Miért fontos az optimális páratartalom?

ugytudjuk.hu 2024-05-25 10:12:26
40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Egyik lehetőség, ha a radiátorokra párologtató edényeket helyezünk, ilyenkor a vízbe akár még illóolajat is cseppenthetünk. Másik opció, ha szobanövényeket teszünk a lakás több pontjára. De az is segíthet, ha kiteregetjük a nedves ruhákat. Ha ez kevésnek bizonyul többek között a BonAir.hu párásító berendezései jöhetnek számításba.

Tudnivalók a túl száraz levegőről

Mivel a meleg levegő több nedvességet vesz fel a hidegnél, a fűtött helyiségekben télen túlságosan száraz klíma alakulhat ki. Erre akár érzékenyek is lehetünk. Szellőztetéskor a kinti levegő a belső térbe kerülve felmelegszik, és a relatív páratartalma lecsökken 20-30 százalékra. Ez már rendkívül alacsony páratartalom. Ilyenkor ezzel kell számolni:

●    A légutak nyálkahártyái kiszáradnak, köhögés, fejfájás, fáradtság jelentkezik.
●    Sok esetben még akár nyugtalan alvást is okozhat a száraz levegő.
●    Se embernek, se állatnak, se növénynek nem jó, de még a bútoroknak, berendezéseknek sem.

Párásító készülékek

Száraz levegő esetén sokat segítenek a szobai párásító készülékek. A kiválasztásnál lényeges a párásítás teljesítménye, vagyis az, hogy óránként mekkora mennyiségű párát bocsát ki az eszköz. Az is jó pont, ha méri és egyben szabályozza a páratartalmat.

Léteznek meleg és hidegpárásító készülékek is. Az előbbiek felforralják a vizet, ami gőzként lecsapódva növeli a páramennyiséget. A hidegpárásítók az elterjedtebbek. Közöttük vannak ultrahangos, Salvus-vizes és hibrid légtisztító verziók éppúgy, mint légmosó párásítók vagy személyi típusok. Mindegyiknek megvan a maga működési elve, és a hozzá kapcsolódó előnye.

Nem is gondolnánk, hogy egy klímaberendezés mellett is lehet szükség párásításra! Pedig szárazzá teszik a levegőt, ezért jó választás lehet egy páraszabályozós készülék.

Higiéniai szempontok

Ahogy arról már szó esett, a melegpárásító felforralja a vizet. Ennek köszönhetően a mikroorganizmusok elpusztulnak benne. Óvodákba, szociális intézményekbe, irodákba inkább ez javasolt. A hidegpárásításnál is ügyelni kell nagyon a higiéniára. A svájci BONECO berendezések például ezüstrudat is tartalmaznak. Lényeges minden esetben, hogy csakis tiszta vizet párologtassunk!

Láthatjuk, hogy az alacsony páratartalom mivel jár, ezért jó, ha már előre tervezzük a párásítást. A fenti javaslatok segítenek a lehető legjobb berendezés kiválasztásában.

Ha pedig túl párássá válik levegő, akkor páramentesíteni kell. Ehhez szintén hatékony támogatást nyújt a BonAir.hu és a svájci BONECO márka – nézzen körül náluk!

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hozzunk fényt a nyáréjszakákba kerti LED-ekkel!

Ahogy beköszöntött a jó idő, ismét belecsaptunk az élvezetekbe, rendbe raktuk a kertet, a bútorokat, a grillsütőket, hogy végre szabadon, a friss levegőn élvezhessük szeretteinkkel, barátainkkal közösen a kellemes időjárást és a természet közelségét.

A Szombathelyi Sportiskolán keresztül mentenék meg a szombathelyi focit

Nagy kérdés, hogy a Haladás VSE kiadja-e a versenyeztetési jogot.

Melega Miklós maradt a szombathelyi KDNP elnöke

A tagság még csak napirendre sem vette az általa kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Záporos-zivataros szerdára számíthatunk

Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak.

Felszámolás alá került a Dreiszker és Társai Kft.

A cégbirodalom másik cégével, a Muros Bau Kft.-vel szemben két végrehajtás is megindult.

Hétfőtől vége a kötelező akciózásoknak a boltokban

Mert a kormány úgy legyűrte az inflációt!

Legkorábban szerdán hagyhatja el a kórházat Varga Barnabás

A játékos többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett.

Újítsd fel a teraszt, válassz időtálló és exkluzív teraszburkolatot!

Az erkélyek és teraszok nagyszerű lehetőséget kínálnak a szabadidő kellemes eltöltésére, akár pihenésről, napozásról, akár grillezésről és étkezésről van szó, hiszen egy esztétikusan és a funkciónak megfelelően kialakított kültér vonzó. 

Forray Gábor az Egis Körmend új vezetőedzője

Ferencz Csaba még egy szezont bevállalt.

Így juthat tovább a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott Skócia 1-0-s legyőzésével megszerezte a németországi Európa-bajnokság A csoportjának harmadik helyét, és a továbbjutása kedden vagy szerdán dől el.

Mi a közös Habsburg Ottóban, Seregély Istvánban, Törőcsik Mariban és Balázsy Péterben?

A  Vas megyei önkormányzat 38 éves jegyzőjét Velem díszpolgárának választották.

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.