki ne csinálná és tényleg megtehették volna, még úgy is, hogy a polgármester a felelős kiadó, a polgármesteri hivatal pedig a szerkesztő, kiadó, mint a jelenlegi esetben – de mivel a közszolgálati feladatokat ellátó lap egyoldalúan csak a saját jelölőszervezetüknek adtak helyt a kiadványban, megsértették a választási eljárást.

Emiatt Pál György (DK-MSZP-P-Momentum) polgármester-jelölt kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz, hogy a bizottság tiltsa el a polgármestert és a polgármesteri hivatalt a bármilyen fajta terjesztéstől és a digitális tartalmat távolítsa el. A kifogásra fellebbezés érkezett, amit a Területi Választási Bizottság elutasított érdemi vizsgálat nélkül, annyira alkalmatlan volt szerepe betöltésére a fellebbezés. A fellebbezésben ráadásul a digitális verzió utólag módosított verziójára hivatkozott Mirkóczki Ádám, azonban a bizottság kiszúrta a félrevezetési szándékot és meg is említette az indokolásában. Ennek ellenére a jogerőre emelkedett bizottsági döntés után megkezdődött a kiadvány terjesztése, postaládákba landolt a több esetben az alpolgármester és Spisák aljegyző személyes közreműködésével. Közben bírósági felülvizsgálatot kért a polgármester, azonban ma a Kúria végérvényesen pontot tett az ügyre és tartalmában alapvetően a Helyi Választási Bizottság döntését (és a Területi Választási Bizottságét is) fenntartotta, vagyis tilos terjeszteni – már 28-a óta. Más kérdés, hogy ezt nem tartották be.

Azonban a mai napon a Területi Választási Bizottság egy újabb beadványt (illetve kettőt) tárgyalt ebben az ügyben. Egy magánszemély mellett ismét Pál György adott be kifogást a bizottság elé, ami lényegében megsemmisítő érveléssel adott igazat a beadványnak:

„Mirkóczki Ádám polgármestert az Eger MJV HVB a 113/2024. (V.24) számú határozatával – ugyan a Különkiadások szöveghű, az önkormányzat www.eger.hu oldalán megjelentetett online változata tekintetében, de jelen ügyhöz hasonlóan, a Ve. 2.§ (1) bekezdése c, és e, pontjainak sérelmére tekintettel – már jogerősen elmarasztalta, ennek ellenére a jogsértő tartalommal a Különkiadások nyomtatott formában megjelenítésre kerültek, ami a jogsértés szándékosságát és a jogsértés szándékosan ismétlődő jellegét alapozzák meg, és mint ilyenek, kiemelt súllyal veendők figyelembe a bírság, mint jogkövetkezmény alkalmazásáról való döntés, valamint a bírság mértéke kapcsán.”

A Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság így megállapította, hogy az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, mint szerkesztő és kiadó, valamint a sajtótermék impresszumában felelős kiadóként nevesítetten eljáró Mirkóczki Ádám polgármester az általuk kiadott Egri Magazin 2024. május 1. különszámával, továbbá a 2024. május 2. különszámával megsértették a választási eljárásról szóló törvény, a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint az e) pontja szerinti, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kiadót és a felelős kiadóként nevesített Mirkóczki Ádám polgármestert eltiltja a további jogsértéstől. A Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság a választási eljárásról szóló törvény alapján Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal kiadót 3 millió forint összegű, míg Mirkóczki Ádám a kiadásért felelős polgármestert 800 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezi.

Amennyiben a döntés jogerőssé válik, akkor sajnos az egrieknek, közpénzből kell majd kifizetniük a 3 millió forintos bírságot, holott pont az őket képviselő polgármester ment szándékosan szembe a választási szervek döntéseivel. A döntés ellen a Nemzeti Választási Bizottságnál lehet beadvánnyal élni. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.