Nyíltan választási visszaélést követett el Mirkóczki Ádám, neki 800 ezer, a polgármesteri hivatalnak 3 millió ft-os büntetést kellene fizetnie!

Farkas Bazsi 2024-06-03 20:53:00
Simán figyelmen kívül hagyta a választási szervek döntését, miatta az egriek fizethetik majd a büntetést.

Az utóbbi napokban többször is foglalkozott laptársunk az Egriügyek.hu azzal, hogy Mirkóczki Ádám, egri polgármester és társai, Minczér Gábor alpolgármester és Spisák György aljegyző milyen visszaéléseket követett el a választási kampányban. 

Ma két döntés is született: az Egri Magazin kampánykiadvány ügyében a Kúria, a legfelsőbb szinten elutasította a polgármester kérelmét, a Területi Választási Bizottság pedig jókora büntetést szabott ki részére, de a polgármesteri hivatal részére is, amit viszont az egrieknek, közpénzből kell majd kifizetniük, amikor jogerőre emelkedik a határozat - írja az egriugyek.

Az ügyek előzménye az volt, hogy kikerült az egri önkormányzat hivatalos honlapjára az Egri Magazin két különszámának digitális verziója. Ezekben megtehette volna a polgármester és Minczér alpolgármester, hogy magukat fényezzék – ki ne csinálná és tényleg megtehették volna, még úgy is, hogy a polgármester a felelős kiadó, a polgármesteri hivatal pedig a szerkesztő, kiadó, mint a jelenlegi esetben – de mivel a közszolgálati feladatokat ellátó lap egyoldalúan csak a saját jelölőszervezetüknek adtak helyt a kiadványban, megsértették a választási eljárást.

Emiatt Pál György (DK-MSZP-P-Momentum) polgármester-jelölt kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz, hogy a bizottság tiltsa el a polgármestert és a polgármesteri hivatalt a bármilyen fajta terjesztéstől és a digitális tartalmat távolítsa el. A kifogásra fellebbezés érkezett, amit a Területi Választási Bizottság elutasított érdemi vizsgálat nélkül, annyira alkalmatlan volt szerepe betöltésére a fellebbezés. A fellebbezésben ráadásul a digitális verzió utólag módosított verziójára hivatkozott Mirkóczki Ádám, azonban a bizottság kiszúrta a félrevezetési szándékot és meg is említette az indokolásában. Ennek ellenére a jogerőre emelkedett bizottsági döntés után megkezdődött a kiadvány terjesztése, postaládákba landolt a több esetben az alpolgármester és Spisák aljegyző személyes közreműködésével. Közben bírósági felülvizsgálatot kért a polgármester, azonban ma a Kúria végérvényesen pontot tett az ügyre és tartalmában alapvetően a Helyi Választási Bizottság döntését (és a Területi Választási Bizottságét is) fenntartotta, vagyis tilos terjeszteni – már 28-a óta. Más kérdés, hogy ezt nem tartották be.

Azonban a mai napon a Területi Választási Bizottság egy újabb beadványt (illetve kettőt) tárgyalt ebben az ügyben. Egy magánszemély mellett ismét Pál György adott be kifogást a bizottság elé, ami lényegében megsemmisítő érveléssel adott igazat a beadványnak:

„Mirkóczki Ádám polgármestert az Eger MJV HVB a 113/2024. (V.24) számú határozatával – ugyan a Különkiadások szöveghű, az önkormányzat www.eger.hu oldalán megjelentetett online változata tekintetében, de jelen ügyhöz hasonlóan, a Ve. 2.§ (1) bekezdése c, és e, pontjainak sérelmére tekintettel – már jogerősen elmarasztalta, ennek ellenére a jogsértő tartalommal a Különkiadások nyomtatott formában megjelenítésre kerültek, ami a jogsértés szándékosságát és a jogsértés szándékosan ismétlődő jellegét alapozzák meg, és mint ilyenek, kiemelt súllyal veendők figyelembe a bírság, mint jogkövetkezmény alkalmazásáról való döntés, valamint a bírság mértéke kapcsán.”

A Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság így megállapította, hogy az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, mint szerkesztő és kiadó, valamint a sajtótermék impresszumában felelős kiadóként nevesítetten eljáró Mirkóczki Ádám polgármester az általuk kiadott Egri Magazin 2024. május 1. különszámával, továbbá a 2024. május 2. különszámával megsértették a választási eljárásról szóló törvény, a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint az e) pontja szerinti, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kiadót és a felelős kiadóként nevesített Mirkóczki Ádám polgármestert eltiltja a további jogsértéstől. A Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság a választási eljárásról szóló törvény alapján Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal kiadót 3 millió forint összegű, míg Mirkóczki Ádám a kiadásért felelős polgármestert 800 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezi.

Amennyiben a döntés jogerőssé válik, akkor sajnos az egrieknek, közpénzből kell majd kifizetniük a 3 millió forintos bírságot, holott pont az őket képviselő polgármester ment szándékosan szembe a választási szervek döntéseivel. A döntés ellen a Nemzeti Választási Bizottságnál lehet beadvánnyal élni. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.