Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Farkas Bazsi 2024-05-28 17:26:16
Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Ismét komoly adok-kapok alakult ki a szombathelyi óvodapedagógusok bére miatt.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, ma Szombathelyen azt mondta, hogy a kormányzat a szombathelyi óvodapedagógusok számára is biztosította azt az összeget, amelyből átlagosan 32,2 százalékos béremelésben részesülhettek volna, csakhogy a szaktárca számításai szerint a város ellenzéki többségű önkormányzata 184 millió forintot még nem osztott ki az érintetteknek.

Hozzátette: egyedül Szombathely polgármesterétől, Nemény Andrástól kapott olyan levelet, amely szerint a kormány által biztosított többletforrás "nem elegendő a szükséges mértékű béremelés végrehajtásához", emiatt pedig az önkormányzati vezető további 60 millió forintot kért.

"A város részére 2023-hoz képest csaknem 589 millió forint többletet biztosítottunk pedagógus-béremelésre, amivel a támogatás 33,07 százalékkal volt magasabb az előző évinél" - jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a kincstári adatok szerint országos átlagban az önkormányzati fenntartású óvodákban februárban havi bruttó 630 ezer forintra emelkedett az átlagbér, Szombathelyen azonban csak havi bruttó 582 ezer forint volt, így a szombathelyi óvodapedagógusok béremelkedése 6 százalékkal elmarad a kormány által kért mértéktől.

"Válaszomban arra biztattam polgármester urat, hogy mivel a forrás biztosított, tegye meg a szükséges lépéseket, és ne tartsa vissza a kifizetést" - fogalmazott az államtitkár.

Ezt követően egy sajtótájékoztatón a szombathelyi városvezetők "hazugsággal" vádolták meg az államtitkárt, majd márciusban már 137,5 millió forintos hiányról beszéltek az óvodapedagógusok béremelésének finanszírozása kapcsán.

Maruzsa Zoltán közölte: az elrendelt még részletesebb vizsgálat során megállapították, hogy a szombathelyi önkormányzat a megkapott 589 millió forint többlettámogatásból valójában csak 321,6 millió forintot osztott pedagógus-béremelésre. Az alacsonyabb - Gyakornok, Ped I., Ped II. kategóriába tartozó - pedagógusok bérét 32,2 százalékkal növelték, míg a tapasztaltabb, nem a sávhatárok alsó értékeire besorolt dolgozóknál az emelés mértéke már csupán 20,8 százalékos volt.

Az önkormányzat a megkapott többletforrásból 59 millió forintot felhasználva fedezte a város gyermekvédelmi intézményeiben foglalkoztatott pedagógusok béremelését is, így kiszámítható, hogy összesen valamivel több mint 208 millió forint a még ki nem osztott pénzösszeg.

Az államtitkár szerint indokolatlan a megkapott többlettámogatás csaknem 40 százalékát jubileumi jutalmakra, óradíjakra és egyéb személyi juttatásokra tartalékolni, hiszen ezek az önkormányzat számításai szerint is csupán további 20-30 millió forintot igényelnek idén.

Maruzsa Zoltán felhívta a figyelmet: ha az önkormányzat az éves elszámolás során nem bizonyítja az állami támogatás felhasználását, a Magyar Államkincstár a fel nem használt összeget visszakéri, sőt, a ki nem fizetett pedagógusbérekre adott támogatást az Európai Bizottság is visszakérheti, amivel sem a pedagógusok nem járnának jól, sem Szombathely, sem pedig Magyarország.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón a szombathelyiek nevében megkövette az államtitkárt a "hazugozás" miatt, az általa alkalmatlannak ítélt városvezetőket pedig felszólította, hogy tekintsék át újra a bankszámlán lévő pénzeket, és fizessék ki a szombathelyi óvodapedagógusoknak járó béremelés hiányzó részét.

Erre az alábbi közleményben reagált László Győző (Éljen Szombathely!) szombathelyi alpolgármester:

A mai napon Szombathelyen járt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki politikai megrendelésre politikai nyilatkozatot tett, ami szíve joga, de az nem, hogy megtévessze a pedagógusokat és városunk közvéleményét.

Az államtitkár úr számításaival hónapokon át nem jelentkezett, érdekes módon azt pont a választási kampány hajrájára időzítette. Nem a városvezetéssel van vitája, hanem a városunk közintézményeiben évtizedek óta dolgozó szakemberekkel, akik - ellentétben vele - nem politikai, hanem szakmai alapon végzik munkájukat. Mi a magunk részéről továbbra is a saját intézményeink szakembereinek hiszünk.

Továbbra is fenntartjuk, és ezt igazolja Szombathely 2024-es költségvetése is, hogy minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk, aki mást állít, attól jogi úton fogunk elégtételt venni.

Reményemet fejezem ki, hogy a közelgő választások után a szombathelyi pedagógusok béremelése vonatkozásában végre érdemi, politikai érdektől mentes, szakmai vitát tudunk folytatni, ahogy az eredetileg is a városvezetés szándéka volt.

Hende Csaba országgyűlési képviselő úrtól pedig azt kérem, hogy a város vezetői nevében senkitől se kérjen bocsánatot, ellenben kérjen bocsánatot dr. Nemény András polgármestertől, akit korábban hallgatóságával együtt kórusban hazaárulózott le, valamint kérjen bocsánatot a város lakóitól számtalan be nem tartott ígérete és az általa elszalasztott fejlesztési lehetőségek miatt.

Címlapfotó: illusztráció.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.