Miért fontos az optimális páratartalom?

ugytudjuk.hu 2024-05-25 10:12:26
40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Egyik lehetőség, ha a radiátorokra párologtató edényeket helyezünk, ilyenkor a vízbe akár még illóolajat is cseppenthetünk. Másik opció, ha szobanövényeket teszünk a lakás több pontjára. De az is segíthet, ha kiteregetjük a nedves ruhákat. Ha ez kevésnek bizonyul többek között a BonAir.hu párásító berendezései jöhetnek számításba.

Tudnivalók a túl száraz levegőről

Mivel a meleg levegő több nedvességet vesz fel a hidegnél, a fűtött helyiségekben télen túlságosan száraz klíma alakulhat ki. Erre akár érzékenyek is lehetünk. Szellőztetéskor a kinti levegő a belső térbe kerülve felmelegszik, és a relatív páratartalma lecsökken 20-30 százalékra. Ez már rendkívül alacsony páratartalom. Ilyenkor ezzel kell számolni:

●    A légutak nyálkahártyái kiszáradnak, köhögés, fejfájás, fáradtság jelentkezik.
●    Sok esetben még akár nyugtalan alvást is okozhat a száraz levegő.
●    Se embernek, se állatnak, se növénynek nem jó, de még a bútoroknak, berendezéseknek sem.

Párásító készülékek

Száraz levegő esetén sokat segítenek a szobai párásító készülékek. A kiválasztásnál lényeges a párásítás teljesítménye, vagyis az, hogy óránként mekkora mennyiségű párát bocsát ki az eszköz. Az is jó pont, ha méri és egyben szabályozza a páratartalmat.

Léteznek meleg és hidegpárásító készülékek is. Az előbbiek felforralják a vizet, ami gőzként lecsapódva növeli a páramennyiséget. A hidegpárásítók az elterjedtebbek. Közöttük vannak ultrahangos, Salvus-vizes és hibrid légtisztító verziók éppúgy, mint légmosó párásítók vagy személyi típusok. Mindegyiknek megvan a maga működési elve, és a hozzá kapcsolódó előnye.

Nem is gondolnánk, hogy egy klímaberendezés mellett is lehet szükség párásításra! Pedig szárazzá teszik a levegőt, ezért jó választás lehet egy páraszabályozós készülék.

Higiéniai szempontok

Ahogy arról már szó esett, a melegpárásító felforralja a vizet. Ennek köszönhetően a mikroorganizmusok elpusztulnak benne. Óvodákba, szociális intézményekbe, irodákba inkább ez javasolt. A hidegpárásításnál is ügyelni kell nagyon a higiéniára. A svájci BONECO berendezések például ezüstrudat is tartalmaznak. Lényeges minden esetben, hogy csakis tiszta vizet párologtassunk!

Láthatjuk, hogy az alacsony páratartalom mivel jár, ezért jó, ha már előre tervezzük a párásítást. A fenti javaslatok segítenek a lehető legjobb berendezés kiválasztásában.

Ha pedig túl párássá válik levegő, akkor páramentesíteni kell. Ehhez szintén hatékony támogatást nyújt a BonAir.hu és a svájci BONECO márka – nézzen körül náluk!

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.